KAMU
2015 Nisan Memur Ataması (Soru-Cevap-1)
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
16-24 Nisan tarihleri arasında KPSS ve EKPSS merkezi memur yerleştirme tercihleri alınacaktır. Kurumlar 20 Mart’a kadar Devlet Personel Başkanlığı’na kadro bildiriminde bulunacaktır. Kurumların bildirdiği kadrolar DPB’nin onayından sonra ÖSYM’ye bildirilecektir.
1) Memur atama süreci nasıl olmaktadır?
*KPSS’nin yapılmış olması-Kurumlara kadro ihdasının yapılmış olması-Kurumlara atama izinlerinin verilmesi-Personel taleplerinin DPB’ye bildirilmesi-Kadroların ÖSYM’ye bildirilmesi-ÖSYM tarafından yerleştirme yapılması-Kurumlar tarafından atamanın yapılması.
2) Bir kurumun memur alımı yapıp yapmaması kendi elinde midir?
*Bütçeye göre oluşturulan kadrolar kurumlara dağıtılmaktadır. Bir kuruma kadro verilmemişse kurum atama yapamayacaktır. Çok kadro verilmişse fazla memur alımı yapacaktır. Acil ihtiyacı olan kurumlara daha fazla kadro verilmektedir.
3) DPB, bildirilen tüm kadrolara onay verecek mi?
*Hayır, kurumlar ihtiyaç duyduğu kadroları bildirecek ancak bütçeye göre kuruma verilen atama izni kadar kadroya onay verilecektir. Acil durumlar için DPB ve Maliye Bakanlığı atama izinleri verebilmektedir.
4) DPB, kurumların bildirdiği serbest kadroların tamamına onay verecek mi?
*Kurum, mevcut serbest kadrolardan atama talebinde bulunmuşsa DPB onay vermek durumundadır. Çünkü serbest kadrolara atamalar bütçe sınırlamasına bağlı değildir.
5) Nisan Memur atama sayısının yüksek olması adaylara nasıl yansıyacaktır?
*Orta Öğretim, Ön Lisans, Lisans öğrenim düzeyine farklı olumlu yansımaları olacaktır. Sayının yüksek olması, bazı bölümler için çok olumlu olacakken bazı bölümler için değişmeyebilir. Mesela; Nisan merkezi atamada 60 sosyolog atanacaksa genel sayının çok olması sosyolog adayları için bir anlam ifade etmeyecektir.
6) Kadroların Nitelik Kodlarını Kim Belirlemektedir?
*Atama iznine göre personel planlaması yapan kurumlar, Nitelik Kod Kılavuzunu esas alarak alacağı personel kodlarını DPB’ye bildirmektedir. Yani kadroların nitelik kodlarını kurumlar belirlemektedir.
7) Nitelik Kod Kılavuzunun yasal dayanağı nedir?
*Ortaöğretim düzeyindeki kodlar Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan çalışmalar, önlisans/lisans düzeyindeki kodlar ise Yükseköğretim Kuruluyla yapılan çalışmalar çerçevesinde belirlenmektedir. Yönetmelikle kodlar belirlenmiştir.
8) Kurumlar, atama izinlerini merkezi atamada kullanmak zorunda mıdır?
*Hayır, merkezi alım dışında atama yapan kurumlar var. Mülakatla alım yapan kurumlar (Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi) olacaktır. Atama izinlerini uzman yardımcılığı gibi kadrolarda kullanmak isteyen kurumlar olacaktır.
9) Merkezi yerleştirmede boş kalan kadrolara ek yerleştirme yapılır mı?
*Merkezi yerleştirme takvimi her sene Ocak ayında belirlenmektedir, bunun dışında ek atama yapılması söz konusu değildir.
10) Memur yerleştirmelerinde atanıp da göreve başlamayanlar tekrar tercihte bulunabilirler mi?
*Merkezi yerleştirmede herhangi bir tercihine yerleşen adaylar göreve başlamasalar dahi merkezi yerleştirme kapsamında bulunan kurumların personel alımlarına aynı sınav sonucu ile başvuruda bulunamazlar.
** Soru, görüş ve haber talepleriniz için tıklayınız