EĞİTİM
Yusuf Tekin: Dershaneler asıl şimdi illegal
Binlerce öğrenci ve öğretmenin merakla beklediği dershane yasası, Anayasa Mahkemesi tarafından oyçokluğuyla iptal edildi. MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, şok kararın ardından özel okula dönüşen kurumlar ve temel liselere kayıt yaptıran öğrencilerin yaşadığı büyük belirsizlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde onaylanan ve kamuoyunda Demokratikleşme Paketi olarak bilinen kanun ile 'dershane' tanımının çıkarıldığını hatırlatan Tekin, "Eski kanunda dershane tanımı kaldırıldığı için yeni düzenleme yaptık. Bu sayede dershanelerin temel liseye dönüşümü sağlanacaktı. Fakat Anayasa Mahkemesi verdiği iptal kararıyla dershaneleri tamamen kapatmış oldu. Eğer bu karar toplu bir iptalse, AYM alenen dershaneleri illegal hale getirmiş oldu" dedi.
HANGİSİNİ İPTAL ETTİLER?
AYM'nin tam olarak neyi iptal ettiğini bilmediklerini anlatan Tekin, "Yaklaşık 40 sayfalık bir kanun metninden bahsediyoruz. Bunun içerisinde CHP'ye ait iptal davaları var. İptal davaları, maddenin tümü için değil, maddenin içerisindeki bir cümlenin iptali için de dava açılmış olabilir. Bu iptallerin ne olduğunu karar açıklandıktan sonra öğreneceğiz. Bir kanunun üzerine yeni bir kanun yapılır ve bu yeni kanunu AYM iptal ederse, kanun ilk hali uygulamaya konulamaz. Bu, yargının yasamaya müdahalesi ile yasama yetkisinin ihlali olur. AYM iptal kararı aldı ama kanunun ilk halinde dershane kavramı yok" ifadelerini kullandı. Sözkonusu iptalin, dershaneden temel liseye dönüşen kurumlarda hiçbir soruna yolaçmayacağını vurgulayan Tekin, şunları söyledi:
'TEMEL'LER ŞİMDİ NORMAL
"Temel liselerin burada bir kaybı olmayacak. Dershane gibi bir lise düşündüğü için temel liseye gelmek isteyen adaylar, madem dershane açıktı, illegal faaliyet gösteren dershanelere giderim diyen öğrencileri kaybedebilirler. Bunun dışında hukuki bir sorun yok" dedi. İptal kararının temel liseler için önemli bir avantajı da beraberinde getirdiğini belirten Tekin, "Temel liselerin varlık sebebi olan dershaneler ortadan kalkınca, temel liseler de artık normal liselere dönüştü" dedi. Tekin, Temel liselerin durumunu daha da iyileştirecek önlemler alınacağını kaydetti.
Öğretmenler atanamayabilir
Dershanelerde yıllarını harcayan yaklaşık 50 bin öğretmenin belli kriterler çerçevesinde devlete ataması da gündemdeydi. İlk etapta yaklaşık 5 bin dershane öğretmeni atama müjdesi beklerken, Anayasa Mahkemesi'nin kanun iptaliyle adeta şok geçirdi. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, "Kanunda yeralan dershane öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'na geçme tasarısının da iptal edileceğini tahmin ediyorum" dedi.
Nihai plan için gözler gerekçede
Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde hayata geçen Demokratikleşme Paketi kapsamında Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklikler yapılmış ve 'dershane' tanımı literatürden tamamıyla çıkarılmıştı. Ayrıca ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına ya da bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da engellenmişti. CHP'nin dershanelerin özel okula dönüştürülmesini öngören kanunun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla başlayan süreç, yasanın iptaliyle sonuçlandı. Şu an hali hazırda özel okula dönüşen kurumlar ve temel liselere kayıt yaptıran öğrenciler, dershane öğretmenleri ile özel okul olmak için başvuran kurumlar kararın gerekçesini merakla bekliyor.
Temel liseye devam
Anayasa Mahkemesi'nin dershane kararı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) toplantı üstüne toplantı yapılıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın önceki gün kurmaylarıyla biraraya gelmesinin ardından MEB'den bazı daire başkanları dün de sektör temsilcileriyle görüştü. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça, ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü ile MEB'den yetkililerin katıldığı ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda çözüm önerileri masaya yatırıldı.
TEŞVİK SÜRECEK
Edinilen bilgiye göre, temel liseye dönüşen kurumlar öğrenci kaydı almaya devam edecek. Öğrenci ve okullara teşvikler de aynen sürecek. Temel liselere öğrenci başına aylık 3 bin TL, özel okullara da 3 bin 500 TL'ye kadar teşvik veren MEB, toplamda 167 bin 429 öğrenci için özel okullara ve temel liselere 576 milyon 774 bin 765 TL ödedi. Gerekçeli kararı gördükten sonra yol haritasını netleştirecek olan MEB, teşviklere devam edecek. MEB ayrıca dönüşüm sürecinde devlet okullarındaki öğrencilere takviye kursları vermeye başlamıştı. Kursların aynen devam edeceğini belirten yetkililer, bu yıl MEB'in kurs sayılarını artıracağını da ifade etti. Dönüşen dershanelerin öğrenci kayıtları için duyuruya çıkmasının kararlaştırıldığı toplantıda, temel liselerin belirlenen müfredata göre hareket etmesi ve eğitim öğretim takvimine göre eylül ayında derslere başlayacağı ifade edildi. Dershanelere kayıt için velilerin AYM gerekçeli kararını beklemesi tavsiye edildi. yenişafak