EĞİTİM
Yılmaz, KHK ile ihraç edilen öğretmen sayısını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sabancı Öğretmenevi'nde düzenlediği basın toplantısında eğitim gündemine ilişkin açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Yılmaz, TEOG'da çok sayıda birinci çıktığı belirtilerek, bu kapsamda soru yapısının değişmesine yönelik bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Yılmaz, bunu başarı olarak gördüğünü, fırsat eşitliğini sağladıklarını ve bundan gurur duyduklarını söyledi. Eğik ve dik yazının öğretmen isteğine bırakılması hatırlatılarak, ders kitaplarının değiştirilip değiştirilmeyeceği sorulan Yılmaz, "İlk okuma yazma dik, ondan sonra 3. ve 4. sınıfta da eğik yazı olacak. Öğrencilerimiz ikisini de görsün." diye konuştu. Yılmaz, evrim teorisinin müfredattan çıkarılmasına yönelik bir soru üzerine, evrime karşı olmadıklarını, bilimin bir şey söylemesi durumunda buna karşı olmanın mümkün olmadığını kaydetti. Bu konunun, bu eğitim seviyesinde verilmemesi gerektiğini, konunun ortaöğretim seviyesinin üstündeki eğitimde verilmesinin uygun olarak belirlendiğini dile getiren Yılmaz, yeni müfredatta biyoloji, fen bilimleri derslerinde de evrim aile grubu içerisine giren konuların ele alındığını bildirdi.
Yılmaz, müfredatta disiplinler arası ilişkilere bakılarak çeşitli değişiklikler yapıldığını, yine bu kapsamda bazı konuları bir üst eğitim kurumuna bıraktıklarını anlatarak, "Bizim kategorik olarak bir karşıtlığımız yok. Ancak kesinlikle burada var oluşa ilişkin bir öneri koyuyorsunuz. Bunun için de insanın bir felsefi birikiminin olması lazım. Bilimsel temeli sağlam olsun, felsefeyi alsın, ondan sonra istediği şeyi bir üst öğretim kurumunda alsın." ifadelerini kullandı.
Cihat kavramının müfredata alınmasına yönelik bir soruya da Yılmaz, "Cihat normalde kötü bir kelime değildir. Çok iyi bilinmiyor normalde. Velilerin kaygısı, 'Bunları kim öğretecek ve doğru öğretilecek mi'..." dedi. "Cihat denilince sosyal medyada kötü görüntüler çıkıyor. Dolayısıyla da bunun için nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, bu bilinmezliği ortadan kaldırmanın Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevi olduğunu belirterek, "Öğretmenlerimize biz bir çerçeve koyduk. 'İslam bir orta yoldur' diyoruz. 'Aşırılıklardan kaçınır' diyoruz. İkincisi, adı barış dini olan İslam, barıştan geliyor. Barış dini olan bir dinin bir kelimesi savaşa, kırmaya, dökmeye getirilebilir mi?" diye konuştu. - Yabancı dil hazırlık eğitimi pilot uygulaması başlayacak Yılmaz, 5'inci sınıflara yabancı dil ağırlıklı eğitimi verilmesine ilişkin uygulamaya, yeni eğitim-öğretim döneminde 621 okulda 110 bin öğrenci ile başlanacağını bildirdi. Bu eğitim için İngilizce öğretmen açığının bulunduğuna işaret eden Yılmaz, bu nedenle pilot uygulamanın başlatılacağını, başarılı olunursa bir yıl sonra bunu yaygınlaştıracaklarını söyledi.