KAMU
416 Doktora Mezunu İŞKUR’a Kayıtlı!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
İş ve işçi bulmaya aracılık eden ve aktif programlar yoluyla istihdamı kolaylaştıran İŞKUR’a talep artıyor. 2014 Ekim ayı sonu itibariyle İŞKUR’a kayıtlı kişi sayısı 2 Milyon 644 Bin 235’e ulaştı.
Kayıtlı işsizlerin öğrenim durumları
2014 Ekim sonu kayıtlarına göre 416 Doktora Mezunu, 10 Bin 955 Yüksek Lisans mezunu, 292 Bin 883 Lisans mezunu, 270 Bin 868 Ön Lisans mezunu, 746 Bin 466 Lise mezunu, 1 Milyon 216 Bin 328 İlköğretim mezunu kayıtlı işsizler bulunmaktadır.
En fazla İşsiz 25-29 Yaş Aralığında!
2014 Ekim sonu kayıtlarına göre yaş grupları dağılımında en fazla kayıtlı işsiz 568 Bin 295 kişiyle 25-29 yaş grubu aralığıdır. 20-24 yaş arasındaki kayıtlı işsiz sayısı 521 Bin 893 iken 30-34 yaş arasındaki sayı ise 464 Bin 502’dir. 35-39 yaş grubunda da 363 Bin 566 kayıtlı işsiz vardır.
2014-Ekim sonu Kayıtlı İşsiz İstatistikleri için tıklayınız
İŞKUR Kayıtları Güncellenmelidir!
İş arayanların ikinci kapısı İŞKUR’dur. Herhangi bir işe yerleşebilmek için işsizlerin sisteme kayıt olması ve kaydını güncel tutması gerekmektedir. Doğru bilgilerin girilmesi iş başvuruları açısından önem kazanmaktadır. Sıkça sorulan sorulardan faydalanarak İŞKUR kaydınızıyaptıktan sonra durumunuzauygun açık iş ilanlarının takip edilmesi kolaylaşacaktır.
1. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilir miyim?
İş arayanlar, internet üzerinden iş arayan olarak kuruma (işkur'a) başvurabilir, ardından iş arayabilir, işe başvuru-davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler.
2. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?
İnternet üzerinden işlem yapabilmek için "kullanıcı kaydı" oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi adınıza işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, TC. Kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesindeki "iş arayan girişi" bağlantısına tıkladıktan sonra, TC. Kimlik numarası ve şifre girilerek yapılabilir.
3. Kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?
Kullanıcı kaydınızı, ana sayfamızdaki iş arayan için olan "üye ol" bağlantısına tıklayarak veya sağdaki "kısayollar" bölümünden "sistem / iş arayan üyeliği" bağlantısına tıklayarak oluşturulabilir.
Üyelik sırasında, TC Kimlik numaranızı bilmiyorsanız, nüfus vatandaşlık işleri genel müdürlüğü'nün sitesinden (üyelik ekranındaki bağlantıyı takip ederek) bulabilirsiniz. Girmiş olduğunuz kimlik bilgileri kimlik paylaşım sistemi'nde doğrulanacaktır. Cep telefonu, elektronik posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi ve belirlediğiniz şifreyi girerek kullanıcı kaydınızı tamamlamış olursunuz ve sisteme giriş yapabilirsiniz.
4. Kullanıcı kaydımı tamamladım ancak hesabımı etkinleştirebilmem için sistem tarafından gönderilen onay kodu bana ulaşmadı. Ne yapmalıyım?
Öncelikle kaydınızı yaparken tercih etmiş olduğunuz e-mail adresi veya cep telefonu numaranızın doğruluğundan emin olmalısınız. Bu bilgilerin doğru olduğundan emin iseniz en yakın işkur birimi ile şahsen veya telefonla bağlantı kurarak onay numaranızı alabilir ve "hesap etkinleştirme" işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
5. İş arayan olarak başvuru yapabilmem için kullanıcı kaydımı oluşturmam yeterli mi?
Yeterli değildir. Kullanıcı kaydı sisteme üye olmayı sağlar. Açık işlere başvuru yapabilmek için, "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki bölümü doldurmalısınız.
