KAMU
4/C'lilerin Toplu İş Sözleşmesinden Beklentileri
3 ağustos 2015 tarihinde Memur sendikaları ile ile işveren temsilcisi hükümet adına toplu is sözleşmesi görüşmeleri başlayacaktır.
her ne kadar bu toplu iş sözleşmesinin kapsamı ,"4688 sayılı Kanuna göre, Toplu sözleşmenin kapsamı, aylık ve ücretler, zam ve tazminatlar, doğum, ölüm, aile yardımı ödeneği, yiyecek ve giyecek yardımı gibi mali ve sosyal hakları kapsamaktadır. " şeklinde olsa da daha önce örnekleri olduğu üzere 4/C sorununun kesin çözümü olan kadronun bu toplu sözleşmede kayıt altına alınması vazgeçilmez talebimizdir.
TALEPLER:
1-DÖNER SERMAYE EK ÖDEMESİ
DANIŞTAY 11.DAİRE'nin 2014/7755 Karar No 2011/3215 Esas No' lu kararında belirtildiği üzere 4/C'lilere döner Sermaye ek ödemesi yapmayan Yönetmelik İptal edilmiş olup, Yeni yayımlanacak yönetmelikte;
4/C'lilerin, Döner Sermaye Sabit ödemesi ile birlikte,Mesleki Beceri Ve Eğitim durumuna göre görevlendirilerek, karşılığı gelen unvandan Performansa dayalı ödemenin de yapılmasının sağlanması.
2- 375 SAYILI KHK GEREĞİ EK ÖDEME
Döner Sermaye Ek Ödemesi alamayan Kurumlardaki Kamu Personeli için (657 Sayılı devlet Memuru Kanununa göre ücretlendirilen) getirilen 375 Sayılı Kanun hükmünde Kararname gereği 4/C 'l kamu Personeline de, Mesleki Beceri Ve Eğitim durumuna göre görevlendirilerek, Ek-9 da karşılık gelen unvan üzerinden Ek Ödemeden yararlandırılmasının sağlanması..
3-FAZLA ÇALIŞMA
Mevcut durumda 50 saatle sınırlandırılan ve 1.35TL ile ücretlendirilen bedel,
“375 sayılı KHK’nın dayanak maddesi
Ek Madde 13 – (Ek: 11/10/2011-KHK-666/1 md.)
Belirli bir sürede bitirilmesi gereken zorunlu ve istisnai işlerden, her defasında ayrıca Bakanlar Kurulu kararı alınması kaydıyla, Bakanlar Kurulunca uygun görülenlerde çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personele, ayda elli saati ve bir yılda altı ayı geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katını aşmamak kaydıyla ilgili kurumun önerisi ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen çalışma süresi, miktar, usul ve esaslar dahilinde fazla çalışma ücreti ödenebilir”
Şeklinde değiştirilmelidir.
4-YILLLIK İZİN
11 Ay çalışıp 1 ay işsiz kaldığımız dönemde Hizmet Sözleşmemize eklenmiş olan “Her ay için 2 gün ücretli izin hakkı” kesintisiz 12 Ay çalıştığımızda uygulanabilir olmaktan çıkacak olup yıllık izinlerde birliktelik sağlamak adına diğer statüde çalışan Personelle eşit duruma getirilmelidir.
5-REFAKAT İZNİ
Hizmet sözleşmemizde yazmamasına rağmen D.P.Başkanlığının 1 Mart 2013 Tarih 90236310/01006/111 Sayılı Genelgesine göre kullanabildiğimiz Refakat izin hakkı hizmet sözleşmesinde yer almalıdır.
