KAMU
4/C'lilerin 2015 yılında değişen ücret ve izin hakları
Bir kamu kuruluşunda işçi olarak çalışmakta iken özelleştirmeden kaynaklı olarak iş akdi feshedildikten sonra bunlardan talep edenlerin yararlandığı statü olan geçici personel statüsünde her yıl çalışma esasları ve vizesi yeniden ilan ediliyor. Özelleştirme uygulamaları sonucunda iş sözleşmeleri sona eren işçilerin kamu kurum ve kuruluşlarında Geçici Personel (4/C) statüsünde istihdam edilmelerine ilişkin esaslar 31.12.2014 tarihli 4.mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor.
Esaslar izin hakları bakımından da değişiklik içeriyor.
Geçici Personel Ücretleri
Özelleştirilen kuruluşlarda çalışmakta iken özelleştirmeden kaynaklı nedenlerle iş akitleri feshedilenlerden istihdam edilecek geçici personele, tahsil derecelerine göre;
- Yükseköğrenim mezunlarına 25.808 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda (Halen 2046,78 TL)
- Lise ve dengi okul mezunlarına 23.833 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda (Halen 1890,15 TL)
- İlköğretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dahil) mezunlarına 21.833 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutarda (1731,53 TL)
brüt aylık ücret ödenmesi,
gerekiyor.
Ödemelerin görevin yapılmasının akabinde ve her ayın 15'inde yapılması şart.
Aile yardımı ödeneği var
Bahse konu ücrete aile yardımı ödeneği ve asgari geçim indiriminin de ayrıca eklenmesi gerekiyor.
Geçici personele eş için 2.533 (Halen 200,89 TL) ve her bir çocuk için 297 gösterge rakamı üzerinden (Halen 23,55 TL) aile yardımı ödeneği veriliyor. Ancak memurlardan farklı olarak geçici personele ödenen bu aile yardımı ödeneği vergiden muaf tutulmuyor. Zaten vergi kesintisi yapılacağından geçici personelin aile ve çocuk yardımı ödeneğine esas göstergeler memurlara oranla yüksek tutulmuş bulunuyor.
Geçici Personele Refakat İzni Geldi
Geçici personele; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli mazeret izni verileceği hükmü getirilmiş bulunuyor.
2015 yılından itibaren ilk defa uygulanacak olan bu ücretli refakat izninden başka gelin geçici personelin diğer izin haklarına da değinelim.
Yıllık izin
Geçici personele, çalıştıkları her ay için azami iki gün ücretli izin verilmesi mümkün. Bu izinler sözleşme dönemi içinde toplu olarak da kullandırılabiliyor. Bu durumda fiilen yılda 22 günden fazla izin kullanılması mümkün bulunmuyor. Madde metninde "İş günü" kavramı kullanılmadığı için toplu izin kullanımı halinde hafta tatillerinin de izin hesabına dahil edilmesi gerekiyor.
Hastalık izni
Geçici personele, resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebiliyor. Hastalık sebebiyle SGK'ca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile iş kazası veya meslek hastalığı sonucu bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ilgilinin ücretinden düşülüyor.
Mazeret izni
Geçici personelin isteği üzerine; eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin, ana, baba veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için 7 gün ücretli mazeret izni verilmesi mümkün. Ayrıca, birim amiri tarafından uygun görülmek koşuluyla bir sözleşme devresinde toplamda 10 günü geçmemek üzere ayrıca bir ücretli mazeret izni daha verilebiliyor.
Doğum izni
Geçici personele, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilmesi, çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenmesi gerekiyor. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde tabibin onayı ile geçici personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışması ve geçici personelin çalıştığı bu doğum öncesi izin sürelerinin, doğum sonrası sürelere eklenmesi mümkün bulunuyor. Keza aynı biçimde doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi iznin kullanılamayan bölümünün de doğum sonrası izin süresine ilave edilmesi gerekiyor.
Doğum izni sebebiyle SGK’ca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği geçici personelin ücretinden düşülüyor.
Süt izni
Geçici personele, çocuklarını emzirmeleri için, doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilmesi gerekiyor. Süt izninin kullanımında annenin saat seçim hakkı bulunuyor.
Şevket Tezel memurhaber