KAMU
400 bin mezun işsiz! GİH Kadrolarının Yarısı Boş
Kilit noktalara memur yetiştirsin diye kuruldu
Kahramanmaraş milletvekili Mesut DEDEOĞLU ve arkadaşları tarafından verilen önergede, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Osmanlı döneminden beri kamu kurum ve kuruluşlarına memur yetiştirdiği belirtilerek, Devletin kilit noktaları için yetiştirilen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının, uygulanan yanlış hükümet politikaları nedeniyle işsiz duruma düştüğüne vurgu yapıldı.
400 bin mezun işsiz
Dedeoğlu önergesinde Hükümetin, bütçe hizmetlerindeki yönetim ve personel giderlerini düşürme bahanesiyle son yıllarda boşalan kadrolara personel alımı yapmama yoluna gittiğini ve bu uygulama sebebiyle 400 bin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezununun işsiz kaldığını belirtti.
Önergede, zaten az sayıda atama izni verilen Genel İdare Hizmetleri sınıflarındaki kadrolara İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının dışında başka bölümlerden de müracaatlar yapıldığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:
“2012 yılında KPSS'ye lisans düzeyinden giren kişi sayısı 931 bin 307 kişidir. Bu sınava katılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu sayısı 350 bin kişidir. Merkezi alımlarla yapılan ilk atamada lisans mezunlarına verilen kadro sayısı 7 bin 328 iken, bu kadro sayısı arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu sayısı ise sadece 722 ile sınırlı kalmıştır.
2014 yılı KPSS'ye lisans düzeyinden giren kişi sayısı 1 milyon 118 bin kişi olmuştur. Bu sınava katılan yaklaşık 400 bin kişi ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunudur. Kadro sayısının artırılarak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının işsizlik sorununa mutlaka çözüm bulunmalıdır.
GİH sınıfında kadrolar boş
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadro doluluk oranı incelendiğinde Sağlık Hizmetleri Sınıfı'nda yüzde 70.4, Eğitim Hizmetleri Sınıfı'nda 94.15, Emniyet Hizmetleri Sınıfı'nda yüzde 84.84, Din Hizmetleri Sınıflında yüzde 75.89 olarak gerçekleşmiştir. Genel İdari Hizmetler Sınıfı'nda ise kadro doluluk oranı yüzde 58'ler düzeyinde kalmıştır.
Ülkemizde, işsiz kalan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının sayısına her yıl yenileri katılmaktadır. Bu yüzden 4001'in yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Böylece İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu işsizlerin sorunları çözüme kavuşturulmalıdır.”