KAMU
400 Bin Mezuna Sadece 199 Kadro!
"4001 koduyla, tüm lisans mezunları sınava giriyor. Biz 400 bin İİBF mezunu açıkta kalıyoruz. Bu yılın Kasım ayı için en az 1000 talebimiz vardı fakat bize ayrılan kadro sayısı sadece 199. İİBF mezunlarının eğitimini aldıkları kadroların 4001 ile başka bölümlere verilmesi ne kadar mantıklı? Bir matematik öğretmeni, tabi ki bizden KPSS'de daha yüksek puan alır. Ama işe girdiğimizde, biz sahamızda daha birikimliyiz; çünkü ona göre eğitildik. Nasıl ki İİBF mezunları öğretmen olamıyorsa, öğretmenlerin de bizlerin hakkı olan kadrolara atanmaması gerekir."
2014/2 Kasım ataması için 400 Bin İİBF mezununa ayrılan kadro sayısı sadece 199. İİBF mezunları geleceğinden umutsuz halde sorunlarının çözümü için çareler aramaya devam ediyor. Birçok İİBF mezunu keşke hiç Üniversite okumasaydık Lise Mezunu olarak atanma ve iş bulma şansımız daha yüksekti diyerek feryat figan ediyor, İİBF mezunlarının istihdamına yönelik olarak ivedilikle çözüm yolları aranmalı ve uygulamaya geçirilmelidir. İİBF mezunlarının yaşadığı sıkıntıları hatırlatmak bizden, çözüm yollarını bulmak yetkililerden..
İİBF mezunlarının sorunlarının yaşadıkları sorunlara tekrar göz atalım.
İİBF Mezunlarının Yaşadıkları Sorunlar
Sorun-1 : İİBF Koduyla Alım Yapan Maliye Bakanlığının 2012 Yılından sonra 4001 (Her Lisans Mezununun Başvurabildiği Ortak Kod) koduyla alım yapması.
Yukarıdaki resimde de görüleceği üzere 2012/2 Alımında 67 İİBF mezunu alımı yapmış ve bu alımdan sonra yapılan alımlarda 4001 Kodu Tercih Edilmiştir.
Sorun-2: İİBF Mezunlarının Eğitimini aldığı Genel İdare Hizmetleri (GİH) kadrolarında ki büyük açığa rağmen Tercihlerin İİBF mezunlarından yana kullanılmaması.
İşte Takipçimizden Gelen Grafik
Sorun-3 : Varolan Mezunlar istihdam edilmeden her sene İİBF'den mezun olan sayıların çokluğu. özellikle bu mezunlara AÖF'den mezun olan öğrencileri de eklediğimizde ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.
Sorun-4 : Herkesin Eğitimini gördüğü alanda İstihdam edilmemesi. İİBF mezunların en çok şikayet ettiği konuların başında bu gelmektedir zira İİBF mezunlarından alım yapması gereken kurumlar 4001 koduyla alım yapmakta ısrarcı olmakta ve bu durumda hem devlet kurumu hemde İİBF mezunları büyük mağduriyet yaşamaktadır.
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK özellikle bu konuya twitter hesabı üzerinden değinmişti.
İşte O Tweetler.
Sorun-5: Merkezi Atamalar Öncesi açılan Sözleşmeli Memur alımı ilanlarında Yüksek Puanlıların merkezi atamayı beklemeyip tercih yapması ve sonrasında kurumlar arası zaping yapması.
Bu Durum 83 Puanı Olan İİBF mezununun bile boşta kalmasına neden olmakla kalmayıp aynı zamanda yine kurumu da mağdur etmektedir. çünkü 87-90 puanla sözleşmeli alıma yerleşen kişi hemen sonrasında yapılan merkezi atamadan tercih yapıp gitmektedir.
Yaşanan Tüm Sorunlara burada değinebilmemiz mümkün değil ama genel itibariyle yaşanan sorunlardan en önemlileri bunlar. İİBF mezunlarının mağduriyetine ilişkin ivedi bir şekilde çözüm bulunması gerekmektedir.
Çözüm ÖNERİLERİ
- Genel İdare Hizmetler Sınıfı ( DMK/36: Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel idare Hizmetleri sınıfını teşkil eder.) kadrolarının İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi'ne verilmesi,
- Üniversitelerimizdeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi sayısının ve fakültelerin mevcut kontenjanların indirilmesi; Ayrıca İkinci Üniversite Kapsamında ve Dikey Geçiş Kapsamında bu fakültelere geçişin zorlaştırılması, minimum kontenjan kotasının getirilmesi.
- ·Kadro sayılarının her merkezi atama dönemi için en az 15 bin olması ve 4 atama dönemi toplamında 60 bin kadronun altına düşmemesi,
- Özel sektörde gerekli düzenlemelerin yapılması ve İdari Bilimler eğitimini almış kişilere, eğitimini aldığı işleri yapabileceği istihdam politikalarının uygulanması,
- Merkezi alımlardan çıkan PTT, Belediyelerin ve Gümrük Memurluklarının merkezi alıma dönmesi,
- DHMİ, SGK, YURTKUR, Tapu Kadastro, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi öncesinde İİBF kodlarından alım yapan kurumların; büro, yönetim veya icra kadrolarının tekrar İİBF'ye verilmesi,
- Mülakatlarda ''Kamera Kayıt '' uygulamasının olması,
- Bankalara İktisadi İdari Bilimler, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi ve Bankacılık eğitimi almış kişiler dışında eleman alınmaması,
- Eğitimini aldığımız derslerle uyuşan İş ve Meslek Danışmanlığının bizlere ayrılması,
- Vergi Müfettiş Yardımcılığı gibi uzmanlık gerektiren kadroların eğitimini almış kişilere verilmesi, herkese açılmaması,
- Emekliliğin teşvik edilmesi ve kadroların gençleştirilmesi,
- İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesi için ''Ortak Kod'' tanımlamasının yapılması.
İİBF TWİTTER TİMİ