GÜNDEM
YÖK yasa tasarısı yeniden yazılıyor
Bakanlığın, YÖKün tek başına böyle bir yasayı hazırlamasından rahatsız olduğu, yeni tasarının daha liberal ve detaylara girmeyen bir taslak olmasını istediği belirtildi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) uzun zamandır üzerinde çalıştığı YÖK Yasa tasarısını tamamlayarak geçen ay Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayına sunmuştu. Ancak taslak incelemeye başlamadan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer görevini Prof. Dr. Nabi Avcı'ya devretti. Birçok sivil toplum örgütü ve akademisyenden eleştiri alan tasarı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı engeline takıldı.
Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Nabi Avcı'nın YÖK Yasa Taslağı'nı sıcak bakmadığını söyledi. Bunun için ayrı bir taslak çalışması yapılmasının söz konusu olduğunu belirten Sarıcaoğlu, "Gerekli çalışmalar başlatıldı" dedi.
DAHA LİBERAL OLACAK
Sarıcaoğlu, YÖK'ün kendi tasarısını hazırlamasının Bakan Avcı tarafından doğru bulunmadığını ifade ederek, "Ayrıca taslak liberal değildi. Teknolojilerin çok değiştiği bir yerde detaya inen bir taslaktı. Daha liberal bir taslak hazırlanacak. Yeni hazırlanacak taslakta YÖK sadece paydaşlardan biri olacak" ifadelerini kullandı.
GERÇEK BİR REFORM İSTENMEDİ
Türkiye Akademisyenler Platformu Başkanı Prof. Dr. Osman Çakmak, YÖK tarafından hazırlanan taslağın kamuoyunda geniş bir görüş alışverişine sunulduğunu hatırlatarak, "Taslak yükseköğretim sistemimizi günümüzün şartlarına uydurarak yeni bir vizyon çerçevesinde yeniden düzenlemeyi amaçlıyordu. Ancak beklentileri karşılamadı. Anladığım kadarı ile YÖK başkanı değişim için çırpınsa da YÖK üyelerinin ortak görüşü ile şekillendiğinden, çoğunluk gerçek bir reform ve köklü bir değişimi istemedi" dedi.
YÖK'ÜN HAZIRLAMASI SAKINCALI
Taslağın YÖK tarafından hazırlanmış olmasını son derece sakıncalı bulan Çakmak şöyle devam etti: "Yasa taslağını YÖK değil, halkın temsilcileri (MEB, hükümet yetkilileri, sanayi ve meslek odaları vb.) hazırlamalı. Top Milli Eğitim Bakanlığının elinde.
Taslak yasayı bakanlık, YÖK'ün görüşünü yansıtan bir belge olarak kabul etmeli. Sonuç olarak bu taslağın YÖK dışında hazırlanması çok daha isabetli olacaktır. Yeni YÖK yasası, şekli ayrıntılardan uzak olmalı, sade ve oldukça kısa tutulmalı. Görev ve misyon tanımından öte şekli ayrıntılara yer vermemeli. Halkın temsilcilerinin de yer aldığı bir yönetim sistemi oluşturulmalı."
Bugün