KAMU
36 bin atama izninden aslan payını hangi kurumlar aldı?
36 bin atama izninden aslan payını hangi kurumlar aldı?
02 Şubat 2014, Pazar
2014 yılı Merkezi Bütçe Kanunu ile memur alımları için toplam 36 bin adet açıktan atama izni verilmiştir. 190 sayılı KHK'nin ek 7 nci maddesinde yer alan istisnalar dışında kamu kurumlarına verilen başkaca bir açıktan ve naklen atama izni bulunmamaktadır. Geçen yıla kadar, emeklilik, istifa gibi nedenlerle boşalan kadroların yüzde 50'sine atama yapma izni verilmekteydi. Bundan dolayı 2014 yılında açıktan atama izni şimdiden ilaç gibi olacağa benziyor.
Bal tutan parmağını yalıyor
Devlet Personel Başkanlığının yayımladığı atama izin listesine bakıldığı takdirde MEB ve Maliye Bakanlığının olmadığı dikkat çekiyor. Kamu kurumları açıktan ve naklen atamalar için kullanılacak izin yazısını kıvranarak beklerken Maliye Bakanlığı kaşla göz arasında MEB'in öğretmen atamaları için kullanacağı izin yazısıyla 200'e yakın atama iznini kendisi kullanmak için izin almış.
Kamuoyuna açıklanmamakla birlikte 36 bin adet atama izninin 10 bin 200'ü, 2 Ocak 2014 tarihli Başbakan onayı ile Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarına verilmiştir. Biz buradaki 200 atama izninin Maliye Bakanlığına verildiğini tahmin ediyoruz. Geriye ise 25 bin 800 atama izni kalmıştır.
Yazının üstüne göre 25 bin 800, altında ise 1.824 izin verilmiş
DPB'nin yayımladığı dağılım, 25 bin 800 açıktan atama izninin sadece 1.824'ünü kapsamaktadır. Geriye 23 bin 976 açıktan atama izni kalmıştır. Bu geriye kalan iznin dağıtımı daha sonra yapılacaktır. Kamu kurumlarına en fazla 30 en az ise 2 atama izni verildiğini görüyoruz.
Dağılım niçin 1.824 adetle sınırlı kaldı?
2013 yılından farklı olarak, kurumların istisnalar dışında 2014 yılı başından itibaren kullanabileceği atama izni bulunmamaktadır. Geçen yıla kadar tüm kurumlar, bir önceki yıl emeklilik veya istifa yoluyla boşalan kadroların yüzde 50'sine kadar atama yapma hakkına sahip olduğundan, atama izninin dağılımı çıkana kadar ihtiyaçlarını karşılayabiliyordu. Ancak bu yıl kurumların emeklilik, istifa gibi nedenlerle boşalan kadroların yüzde 50'sine açıktan veya naklen atama yapma izni kaldırılmıştır. Bu nedenle de ne istifa sonrası dönüş ne de nakil yoluyla hiçbir eleman alınamamaktaydı.
Bundan dolayı şuan tüm kurumlar ciddi bir sıkıntıya girmiş ve adeta kilitlenmiş durumdadır. Bu kilidi çözebilmek için 1.824 adetlik bir atama izni kurumlara tahsis edilerek, kurumların en azından acil ihtiyaçlarını gidermeleri amaçlanmıştır. Ancak, Başbakana sunulan üst yazıda '..kalan (25.800) adet atama izin sayısının kamu idare, kurum ve kuruluşları itibarıyla dağılımının ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen şekilde yapılması,' denilmiştir. Bu ifadeye göre ekli cetvelde 25 bin 800 adet atama izninin olması gerekiyordu. Ancak alınan bilgilere göre bu ifade teknik olarak yanlış yazılmıştır. Şuan için geriye kalan 23 bin 976 kadronun dağılımı daha sonra yapılacaktır.
Yine yazıda dikkati çeken diğer bir husus da geçen yıldan farklı olarak kadroların atama izni verilen sayının çok az bir kısmının dağıtılmasıdır. Geçen yıl Bütçe Kanununda yer alan atama izninin tamamına yakını dağıtılmıştı.
Atamalarda ayrıcalıklı kurumlar hangileri?
Birçok kamu kurumu kariyer meslek elemanı alımında sıkıntı çekerken 190 sayılı KHK'nin ek 7 nci maddesine göre, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı kadrolarına yapılacak atamalar için sınırsız atama izni kullanma hakkı bulunmaktadır.
Atama izni alınmadan yapılacak atamalar için bu köşede kaleme aldığımız '2014 yılında memur ve öğretmen atamaları bereketli geçecek mi?' başlıklı yazımıza bakılmasını öneririz.
2013 yılından kalan atama izinleri hangileri?
2013 yılı için kamu kurumlarına verilen açıktan ve naklen atama izinlerinden kullanılamayanların belirli şartlarda bir kısmı 2014 yılında kullanılabilecektir.
Buna göre, 2013 yılında verilmiş bulunan atama izinleri dahilinde 31/12/2013 tarihi itibarıyla;
- Naklen atama işlemlerinde, muvafakat talebi söz konusu personelin görev yaptığı kamu idare, kurum veya kuruluşa gönderilmiş olan,
- Açıktan yapılacak atamalarda sınav ilanı yapılan,
- Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapılması Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığından talep edilen,
ve 2013 yılında sonuçlandırılmayan atama işlemlerinin, 2013 yılında verilmiş bulunan söz konusu atama izinlerinden kullanılması kaydıyla, 2014 yılında tamamlanabilecektir.
Ayrıca, yargı kararlarının yerine getirilmesi amacıyla yapılacak atamalar 2014 yılı için ayrılan atamalara dahil edilmeyecektir.
Verilen atama izinlerinin % 2 si istifa dönüşlere ait olacak
657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi uyarınca yapılacak atamalarda, verilen atama izin sayılarının ancak yüzde 2'sine kadar olanını kullanabilmeleri mümkündür. Atama izin sayıları 50 adedin altında kalan kurumlarda ise bu sayı (1) adet olarak kullanılacaktır. Bu kısıtlama Başbakanlık oluru ile yapıldığı için zaruri ihtiyacı olan kurumlar Başbakanlıktan izin alarak istifa sonrası atama sayısını arttırabilirler. Ahmet Ünlü / Yeni Şafak