KAMU
408 bin emeklinin farkı 4 bin TL'ye kadar çıkabilir
Anayasa Mahkemesi 7 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kararıyla memurların ikramiyesindeki 30 yıllık üst sınırı kaldırmıştı. Mahkeme bu karar sonrası SGK'ya herhangi bir süre tanımamış ve iptal kararının hemen uygulanması yönünde karar vermişti. Ancak karar geçmişe dönük olarak yürümeyeceği için bu tarihten önce emekli olup 30 yıldan fazla çalışması olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan kişiler SGK'ya dava açmışlardı. Önceki gün itibarıyla Meclis'e sevk edilen kanun tasarısıyla bu konuda düzenleme yapılacak. Düzenleme sonrasında 30 yılın üzerinde hizmeti olup ikramiyesini de 30 yıl üzerinden alan kişilerin mağduriyeti giderilecek. Bu durumda olan kişilerin dava açmasına da gerek kalmayacak.
Davaya gerek kalmadı
Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hüküm memurların emekli ikramiyesindeki 30 yıllık sınırı 7 Ocak 2015 tarihinden itibaren kaldırmıştı. Dolayısıyla bu tarihten sonra emekli olan memurlar kaç yıl hizmetleri varsa o süre üzerinden emekli ikramiyelerini aldılar. Ancak bu tarihten önce emekli olan memurlar Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası SGK'ya dava açtılar ve 30 yılın üzerindeki hizmetler için de ikramiyelerini talep ettiler. Bu konuda devam eden davalar SGK aleyhine sonuçlanıyor. 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan ve ikramiyesini 30 yıllık üst sınırdan alan kişilerin davaları mahkeme tarafından haklı bulunuyor. SGK bu davaların önünü kesmek ve iptal kararı sonrası ortaya çıkan bu sorunu çözmek için gerekli düzenlemeyi tamamladı ve kanun tasarısı Meclis'e sevk edildi. Anayasa Mahkemesi kararı sonrası SGK'ya dava açıp kazanan kişilere ilişkin İdare Mahkemeleri'nin verdiği kararlarda, 30 yılın üzerinde hizmeti olan kişilere ödenecek ikramiyenin emekli olunan tarihteki ücret üzerinden ve o günkü koşullara göre hesaplanması gerektiği ifade ediliyor.
FAİZ İŞLEMEYECEK
Dolayısıyla 2010 yılında 40 yıllık hizmeti olan memur emekli olurken 30 yıl yerine 40 yıl üzerinden ikramiyesi hesaplansaydı ne kadar ikramiye alacaksa bu rakam bulunacak ve emekli memura ödenecek. Ancak bu rakama 2010 ila 2015 arasında geçen süreye ilişkin faiz işletilmeyecek. Kanun tasarısında bu konunun ne şekilde düzenleneceği henüz belli değil. Ancak aradaki farka faizin işletilmemesi yüksek ihtimal. Dolayısıyla rakamlar çok yüksek olmayacaktır.
Kademe yükseldikçe
İkramiye farkı memurun kademe ve derecesine göre değişecektir. Emekli olunan yıl ve hizmet yılı da belirleyici. Ancak ortalama olarak her bir yıl fazlalık için 500 ila 3.000 TL arasında bir fark söz konusu olacaktır. Memurun emekli olurken kademesi yüksekse ve 40-45 yıl hizmeti varsa 4 bin liraya kadar fark alması mümkün.
3 AY iÇiNDE BAŞLIYOR
Yaş yükseldi
Kararın bu şekilde çıkmasının bir başka önemli nedeni de yükselen emeklilik yaşları. Sosyal güvenlik reformuyla birlikte emekli olmak için gerekli yaş sınırı yükseldiği için daha önce 30 hizmet yılı pek çok kişinin emekli olabilmesi için doldurması gereken yaş sınırına ulaşmasına yetiyordu. Fakat emeklilik için gerekli yaş şartı yükselince 30 hizmet yılı pek çok kişi için emekli olmak için yeterli olmaz hale geldi.
Söz konusu tasarıyla yeni hesaplanacak ikramiyeyle eskisi arasındaki farkın 7 bin 500 TL'ye kadar olduğu emeklilere ödemeler üç ay içerisinde yapılacak. Dolayısıyla 35 yıla kadar çalışması olan kişilerin ilk 3 ay içerisinde ellerine para geçeceğini söyleyebiliriz. Ancak 40 ila 45 yıl hizmeti olup emekli olan kişilere fark ödemeleri bir sonraki yılın aynı ayında ödenecek. Bu arada geçen süreye ilişkin olarak ise faiz işletilecek.
Okan Güray Bülbül akşam