KAMU
300 vergi müfettiş yardımcısı alacağız
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beyannameleri birleştirmek istediklerini belirterek, "Mükellef Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ayrı, Maliye Bakanlığına ayrı beyanname veriyor. Biz diyoruz ki bunları tek bir beyannameye dönüştürelim ve bunların üzerinden iki kurum daha güçlü bir şekilde denetim yapsın hem de vatandaşın işini kolaylaştırmış olalım" dedi.
Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, "Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı"nı açıkladıktan sonra soruları yanıtladı.
Şimşek, Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planında "Nereden Buldun?" düzenlemesinin olup olmadığının sorulmasının üzerine, plan çerçevesinde böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.
Kayıtdışına giden kaynakların kayıt altına alınması noktasında birçok vergi cenneti ülke ile önemli anlaşmalar yaptıklarını dile getiren Şimşek, "Şu anda G-20 bünyesinde 2017-18 yılları itibarıyla otomatik bilgi değişimi üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ülkeler arasında mükelleflere ilişkin tam ve otomatik bilgi değişimi hayata geçecek. G-20 bünyesinde bu konuya destek var, dolayısıyla bilgi değişimi yapmayan ülkeler için de gereken yapılacaktır" diye konuştu.
Şimşek, bugün itibarıyla sadece anlaşma yapılan ülkelerle bilgi değişiminin yapılabildiğini kaydetti.
Reklamların vergilendirilmesi noktasındaki soruları yanıtlayan Şimşek, reklamların vergiye tabi olduğunu belirtti. Şimşek, planda kast ettiklerinin elektronik ortamdaki kayıtdışı reklamların mevcut vergi kanunlarına göre vergiye tabi tutulması olduğunu anlattı. Yeni bir verginin olmadığının altını çizen Şimşek, planla var olan ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınacağını ifade etti. Şimşek, buna uymayanlara mevcut yaptırımların uygulanacağını ancak bunların etkinliği noktasında çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.
Bakan Şimşek, maaşı tam yatırılmayanların ne yapması gerektiğine yönelik soru üzerine de bu kişilerden ilgili birimlere durumlarını bildirmelerini istedi. Denetimlerde bunun ortaya çıkması durumunda gerekeni yapacaklarını belirten Şimşek, "Yakında beyannameleri birleştirmek istiyoruz. Mükellef SGK'ya ayrı, Maliye Bakanlığına ayrı beyanname veriyor. Biz diyoruz ki bunları tek bir beyannameye dönüştürelim ve bunların üzerinden iki kurum daha güçlü bir şekilde denetim yapsın hem de vatandaşın işini kolaylaştırmış olalım" ifadelerini kullandı.
- "Vergi Müfettiş Yardımcısı almayı sürdüreceğiz"
Mehmet Şimşek, vergi indirimlerinin kayıtdışılık üzerindeki etkisinin sorulması üzerine, bu konudaki genel kabul görmüş teorinin vergi oranlarının aşağı çekilmesi durumunda kayıtdışılığın azalacağı yönünde olduğunu söyledi. Bunun ülkeden ülkeye değişebildiğine dikkati çeken Şimşek, "Vergi oranı düşük olmasına rağmen bazı mükelleflerin ufak şeylere bile tenezzül ettiğini görüyoruz. Bunun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor" dedi.
Şimşek, bu yıl da vergi müfettiş yardımcıları almaya devam edeceklerini açıklayarak, "Şu anda 300 yeni vergi müfettiş yardımcısı alacağız. Vergi denetim kapasitemizi 10 binin üzerine taşıyacak şekilde bunu devam ettireceğiz. Bildiğim kadarıyla toplam kadromuz 12 binin biraz üzerinde, dolayısıyla peyderpey alım yapmaya devam edeceğiz, ancak bundan da önemlisi, var olan bütün müfettişlerin ve müfettiş yardımcılarının eğitimden geçirilerek denetimde kalitenin artırılması" değerlendirmesinde bulundu.
Akaryakıt sektöründeki marker uygulamasına ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, bu uygulamanın etkili olduğunu ancak akaryakıt sektöründe kayıtdışılığa toleranslarının olmadığını ifade etti. Şimşek, bu süreçleri başından sonuna kadar iyi bir şekilde takip etmek istediklerini vurgulayarak, amaçlarının bazı kaçakları engellemek olduğunu dile getirdi.
Konut ve inşaat sektöründeki kayıp kaçağa ilişkin soru üzerine de Şimşek, bunu engellemek için önceki eylem planında birçok düzenleme yaptıklarını hatırlattı. Bu düzenlemelerin uygulama aşamasında olduklarını kaydeden Şimşek, şunları kaydetti:
"Konutların gerçek değerlerinin tapu işlemlerinde bildirilmesine yönelik, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ortak bir çalışma yapıyor. Bilgilendirici afiş ve broşürleri de hazırladı, bunları tapu dairelerine ve ilgili yerlere asacağız. İnternet sitemizden de bu yönde uyarılarda bulunacağız.
Geçmişte maalesef emlak vergi değerinin baz alınması üzerine bir sistem oluşmuş ama orta ve uzun vadede bütün bu konuların gözden geçirilmesi lazım. Bazen vatandaş gerçek değeri üzerinden ödemek istiyor ama satan adam fiyat dengesizliği yüzünden dikkat çekebileceği endişesi ile satmak istemiyor. Bizim bu konularda gelecek dönemde sistemleri gözden geçirmemiz lazım. Çağımızda bir gayrimenkulün değerlenmesi karmaşık değil, Google'a baksanız bile bunları çıkartabiliyorsunuz. Dolayısıyla bizim bütün teknoloji altyapısını kullanarak çalışma yapmamız lazım ama spesifik bir çalışmamız yok."
- "Vergi kaçakçısına kamu ihalelerinden men"
Bakan Şimşek, Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planındaki gönüllü uyuma ilişkin sorular üzerine de bu konuda bir ana bileşen olduğunu, bu konuda birçok adım attıklarını söyledi.
Vergi kaçakçılığı kesinleşenlerin, kamu ihalelerinden men edilmesine ilişkin konuya da açıklık getiren Şimşek, "Burada zaten ciddi bir caydırıcılık mevcut. Biz kamu ihalelerinden yasaklama unsurunu getiriyoruz. Şimdi burada çerçeveyi belirleyeceğiz. Bir kere yargı kararı olacak. Süresine ilişkin detaylarını daha sonra paylaşalım, çünkü bu bir eylem ve üzerinde çalışacağımız konulardan biri" ifadelerini kullandı.
Kayıtdışılıkla mücadele konusunda diziler ve sosyal medya üzerinden verilecek mesajları da açıklayan Şimşek, "Sosyal medya artık çok önemli. Bir tweetle, milyonlarca insana ulaşabiliyorsunuz. Biz bu anlamda görsel ve sosyal medyayı kullanmak istiyoruz. Bir yerde yemek bile yeseniz ödediğiniz ücrette KDV var, fiş istemezseniz bu satanın cebinde kalıyor, ama fiş alırsanız bu ülkeye hizmet olarak gelecek. Topladığımız vergileri eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe, altyapıya harcıyoruz. Bu anlamda farkındalığın artması herkesin lehine. Dün bir yerde yemek yedik, hanıma kalsa hemen çıkacağız, 'yok' dedim 'belgemizi alalım sonra çıkalım' dedim. Gerekirse bekleyelim ama belgemizi alalım" diye konuştu.
Şimşek, Merkez Bankasına ilişkin soruları yanıtsız bırakarak, bu tartışmalara girmek istemediğini sözlerine ekledi.