6. Başvuru/kayıt düzenleme bölümünü nasıl doldurabilirim?
Anasayfamızın sağ üst köşesindeki iş arayan girişine tıklandıktan sonra, t.c kimlik numarası ve şifre girilerek sisteme giriş yapılır."online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımına tıklanır. Burada girmeniz beklenen bilgiler genel olarak özgeçmişinizi ve iş tercihlerinizi içermektedir. Sizden girmeniz beklenen bilgiler, kendinizi işverene tanıtmak için girilmesi gereken zorunlu ve isteğe bağlı bilgilerden oluşmaktadır.Bulunulan sayfadaki bilgi girişi tamamlandıktan sonra, bir sonraki sayfaya "ileri" bağlantısı kullanılarak devam edilir.Öğrenim bilgilerinizi ve meslek bilgilerinizi girmeniz zorunludur. Birden fazla girilebilen bilgilerinizi girerken "ekle" komutunu kullanarak, her bir bilgiyi tek tek eklemeniz gerekmektedir. Örneğin: okul bilginizi girerken, bitirmiş olduğunuz her bir okulun (ilk, orta, üniversite, v.b) öğrenim seviyesi, adı, bölümü, başlama ve bitirme yıllarını girdikten sonra, "ekle" komutunu kullanarak kayıt bilgilerinize ekleyebilirsiniz. "ekle" komutunu kullanmadığınız takdirde, girmiş olduğunuz bilgiler kaydedilmeyecektir.
Eğer daha önce kpss sınavına girmiş iseniz, sınav sonuçlarınız otomatik olarak sistem tarafından yüklenecektir."ileri" bağlantısını kullanarak en son sayfaya geldiğinizde (en son sayfanın adı "işlem sonu"dur), "kaydet" komutunu kullanarak, girmiş olduğunuz bütün bilgiler kaydedilir.Böylece iş arayan kaydınız tamamlanmış olur. Böylece, artık, "online işlemler à istihdam à açık iş ilanları" menü adımından açık işleri listeleyip başvuru yapabilir ya da "online işlemler à istihdam à bana uygun işler" adımından size uygun olan açık işlere başvurabilirsiniz.
7. Sistemin oluşturduğu bilgilerle oluşan özgeçmiş haricinde, kendi hazırladığım özgeçmişi de sisteme yükleyebilir miyim ?
Microsoft word veya pdf formatında hazırlamış olduğunuz özgeçmişlerinizi, "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki "özgeçmiş ekleme (cv)" sekmesinden sisteme yükleyebilir siniz.
Jpg veya gıf formatındaki fotoğrafınızı ise; "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki "fotoğraf yükleme" sekmesinden sisteme yükleyebilirsiniz.
8. Açık işleri (işgücü istemleri) nasıl görebilirim?
Ana sayfada "açık iş ilanları" bağlantısı veya sağda "genel bilgiler" altındaki "açık iş durumu" bağlantısı tıklanarak açık işlerin listelendiği sayfaya ulaşılır. Bu sayfada, mevcut açık işler, belli kriterler girilerek sorgulanabilir.
9. Hangi işlere başvurduğumu nasıl görebilirim?
İşgücü istemlerine yönelik hareketlerinizi, sağdaki "kısayollar" bölümünün altındaki "başvurularım" bağlantısına tıklayarak ulaşılan sayfadan takip edebilirsiniz.
10. İşgücü istemlerine (açık işlere) nasıl başvurabilirim?
Sağda "genel bilgiler" altındaki "bana uygun işler" bağlantısına tıklayarak ulaştığınız ekrandan, daha önceden girmiş olduğunuz bilgilere göre, size uygun olan açık işleri listeleyebilirsiniz. Açılan sayfada "ara" komutuna tıkladığınızda, size uygun işler sistemden sorgulanmış olacaktır. Çıkan listede, işgücü istemi numarasına tıkladığınızda, işgücü isteminin detaylı bilgisine ulaşabileceksiniz. İşgücü istemini inceledikten sonra, bu sayfada sol alt köşeden "başvur" komutunu kullanarak iş başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tamamlandıktan sonra, işlemin tamamlandığına ilişkin bir mesaj verilir.
Başvurunuzun durumunu takip etmek için ise, "başvurularım" adımını kullanabilirsiniz.
11. Sisteme üye oldum. Ancak şifremi unuttum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
İşarayan girişine tıkladıktan sonra, "şifremi unuttum" kısayolunu kullanıp, kimlik bilgilerinizi doğrulayarak yeni bir şifre belirleyebilirsiniz.