KAMU
4/C’liler işçi mi olacak memur mu ?
4/C'li geçici personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmalarda sona gelindiğine yönelik haberler ağır basmakta.
27 Eylül 2013, Cuma
4/C'li geçici personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmalarda sona gelindiğine yönelik haberler ağır basmakta. Son olarak Ağustos 2013'te sayıları 100 bini aşan 4/B'li, yani sözleşmeli personel kadroya geçirildi. Şimdi gözler 1 Ekim'de açılacak olan Meclis'te
Kamuda çalışan sözleşmelilerin 2011'de kadroya geçirilmesinde, mahalli idarelerde çalışanların kapsama alınmaması büyük tepki yaratmıştı. Bunun üzerine hükümet yeni bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışmalarda mahalli idarelerde görevli sözleşmeli personel ile birlikte kamuda 4/C'li olarak çalışan, geçici işçi olarak da adlandırılan personelin durumu da gündeme gelmişti. Başbakan ile Çalışma Bakanı'ndan gelen açıklamalar da 4/C'lilerde (geçici personel) kadro beklentisine yol açmıştı. 4/C'li personel 1 Ekim'de açılacak Meclis'i dört gözle bekliyorlar. Meclis'in açılmasıyla ya haklarının verilmesi için bekleyen yasa tekliflerinin görüşüleceğini ya da hükümetin yeni bir tasarı ile haklarını vereceğini umuyorlar.
4/C sigortalısı mı geçici personel mi?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındaki 4/C sigortalısı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki geçici personel 4/C'liler sık sık karıştırılıyor. 4/C sigortalılar, 1 Ekim 2008'den itibaren ilk defa memur olanlar. Yani kadrolu memurlar. 1 Ekim 2008'den sonra kadrolu memur olanların sosyal güvenlik statüsü belli Geçici personel olarak çalışan 4/C'liler ise bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğunda Bakanlar Kurulu'nca karar verilen görevlerde ve belirlenen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
107 bin kadro sözü verilmişti
Başbakan Erdoğan 2011 seçimleri öncesinde, 10 Haziran 2011'de katıldığı bir televizyon programında, 4/C'lilerin de içinde bulunduğu ve sayıları 107 bini bulan kadrosuz çalışanları 4/A statüsünde kadroya veya 4/B statüsüne sözleşmeli personel olarak alacaklarını açıkça belirtmişti. Başbakan bu açıklamasında çoğunluğu belediye ve kamu iktisadi teşebbüslerde çalışan geçici personelin, seçim sonrası sorunlarının kanun çıkarılarak çözülmesini hedeflediklerini de belirtmişti. Son olarak Ağustos 2013'te sayıları 100 bini aşan 4/B'liler, yani sözleşmeli personel kadroya geçirildi.
4/B'li yararlandı sıra 4/C'de
2011'de son genel seçimler öncesinde, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4/B'li sözleşmeli personel olarak çalışanlardan, memur olmak için genel şartları taşıyanlara memur kadrolarına geçme hakkı verildi. 2011'deki bu haktan, kamu kurumlarında sözleşmeli personel olarak görev yapanlardan yaklaşık 200 bin kişi yararlanmıştı.
Son olarak da Ağustos 2013'te 6495 sayılı Kanun ile 100 bin 4/B'li sözleşmeli personel, kadrolu memur yapıldı. Kamuda geçici personel olarak çalışan 4/C'liler, daha önce gerek Başbakan, gerekse diğer yetkilerin kendilerine kadro sözü verdiğini belirterek, 4/B'liler gibi kendileri için de özel bir düzenleme yapılmasını ve kadroya geçirilmelerini talep ediyorlar.
İşçi mi memur mu olacaklar?
Çalışma Bakanı Faruk Çelik reform çalışmalarında yapılacak değerlendirmeler neticesinde, 4/C'lilerin kadroya geçirilip geçirilmeyeceğine karar verileceğini belirtiyor. Ancak, 4/C'lilerin işçi mi yoksa memur kadrosuna mı geçirileceği konusunda bir açıklık yok. Ağustos 2013'te yürürlüğe konan yasayla, 4/B'liler memur kadrolarına geçirildi. 4/C'lilerin işçi kadrolarına geçirilmesi beklentisi ağır basıyor.
Kanun teklifi verildi
Milletvekillerimizden Mehmet Şandır ve Erkan Akçay, 4/C'lilerin kadroya alınmasına ilişkin olarak Aralık 2012'de Meclis'e kanun teklifi vermiş ve bu, basında geniş yer bulmuştu. 4/C'liler de büyük heyecana kapılmıştı. Çünkü verilen kanun teklifi ile 4/C'li personelin yazılı başvuruda bulunmaları halinde çalışmakta oldukları kurumlarda, 657 sayılı Kanun'un 4/A kapsamındaki kadrolara, yani memur kadrolarına geçirilmesi öngörülmüştü.
Çalışma Bakanı umutlandırmıştı
Yıllardan beri kamu personel reformu üzerinde çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmaların basına yansımasının önüne geçilemiyor. Nitekim kamu personel reformu çalışmalarından basına yansıyan ve basında önemli karşılık bulan çalışmalardan biri de kamuda uygulanan kadrolu memur (4/A), sözleşmeli personel(4/B), geçici personel (4/C) ve işçiler (4/D) olmak üzere dört statünün ikiye düşürülmesi konusundaki düzenlemeydi. Bu düzenleme hayata geçirilseydi, kamuda sadece kadrolu memurlar ile kadrolu işçiler çalıştırılacaktı. Bu durumda da ve 4/B'li ile 4/C'lilerin hangi kadroya geçirileceği merak uyandırmıştı.
Seçime kadar olsun
4/C'li personel artık haykırışlarının hükümet tarafından duyulmasını ve hiç değilse önümüzdeki yerel seçimler öncesinde, 2011 seçimlerinden önce yetkililerin söylemleri doğrultusunda, kadroya geçirilerek yıllardan beri süren mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyorlar.
Posta Gazetesi