EĞİTİM
YGS sınav görevlileri ve sağlık raporu!
Hafta sonu 23 Mart 2014 Pazar günü gerçekleştirilecek olan YGS sınavı için 2 milyon 7 bin 685 aday sınava girmek için müracaat etmiştir. ÖSYM’nin gerçekleştireceği YGS yaklaşık 7 bin salonda, 300 bin görevlinin çalışması sonucu gerçekleştirilecektir. Ülkemiz insanı için hayati bir dönüm noktası olan böyle büyük çaplı bir organizasyonun kusursuzca gerçekleştirilmesi gerçekten takdire şayandır.
Dün Hürriyet Gazetesi eğitim editörü Nuran Çakmakçı, ÖSYM başkanı Ali Demir ile YGS ile ilgili gerçekleştirdiği röportajı gazetesinde yayınladı. Bu röportajda sınav kitapçıklarının basımı ve dağıtımı konusundaki güvenlik ile ilgili yapılan iş ve işlemler en ince noktasına kadar kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmıştır. Bu röportaj gerçekten bilgilendirici olmuştur. Öncelikle uygun zamanda yapılan röportaj için Nuran Çakmakçı’ya teşekkürler. Dileyen okurlarımız röportajın tamamına http://www.hurriyet.com.tr/egitim/26023670.asp linkinden ulaşabilir.
Bu yıl gerçekleştirilecek YGS ile ilgili olarak sınav görevlilerinin ülkedeki sıcak gelişmelere tepki için bir protesto gerçekleştirecekleri, sınav günü için görev alan sınav görevlilerinin “sağlık raporu” alarak sınava girmeyecekleri şeklinde kamuoyuna da yansıyan bir eylem günlerdir konuşulmaktadır. Böyle bir konunun konuşulması bile sınava girecek 2 milyon aday ve ebeveynlerini tedirgin etmektedir. Fakat ÖSYM konu ile ilgili tedbirlerini günler öncesinden alarak, sınav görevlilerinden sağlık raporu alanların sistemde anında görülüp (ÖSYM ile Sosyal GüvenlikKurumu (SGK) arasında yapılan işbirliğiyle, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) sınav görevlisi olup rapor alan kişilerin adı ve soyadı Medula Hastane Sistemi üzerinden online olarak anında ÖSYM'ye bildirilecek.), ivedilikle yerine yedek sınav görevlilerinin atanacağını belirterek yüreklere su serpmiştir.
ÖSYM sınav görevlilerini, merkezi olarak Görevli İşlemleri Sistemi (GİS) üzerinden gerçekleştirmektedir. YGS’de görev alan 300 bin görevlinin en büyük bölümünü salon görevlileri (Salon başkanı, gözetmen ve yedek gözetmen) oluşturmaktadır. ÖSYM’nin Görevli İşlemleri Sistemi’nde, elektronik ortamda bu sınavlarda görev almak için kayıtlı 520 bin Salon Görevlisi bulunmaktadır. Bu salon görevlileri ülkemizde bulunan yüksek öğretim kurumlarında görevli akademisyenler ve MEB’e bağlı okullarda görev yapmakta olan eğitim çalışanlarından oluşmaktadır. ÖSYM sınav salon görevlilerini kayıtlı kişiler arasından kendi belirlediği kıstaslara göre, elektronik ortamda aldığı görev isteklerini de dikkate alarak gerçekleştirmektedir. ÖSYM sınav salon görevlilerini belirlemede, öncelikle yüksek öğretim kurumlarında görevli akademisyenler, bunlar yetmediği takdirde de MEB’e bağlı kurumlarda görevli eğitim çalışanları arasından belirlemektedir.
MEB’e bağlı eğitim çalışanları son yıllarda ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda salon görevlisi olarak görevlendirmelerin kendilerine eski yıllara göre daha az sayıda veya nerede ise hiç yapılmadığı konusunda sitem etmektedir. Buradaki görevlendirmeler yukarıdaki paragrafta belirttiğimiz şekilde yapılmaktadır. Son yıllarda ülkemizdeki üniversite sayısının ve doğru orantılı olarak da buralarda görevli akademisyenlerin de sayılarının arttığı düşünüldüğünde, sınavlarda öncelikle bu kişiler görevlendirilmektedir. ÖSYM’nin sitesinden aldığımız bilgilere göre görevlendirmelerde akademisyenlere öncelik sırasına göre de profesör doktor, profesör, doçent doktor, doktor, yardımcı doçent doktor, yardımcı doçent, öğretim görevlisi doktor, araştırma görevlisi doktor, uzman doktor, araştırma görevlisi ve okutman sıralamasına göre gerçekleştirilmektedir. Salon görevlendirmeleri için sayı bu kişilerden karşılanamadığı takdirde MEB çalışanları da kendi aralarında müdür, müdür yardımcısı ve öğretmen sıralaması önceliğine göre görev talep yerleri de dikkate alınarak görevlendirilmektedir. Sınava giren aday sayısının arttığı dönemlerde akademisyenler sayıyı karşılayamadığından dolayı MEB çalışanlarından daha fazla görevlendirme yapılmaktadır.
ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda görev almak isteyen görevli adayları iş ve işlemlerini elektronik ortamda https://gis.osym.gov.tr/ adresinden takip etmek durumundadır. Görevliler başvurularını bu adresten yapıp, görevlendirme yapıldığında yine elektronik ortamda görevi kabul edip görevlendirme belgesinin çıktısını sistemden kendisi almak durumundadır.
Hafta sonu yapılacak olan YGS’nin tüm adaylar ve sınav görevlileri için güzel geçmesi dileklerimizle bu günkü yazımızı sonlandıralım.
Ekrem Aytar- memurhaber