EĞİTİM
Yılmaz: Müfredatta 100 Bine yakın değişiklik yaptık
Bakan Yılmaz, Sabancı Öğretmenevi'nde düzenlediği basın toplantısında, eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eğitimde kaliteyi arttırmak için okullardaki derslik sayısının 732 bin 335'e çıkarıldığını ifade eden Yılmaz, Haydarpaşa Lisesi'nde 70 kişilik sınıfta okuduğunu dile getirerek, "70 kişilik sınıfta bir öğretmen bir öğrencisine bir dakika ayırabilir mi? Ayıramaz. Derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması da kalite için olmazsa olmaz unsurdur." diye konuştu.
Türkiye'nin bu kadar üniversiteye ihtiyacı var mı?
Bütçeden milli eğitime ayrılan payın 2002'de yüzde 10'a karşılık gelen 1 milyar lira iken, yüzde 22 oranına ve 122 milyara çıktığını ifade eden Yılmaz, bu rakamların hükümetin önceliğinin eğitim olduğunun somut göstergesi olduğunu belirtti. Üniversite kontenjanlarını arttırdıklarını ancak son sonuçlara göre, "niçin kontenjanlar dolmadı" şeklinde eleştiriler yapıldığını dile getiren Yılmaz, "Yani bu çıtayı biz yükselttik. Yükselttiğimiz çıtaya niçin ulaşamadığımız konusunda yine eleştiriliyoruz. Eleştirilerde 'Türkiye'nin bu kadar üniversiteye ihtiyacı var mı?' da var. O halde, bazı kontenjanların dolmamasından dolayı eleştiri hakkı olduğunu pek düşünmüyorum. Onu da net söyleyeyim." ifadesini kullandı.
Kontenjan açıklarının büyük kısmı meslek yüksekokullarından
Geçmiş yıllardaki üniversite kontenjanlarını paylaşan Yılmaz, şöyle devam etti: "2017'de lisans kontenjanı toplam 457 bin 178. Devlette yerleşen 346 bin 671. Bu ana kadar 346 bin hiç yerleşti mi? Tüm zamanların rekoru kırıldı derler ya. Peki bu üniversite sonuçları alındığında tüm zamanların rekoru kırıldı, ilk defa 346 bin öğrenci lisansa yerleşti diyeni gördünüz mü? Bir de resme bu açıdan bakabilmek lazım. Eğer kontenjanı 98'de olduğu gibi 134 bin, 2007'deki gibi 166 binde tutuyor olsaydık bunları konuşacak mıydık? Üniversite sayısını arttırmasaydık, yeni bölümler açmasaydık bunları konuşacak mıydık? Lisansta 346 bin devlette, 67 bin 469 vakıf üniversitelerinde olmak üzere toplamda 414 bin 167 öğrenci kayıt hakkı kazandı. Bu ana kadar hiçbir dönemde 414 bin öğrencimiz kayıt olmadı. Resmin tamamını gördüğünüzde şu ana kadar en başarılı netice bu dönem alındı dense hakkıdır, yeridir, doğrudur diye düşünüyorum. Bundan sonra da yapılması gereken kaliteyi arttırmak" Kontenjan açıklarının büyük kısmının meslek yüksekokullarından geldiğini hatırlatan Yılmaz, üniversitede kalite için bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarının ön lisans programlarına yerleşmelerinde sınav şartı ile aynı alanda tercih yapacaklara ek puan getirdiklerini dile getirdi.
Yılmaz, geçen yıl meslek lisesi mezunlarından 2 yıllık ön lisansı tercih edenlerin oranının yüzde 70 olduğunu aktararak, "Bu yıl ise bu oran yüzde 50'nin üzerinde. Dolayısıyla sınavsız bir sistemde yüzde 60-70'i yakalıyorsunuz, sınavlı bir sistemde yüzde 50'nin üzerine çıktığınızda bu kesinlikle başarılıdır. Kaldı ki şimdi ek yerleştirme var. Bu ek yerleştirme ile bu evlatlarımız da hak ettikleri yere gireceklerdir." diye konuştu.
Sınavda İmam Hatip liseleri başarılı
Bakan Yılmaz, üniversite sınavında puanı yettiği halde tercih yapmayanlara ilişkin de "Bununla ilgili bir çalışma yapacağız. Gerçekten tek tek ulaşıp, niçin tercih etmediklerini öğrenmemiz lazım. Ancak ben şuna baktım, sınava 1 milyon 800 bin kişi giriyorsa, her yıl yaklaşık 700 bine yakın, ya bir üniversite okuyor, ya bir üniversite bitirmiş. Yani bu iki kalemin ağırlığı 700 bine yakın." ifadelerini kullandı. İmam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye yerleştirme oranlarına ilişkin veriler paylaşan Yılmaz, "Bu yıl imam hitap lisesi öğrencisi 222 bin 925, lisansa giren 40 bin 346, oranı ise yüzde 18,10. Burada bir başarısızlık olur mu? Öğrenci sayısı 80 binden 222 bine çıktı, üniversiteye yerleşme oranı da çıktığına göre o zaman kesinlikle imam hatip liseleri başarılıdır." dedi.
İstidam olanağı tercih sebebi
Çıraklık eğitiminin, örgün eğitim kapsamına alındığını hatırlatan Yılmaz, geçen yıl mesleki eğitim merkezlerini tercih eden öğrenci sayısının 70 bin iken bu yıl bu sayının 103 bin 91'e ulaştığını bildirdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl meslek liselerine 439 bin 609, Anadolu liselerine 347 bin, imam hatip liselerine 195 bin, fen liselerine 33 bin öğrencinin yerleştiğini belirterek, "Türkiye'de 302 fen lisesindeki öğrenci sayısı 100 bin dolayında, sosyal bilimler öğrencisi 30 bin. Dolayısıyla bütün liselerimize bundan sonra da başarısını arttırması yolunda bütün desteği vereceğiz." dedi. Bütün yatırımların fen liselerine değil, imam hatip liselerine gittiği yönündeki eleştirilerin de doğru olmadığını kaydeden Yılmaz, PISA'daki yanlış örnekleme alınarak sınava girildiğini ifade etti. Yılmaz, Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) belli programlar için başlattığı burs programı ile özellikle temel bilimler ile diğer programlardaki doluluk oranlarının arttırıldığına değinerek, şöyle devam etti: "Bu sınav, öğrencilerimizin bilinçli bir tercih yaptığını gösterdi. Öğrenciler istihdama da baktı sadece okula değil. Okulu bitirdikten sonra bir istihdam alanı olduğunu düşündüyse meslek yüksek okullarını seçti. Öğrenciler, eğer bu okulu bitirirse bir istidam olanağı daha fazlaysa tercih ediyor, eğer değilse tercih etmiyor, dedi.