EĞİTİM
Yönetici Atama Yönetmeliği Üzerine Şiirler
Yazmasam değil,
Yazıp üstünü çizsem
Ne olur..
Ya bir şey, ya bir şey değil..
Biri gelir, altındaki yazıyı,
Biri, üstündeki çizgiyi okur.
Hep yanlış yapıyorlar.
Ama doğrular da değişiyor.
Neden..
Önemsiz önemliyi eskitiyor
.
Kırıp yapıştırsam
Dursa yerinde eskisi gibi.
Niçin..
Durmaz yerinde eskisi gibi;
İçi başka der, dışı başka..
Ben bildiğim için.
Özdemir ASAF
Özdemir ASAF 'SUSU'' isimli şiirini sanki 'Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'' için yazmış Kimi altındaki yazıyı, kimi üstündeki çizgiyi yorumladı. Ama ne altındaki yazıyı ne de üstündeki çizgiyi yorumlayanlar memnun Bu kaçıncı yönetmelik Mahkemelik olmayacak bir yönetmelik neden çıkmaz? Yayınlanalı bir hafta olmadan bu yönetmelik te mahkemelik oldu
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde'yeniden atama'' kapsamında yapılacak atamaların yönetmelikte yer almaması gerek geçmişte yöneticilik yapmış olup ta şimdi öğretmen kadrosunda bulunanların gerekse iller arası yer değiştirme yaparak ya da alan değiştirerek öğretmenliğe geçiş yapmış bulunanların tekrar yönetici olma hayallerini ancak tekrar sınava dayalı hale getirmiştir. Yeni yönetmelikte geçmişte bu hakkı elde edenlerden bu hakkın esirgenmesi en hafifinden hayal kırıklığı yaratmıştır.
Yine yönetmeliğin İsteğe bağlı yer değiştirmeler başlıklı 15. Maddesindeki ''Görevli oldukları eğitim kurumlarında fiilen en az iki yıl görev yapan yöneticiler, istekleri halinde il içinde belde ve köylerde bulunan eğitim kurumlarına 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla, her yıl Ağustos ayında atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna birden çok talep olması halinde yer değiştirmeler, 14 üncü maddeye göre belirlenen yer değiştirme puanı üstünlüğüne göre yapılır.'' Denilmektedir.
İsteğe bağlı yer değiştirmelerde il içinde boş bulunan tüm eğitim kurumlarına değil; sadece belde ya da köyler arasında tercih yaparak buralara atanma hakkı verilmiştir. İller arasında yer değiştirme beklenirken; bu madde ile il içi isteğe bağlı yer değiştirme hakkı da fiilen bitirilmiştir. İsteğe bağlı yer değiştirmelerde insanlar belde ve köylere mahkum edilmiştir. Bu maddeyi düzenleyenler örneğin İstanbul'da kaç eğitim yöneticisi ve kaç köy, belde olduğunu biliyorlar mı acaba? Tabii Yeşilköy, Arnavutköy, Kadıköy, Bakırköy'ü köy olarak gördüler se onu bilemeyiz
Yönetmelik; Behçet Necatigil'in ifadesiyle 'Solgun Bir Gül Oluyor Dokununca'' yaprakları lime lime dökülüyor, dalından. Geriye bir tek sapı ve dikenleri kalıyor elimizde
Alıp alıp geliyorum, uyumuyor bütün gece
Kımıldıyor karanlıkta, ne zaman dokunsam
Solgun bir gül oluyor dokununca.
Şairin dizelerinde dillendirdiği gibi yönetmeliğin neresine dokunsanız solgun bir gül gibi dökülüyor ellerinizden.
İnsanlar önceki yönetmelikteki yüksek lisans ve doktora eğitimine verilen puanlara bakarak; Özdemir ASAF'ın 'Sen bana bakma, Ben senin baktığın yönde olurum.'' Dizelerinde olduğu gibi ceplerinden 3-4 bin lira verip yüksek lisans ve doktora eğitimine başladılar. Ama gel gör ki yeni yönetmelikte yüksek lisans ve doktoraya verilen puanlar hem önceki yönetmeliğe göre 2 puan düşürüldü, hem de puanlar doğrudan eklenecekken değerlendirme formunun %20'si alınmak sureti ile 8 puandan 6 puana indirilen yüksek lisans eğitiminin birde %20'si alınarak fiilen 1.2 puana düşürüldü. 8 puandan 1.2 puana 6.8 puanlık bir kayıp var.
Şimdi yönetmeliğin eğitimcileri baktırdığı yer; yüksek lisans, doktora eğitimi değil; mülakat komisyonu üyelerinin geçiş güzergâhları olmuştur.
Yine, Özdemir ASAF 'ULTRA'' isimli şiirinde;
'Bir kelimeye
Bin anlam yüklediğim zaman
Sana sesleneceğim.'' diyor.
Evet Açık ve net olması gereken mevzuat dilinde, burada değinemediğimiz muğlak ifadelerle, çelişkiler olursa; şairin de dediği gibi bir kelimeye bin anlam yüklenebilir.
Celal Demirci