GÜNDEM
Zarifoğlu'nu El Kaideci ilan eden cehalet
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Etimesgut Cahit Zarifoğlu İlkokulu'nda 2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılı açılışında Şair Cahit Zarifoğlu'nun çocuk kitaplarını dağıtmasına tepki gösteren bazı medya kuruluşları cehaletlerini bir kez daha ortaya koydu.
Bakan Avcı, 16 Eylül'de Etimesgut Cahit Zarifoğlu İlkokulu'nda Cahit Zarifoğlu'na ait "Ağaçokul/Çocuklara Afgan Şiirleri" isimli kitabı hediye etti. Kitabın kapağında Afganlı çocuğun elindeki silah bazı medya kuruluşlarının hedefi oldu.
En fazla rahatsızlık duyan gazeteler Cumhuriyet ve Sözcü oldu. Sözcü ve Cumhuriyet Gazetesi haberinde "Afganistan Hizbi İslami örgütünün lideri Gulbeddin Hikmetyar'ı "liderimiz" olarak işleyen şiirin yer aldığı kitabı dağıttı" diyerek bilgi verdikten sonra "İlköğrenim Hikmetyar'ı öven şiirlerle başladı… İşte Taliban zihniyeti..." yaklaşımı ile eleştirdiler… Ortak endişe "Cihat konulu şiirleri çocuklara okutturacaklar" oldu.
Cumhuriyet Hikmetyar ile Erdoğan'ın o fotoğrafını hatırlattı
Cumhuriyet "Hikmetyar ile Başbakan Tayyip Erdoğan'la aynı karede göründüğü çok tartışılan fotoğrafı da hatırlattı. Cumhuriyet kitabın içeriğinden alıntılar yaparak da bel altı vurmaya çalıştı. Oysa o fotoğrafın çekildiği akşam Cumhuriyet'in bir yazarı da oradaydı.
Cumhuriyet'in hatırlattığını Hikmetyar fotoğrafının arka planı eski Refah Partili Mustafa Atalay anlattı. Hikmetyar ile Erdoğan'ın aynı karede olduğu fotoğraf Refah Partili Mustafa Atalay'ın Fatih İskenderpaşa'daki evinde çekilmişti. Erdoğan'ın dışında onlarca gazeteci de Hikmetyar ile röportaj yapmak için sıraya girmişti. Röportaj yapanlardan biri de o dönemde Cumhuriyet yazarı olan Cengiz Çandar'dı.
Yıllarca o fotoğrafı gizli bir görüşme gibi yansıtmaya bazı medya kuruluşları çalışan medya halktan gerçekleri sakladı. Hikmetyar'ın Türkiye'ye gelişinden herkes haberdardı.
Ahmet Hakan cehaletlerini yüzlerine vurdu
Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan, Cumhuriyet ve Sözcü'ye verdiği cevapla cehaletlerini yüzlerine vurdu. Ahmet Hakan "Cahit Zarifoğlu, 1987 yılında vefat etmiş büyük bir şairdir. O hayattayken... Ne Taliban vardı ortada, ne 11 Eylül olmuştu. Ne Afganistan bataklığa dönüşmüştü, ne Nusracılar Suriye'de kafa kesiyordu. Ne El Kaide diye bir olgu vardı, ne de Eyman Zevahiri diye bir adam. Ne video kasetlerle tehditler havada uçuşuyordu, ne de Saddam devrilmişti" diyerek tepkisini gösterdi.
Ahmet Hakan iki gazeteye "Yani cihadın, mücahidin, Afganistan'ın, direnişin bambaşka anlamlarda kullanıldığı dönemlerde yaşamıştı Zarifoğlu..." diyerek cevap veriyordu.
Ahmet Hakan sadece tepki göstermekle kalmadı iki gazeteye bir de Afganistan tarihinden ders verdi. Ahmet Hakan "Cahit Zarifoğlu'nun yaşadığı dönemde Afgan halkı, Sovyet işgaline karşı dişleriyle, tırnaklarıyla tertemiz bir mücadele yürütüyordu. O mücahitler kafa kesmezler, kalp çıkarmazlardı. Gülümsemesini bilirlerdi. Vahşet uygulamazlar, vahşete maruz kalırlardı. İşte o mücahitlere selam yollamıştı Zarifoğlu" diyerek şaire atfedilen iftirayı boşa çıkarıyordu.
Haberi yapan gazetelerin Zarifoğlu'nun kitabından bir haber olduğunu ima eden Ahmet Hakan "Afganistan'ın yoksul çocuklarının, devasa yalnızlığının, destansı kahramanlığının, ağaçtan okullarının şiirlerini yazmıştı. Afgan çocuklarının şiirlerini yazmıştı. Vietnam'ın çocukları için nasıl şiirler yazıldıysa öyle yazmıştı. Şili'nin okulları için nasıl şiirler yazıldıysa öyle yazmıştı" diyerek kitabın içeriğini çarpıtılmasına set çekti.
Ahmet Hakan; Cumhuriyet ve Sözcü gibi gazetelerinde niyetini "Şimdi almışlar bu şiirleri ellerine... Bugünün Suriye, Esad, cihat, "El Kaide" tartışmalarına malzeme yapmaya çalışıyorlar. Bunu yaparken de Cahit Zarifoğlu gibi bir büyük şairi "cihatçı şair" kategorisine sokup harcamak istiyorlar" sözleriyle anlattı.
Yedi Güzel Adam'dan biriydi
Ahmet Hakan şairin önemini bilmeyen iki gazeteye bir de Zarifoğlu dersi verdi. Ahmet Hakan "O Cahit Zarifoğlu ki... Turgut Uyar'ın dil akrabası, Sezai Karakoç'un mahcup öğrencisi, Edip Cansever'in duygu arkadaşı, Cemal Süreya'nın imge ahbabıdır. İkinci Yeni'nin en artistik çocuğudur. Hayatı da şiir gibidir Cahit Zarifoğlu'nun... Avrupa'yı otostopla dolaşan ilk İslamcıdır. Yedi Güzel Adam'dan biridir. Sürprizcidir, detaycıdır, bağımsızdır, münzevidir" diyerek tanımlıyordu.
Kültür ve sanat konusunda kendini yükseklerde konumlandıran Cumhuriyet'in ve gazetecilerin tek taraflılığı ve eksikliğini de sıralayan Ahmet Hakan yazısını şöyle bitirdi.
"Edip Cansever'i bilirler ama Sezai Karakoç'u bilmezler. Cemal Süreya'yı bilirler ama Erdem Bayazıt'ı bilmezler. Turgut Uyar'ı bilirler ama Cahit Zarifoğlu'nu bilmezler. Bilmedikleri yetmezmiş gibi... Cahit Zarifoğlu gibi bir merhamet şairinden "El Kaideci" çıkarmaya çalışırlar."