EĞİTİM
YÖK'ten bölüm açılmasına sınırlama
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK), 9 Eylül'de Yürütme Kurulu toplantısında önemli bir karar aldı. Türkiye'deki 109 devlet ve 76 vakıf üniversitesi ile 8 vakıf meslek yüksekokulunu yakından ilgilendiren düzenlemeye göre bölüm ve program açılabilmesi, her yıl doluluk oranlarına göre değişecek. Yükseköğretim kurumlarının istedikleri bölümü açmasına sınırlama getiren uygulamayla, lisans ve ön lisans programı açma barajı için doluluk oranı yüzde 85 olarak belirlendi.
HER YIL YENİDEN İZİN
Açılmasına izin verildiği halde o yıl öğrenci almayan bölüm ve programlar da kapatılabilecek. YÖK'ün üniversitelere gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı:
"Programların doluluk oranları her yıl değişiklik gösterdiği için, açılmasına izin verilen programların izinlerinin sadece o yıl için geçerli olduğuna ve öğrenci alınması düşünülen yıl için program açma izninin yeniden alınması gerektiğine, ilgili yılda öğrenci almayan bölüm ve programların kapatılmasına karar verildi. Üniversiteniz tarafından 2016 ÖSYS işlemlerinde daha önce açılmasına izin verildiği halde öğrenci almayan ve karar çerçevesinde kapanmış olan da dahil olmak üzere varsa yeni öğrenci alınması düşünülen bölüm ve program (ön lisans) teklifleriniz, 2015 doluluk oranı vakıf/devlet yükseköğretim kurumlarında Türkiye geneli yüzde 85 ve üzerinde olan programlar dikkate alınacak."
108 LİSANSA İZİN YOK
YÖK ayrıca devlet ve vakıf üniversitelerinde 2015 yılı ÖSYS verilerine göre lisans ve ön lisans programlarının Türkiye geneli doluluk oranlarına da yer verdi. Buna göre 2016'da vakıf üniversiteleri doluluk oranı yüzde 85'in altında kalan 87 lisans ile 61 ön lisans programının açılması isteğinde bulunulamayacak.
Devlet üniversitelerinde de 21 lisans ile 20 ön lisans programının açılması teklif edilemeyecek. hürriyet