6-HASTALIK İZNİ
Mevcut hizmet sözleşmesinde kullanılan 30 Günlük Hastalık izin hakkı hem Kurumlarca yeterince anlaşılmamakta hem de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2011/922 Esas sayılı kararında “hastalık halinin insanın iradesi dışında gerçekleşen ve öngörülemeyen bir mücbir sebep hali ve haklı bir mazeret olması ve çalışma verimini ortadan kaldırması karşısında hastalık hali için izin süresini 30 günle sınırlandıran düzenlemede idareye tanınan takdir yetkisinin ölçüsüz kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. 657 sayılı Yasada öngörülen istihdam şekilleri açısından olaya baktığımızda, memurların 657 sayılı Yasanın 105. maddesindeki düzenleme uyarınca aylık ve özlük haklarına dokunulmaksızın hastalık izninden yararlandıkları, aynı yasanın 4/B maddesinde tanımı yapılan sözleşmeli personel için hastalık izni açısından getirilen sınırlandırmanın yargı kararları ile hukuka aykırı görülmesi üzerine anılan personelin de bu haktan yararlandığı anlaşılmaktadır. Geçici personelin (4/C) statüsü 657 sayılı Yasada düzenlenen diğer istihdam türlerine göre farklılık arz etse de, memurlar ve sözleşmeli personel gibi kamuda çalışan geçici personelin memur ve sözleşmeli personel için kabul edilen ücretli hastalık izninden sınırlı olarak yararlandırılmasında hukuka uyarlık görülmemiştir “ şeklinde olup yürütmesi durdurulmuştur.
Talebimiz 4/a Personelde olduğu üzere 40 gün hastalık izni için tek hekim,aşan süreler için heyet raporuyla hastalık izin süresinde kısıtlamalar kaldırılmalıdır.
7-ÜCRETSİZ(AYLIKSIZ) İZİN
D.M.Kanununun AYLIKSIZ İZİN:MADDE 108- (Yeniden düzenlenen madde: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete – 6111/108 md.) 4/C Personele uyarlanmalıdır..
Bu yönde kazanılmış yargı kararları mevcuttur.
8-GELİR VERGİ
Bilindiği üzere ücretler; Net,brüt,giydirilmiş ve çıplak olarak adlandırılmıştır.4c li personel ücreti, Aile ve çocuk yardımıyla kısmen giydirilmiş(tüm personel yararlanamamaktadır.)Bu sebeple giydirilmiş ücretle 2500TL alan memur kasım ayında %20 lik vergi dilimine girerken,4/C personel 1500TL çıplak ücretiyle temmuz ayında vergi artışıyla karşı karşıya kalmakta, Ocak ayında aldığı %3 zammı Temmuz ayında %5 vergi artışı olarak geri vermektedir.Bu durum Adil değildir.
9-KURUM SİCİL NUMARASI VERİLMESİ
Çalıştığımız kurumun bir parçası olduğumuzun belgesi kurum sicil numarası verilmesidir.Numaranın verilmesiyle 4/C Personel kendini daha değerli hissederek verimi artacaktır..
10-KBS SİSTEMİ
Mevcut durumda 4/C Maaş bordroları eski sistem elde hazırlanmakta, hata yapılmaya müsait olup emek ve zaman kaybına sebep olmakta ve bir çok Arkadaşımız maaş bordrolarına ulaşamamaktadır. Bu sebeple,4/C Memur Maaş Ödeme sistemi olan KBS sistemine dahil edilmelidir.
TUİK 4/C'lileri Her yıl 11 Ay 28 gün çalışıp sözleşme yenilerken,24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan ve 4/C Statüsünde çalışan 4/C personel
,31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA
Resmi Gazete
Sayı : 29222 (4. Mükerrer)
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2014/7140 Belirtildiği üzere sözleşme yenilemeden 12 Ay kesintisiz çalışmakta olup ,adının " GEÇİCİ PERSONEL" olduğunun hukukİ bir geçerliliği olmadığı aşikardır.bu sebeple çalışma koşullarına uygun olması ve ilgili toplu sözleşme mevzuatında bulunmamızdan dolayı 4/a ya da 4/b kadrolarına geçirilmemiz elzemdir...
Emin DAŞDEMİR
4/C DÜŞÜNCE VE EYLEM PLATFORMU