KAMU
4/C modern köleliktir, kaldırılmalıdır
KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), 4/C statüsünde çalışanların sorunlarına ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
BES Genel Sekreteri Davut Balıkçı, iş güvenliği bulunmayan ve özlük haklardan yoksun olan 4/C'lilerin sorunlarını hükümetin duymazdan geldiğini belirtti.
Balıkçı, "İktidara geldiği günden bu yana 'esnek ve kuralsız; güvencesiz ve ucuz emek' şiarıyla hareket eden AKP, yeni bir çığır açarak 657 Sayılı Yasanın 4. maddesinin C fıkrasını kalıcı bir istihdam biçimi haline getirmeyi başardı" dedi.
KAMUDA 30 BİN 4/C'LI VAR
Kamuda 30 bin kişinin 4/C statüsünde istihdam edildiğini belirten Balıkçı, her seçim ve toplu sözleşme döneminde gerek hükümet gerekse yandaş sendika Memur-Sen tarafından "kadroya geçirilme" vaadiyle umutları kullanılan 4/C'lilerin yaşam ve çalışma koşullarının, tahammül sınırlarını çoktan aştığını belirtti.
BES Genel Sekreteri Balıkçı, 4/C statüsüne göre çalıştırılan emekçiler sorunlarını şöyle sıraladı:
"Halen açlık sınırının altında ücretlerle çalıştırılmaktadır. Benzer işler yapılmasına rağmen diğer kamu çalışanlarının almış olduğu ek ödemeler son zamanlarda mahkeme kararları olmasına karşın 4/C’lilere ödenmemektedir.
Yıllık ücretli izinler çalışmaya bağlı olarak hak edildiğinden izinler toplu verilmemekte, performans nedeniyle izinler kullandırılmamakta, bir sonraki yıla devredilmediğinden çoğu zaman yanmaktadır.
Yemek, servis, fazla çalışma ücreti gibi temel sosyal ücretler ödenmemekte, fazla çalışma ücreti olmamasına rağmen fazla çalıştırılmakta, angaryaya tabi tutulmaktadırlar.
TÜİK'te, Performans sistemi ve birimler arasındaki rekabetçi anlayış çalışanlar üzerindeki baskıyı artırmakta; mobbing uygulamalarını artırmaktadır.
TÜİK'te çoğu saha çalışmasına çıkan 4/C'liler kurumun işleriyle ilgili olarak kendi telefonlarını ve bilgisayarlarını kullanmakta, yurttaşlarla yaşanan sıkıntılarda çalışanlara sahip çıkılmamaktadır.
TÜİK'te, performans uygulamasında işin niteliğinden ziyade sayısına bakılmakta, çalışanlar çok iş yapmaya zorlanmakta, iş bitiminde yapılan kontrollerde ise işin 'kalitesi' sorgulanarak işten atmak için dayanağa dönüştürülmektedir. Ankara Bölge Müdürlüğü'nde 17 4/C'li emekçinin bu nedenle işine son verilmiştir."
GÜVENCELİ ÇALIŞMA, İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET
Balıkçı, "Başta güvenceli çalışma hakkı olmak üzere, insanca yaşayacak ücret, ek ödemelerin ödenmesi, servis, yemek, fazla çalışma ücreti ödemelerinin yapılması, performans sisteminin kaldırılması, mobbing uygulamalarına son verilmesi, yıllık ücretli izin haklarının kullandırılması ve angaryanın yasaklanması talepleri bir an önce dikkate alınarak adım atılmalıdır" diye konuştu.