KAMU
5 Bakanlığa Atama Çağrısı
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Türkiye'de Sosyologların istihdam alanlarına bakıldığında 2014 yılına dek ülkenin sosyolog karnesinin zayıf olduğu görülmektedir. Genel olarak Sosyologlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşlarda istihdam edilebilmektedir. Türkiye sosyologların istihdam alanlarında ciddi bir daralma yaşanmakla beraber ihdas edilen kadrolara sosyolog atamalarının yapılmaması, bu kadroların çürümeye bırakılması, sosyologlara karşı önyargılı hareket edilmesi sosyologları son derece üzmekle beraber sosyologların istihdam ile ilgili umutlarını yıkmaktadır.
Beş Bakanlığa Sosyolog Atama Çağrısı
1) Adalet Bakanlığı: Denetimli serbestlik hizmetleriyle birlikte Sosyologların Cezaevleri Genel Müdürlüğü’nde istihdamı sağlanmıştı. Bu çerçevede 2012 yılında 370 sosyolog ataması yapılmıştı ancak mülakatla alımlar yapıldığı için sosyologların tepkisine yol açmıştı.
Sosyologların Adalet Bakanlığı’ndan Talepleri
Denetimli Serbestlik kapsamında 2012 yılında mülakatla 370 sosyolog alımı üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Sosyolog ataması yapılmamıştır. Bakanlık bünyesinde Sosyolog atamalarının yapılmasının yanı sıra 2006 yılında durdurulan Cezaevlerine Sosyolog alımının önünün açılması; Denetimli Serbestlik Uzmanı kontenjanlarında değişiklik yapılarak yeteri kadar mezun bulunmayan alanların kadroları sosyologlara verilmesi taleplerimizin gerçekleşmesini bekliyoruz.
2) Gençlik ve Spor Bakanlığı : Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 2011’den beri 180 sosyolog kadrosu bulunmaktadır. Nice bayramlar geçti Sosyologlar bayram sevinci yaşayamadı, Nice atamalar geçti Sosyologlar atama sevinci yaşayamadı, Gençlik merkezleri faaliyete geçti 180 Sosyolog işe başlayamadı. Yıllardır 180 Sosyolog kadrosu bekletiliyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığına Çağrı!
2015 Haziran merkezi atama yaklaşıyor. Sosyologlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki 180 sosyolog atamasının yapılmasını talep etmektedir. Yorgun, üzgün, kırgın sosyologlara 180 kadro verilmelidir. Sosyologlara üvey evlat gözüyle bakılmamalıdır. Sayın Bakanımız Akif Çağatay KILIÇ’ın sosyologlara bir an önce atama müjdesini vermesini temenni ediyoruz.
3) Sağlık Bakanlığı: 2 Kasım 2011 Tarihli ve 28103 Sayılı Resmî Gazetenin – Mükerrer sayısında Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 330 adet serbest sosyolog kadro ihdası yapılmıştır. 2014/3 atamasında 5, 2014/1 atamasında 5, 2014/2 atamasında 5 Sosyolog ataması yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı son 2 yılda 20 binin üstünde personel almıştır. Fakat sadece 15 adet sosyolog atamıştır. Sağlık Bakanlığı, sosyolog adaylarını 4 yıldır bekletmektedir.2015-1 merkezi yerleştirme kadrolarını açıklayan Bakanlık, 110 Psikolog ve 70 Sosyal Çalışmacı alacağını duyurdu ancak sosyolog alımı yapmayarak Haziran 2015 atama döneminde de sosyologları hayal kırıklığına uğratmıştır.
Sağlık Bakanımıza Çağrı!
2014 KPSS’ye giren binlerce sosyoloji mezunu Bakanlığın elinde bulunan 315 sosyolog kadrosuna atama beklemektedir. 314 sosyolog demek, 315 aile demektir, 315 ailenin umudu Sağlık Bakanlığı’dır. 315 sosyolog Sağlık Bakanlığı’na güç katacaktır. Sayın Bakanımız Mehmet MÜEZZİNOĞLU olmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın tüm yetkililerine sosyolog ataması için çağrıda bulunuyoruz.
4) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Kırsal alanda yaşanan değişim ve dönüşümlerin analiz edilmesi, tarımsal yaşamda yaşanan hızlı değişimler özellikle gıda temini ve tüketimde yaşanan değişimler kırsal alanı ve üretim faaliyetlerini de doğrudan etkilemekte; bu değişimlerin sosyolojik tespiti amacı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 81 Sosyolog ataması yapılmıştır. Lakin atama üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen bakanlık Sosyolog ataması yapmamıştır. Ayrıca 7 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kadro düzenlemesine göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 26 Sosyolog kadrosu verilmiş fakat sonradan iptal edilmesi sosyologları üzmüştür. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görev yapan Sosyologların sayısının az olması tayin bakımından görev yapan Sosyologları zora sokmakta hem de yaşanan değişimlerin Sosyologların gözü ile değerlendirilmesi ve yaşanan değişimlerin sosyolojik analizlerinin yapılmasının önem arz etmesi bakımından il müdürlüklerinde 2 sosyolog ve ilçe müdürlüklerinde en az 1 Sosyolog istihdamını zorunlu kılmaktadır.
5) Milli Eğitim Bakanlığı: Okullarda şiddetin ve özelikle uyuşturucuyla mücadelede sosyologları okullarla entegre olmasını gerekli kılmıştır. Sosyal bir sistem ve kurum olan okullarda sosyolojik bakış açısı olmadan verilen hizmetler yetersiz kalmaktadır. Bireyi ve toplumu anlamak ve açıklamak için sosyolojik bakış açısı gereklidir. Okul Sosyoloğu, öğrenciyi sosyal çevresiyle inceleyerek anlamaya çalışmaktadır. Bu inceleme, sadece problemli öğrencileri değil, diğer öğrencileri de kapsar. Okuldaki tüm öğrenciler taranarak riskli veya dezavantajlı öğrenciler belirlenerek, onlara verilecek danışmanlık hizmeti ile önleyici tedbirler alınmış olacaktır. Türkiye; gelişime, yeniliklere ve değişime açık bir ülkedir. Farklı kültürlerin bir arada yaşandığı ülkemizde, yeni yetişen kuşaklara Milli Eğitim Sisteminde sosyolojik desteğin verilmesi önem taşımaktadır. Bu yüzden Türkiye’nin geleceği için çağdaş bir atılım ve kazanım genç nesil açısından yararlı olacaktır.
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız