ATANMAK için bekleyen öğretmen adaylarının sayısı 300 bine ulaşmış olsa da öğretmenlik programları her dönem gençlerin "iş garantisi var" diyerek en fazla tercih ettiği programlar arasında yer alıyor. Bu yıl öğretmenlik tercihi yapmak isteyen adayların yine dikkatli tercih hazırlamaları gerekiyor. Üstelik geçen yıl "fazla mezun var" diye kapatılan matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı ile felsefe grubu öğretmenlikleri programlarına tekrar öğrenci alınmasına karar verilmesi fen ve edebiyat fakülteleri yerine gençlerin tekrar eğitim fakültelerine yönelmesine yol açacak.
Geçen yıl YÖK'ün kararıyla kapatılan 136 öğretmenlik programının kontenjanı 3 bin 452 olmuştu. Bu yıl tekrar açılan bu programlarda kontenjan neredeyse yarıya düştü ve bin 533 olarak belirlendi.
Bu yıl yine YÖK'ün kararıyla bir başka öğretmenlik programı daha kapatıldı. Toplam 6 bin 90 kontenjana sahip İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliklerine bu yıl öğrenci alınmayacak. Bu programları ağırlıklı olarak ek puan da alan imam hatip lisesi mezunları tercihediyordu. Öğretmenlik düşünen bu liselerin mezunları da bu yıl tercihlerini diğer öğretmenlik alanlarından yana kullanabilirler. Bu yüzden öğretmen olmayı isteyen gençler daha dikkatli tercihyapmalı.
KONTENJAN 43 BİN
Sayıları 100'e ulaşan eğitim fakültelerinden her yıl yaklaşık 40 bin öğretmen adayı mezun oluyor. Bu yıl öğretmenlik kontenjanları 43 bin 669 oldu. Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, öğretmenlik alan programlarının mezuniyet sonrası iş hazır düşüncesiyle çok tercih edilen bölümler olduklarını vurgulayarak, "Bu bölümlerin tercih edilme oranı yüksek olup, puanlarda da yükselme görülecektir" dedi.
2012 BAŞARI SIRALARINI DİKKATE ALIN
Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç'ın önerisi ise öğretmenlik programlarını tercihedecek adayların 2012 başarı sıralarını dikkate almaları. Ardıç, "Aynı şekilde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği bölümü de öğrenci almayacağından ilahiyat tercihinde bulunacak adayların tercih yelpazesini oldukça geniş tutmaları gerekir" dedi.
Rehberlik öğretmeni ve tercih uzmanı Jale Arslan da bu yıl için 2012 başarı sıralarının kullanılmasnın daha gerçekci tercih yapmayı sağlayacağını vurgulayarak "Yeniden açılan öğretmenlik programları geçen yıl öğrenci almamıştı. O yüzden 2012 başarı sıralarını kullanmakgerek. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliklerine de bu yıl öğrenci alınmayacak olması bu adayların özellikle TM, TS ve DİL alanlarında tercih yapmalarına neden olacak" diye konuştu.
PDR DE CAZİP BİR ALAN
Adaylar Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programı da tıpkı öğretmenlikler gibi "meslek sahibi yapan bölümler" olarak görüyor ve her yıl bu programları tercih eden gençlerin sayısı artıyor. Bu yılbu programların toplam kontenjanı 6 bin 820. Tıpkı hukuk gibi bu program da sayısal adayların da ilgisini çekiyor. O yüzden tercihini bu yönde kullanacak adayların da dikkatli olmasında fayda var.
HANGİ BÖLÜMLERDE PUAN DÜŞEBİLİR?
Uzmanlar bazı bölümlerde puanların düşebileceğine dikkat çekiyor. Örneğin işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler gibi iktisadi ve idari bilimlerin başarı sıralamalarının 80-100 bin arasında olan bölümlerde son 3 yılda 20 bin civarında bir değişiklik olduğuna işaret ederek, "Ancak tıp ve hukuk gibi gözde bölümlere her zaman talep var olduğundan dolayı bu bölümlerin kontenjanları artmadıkça bölümlerin başarı sıralarında fazla değişme olmayacaktır" diyor.
Geçen yıl alan öğretmenliği programlarına öğrenci alınmaması nedeniyle öğretmenlik hayali kuran bazı gençler fen ve edebiyat fakültelerindeki fizik, kimya, matematik ve biyoloji gibi programlara yönelmiş ve bu fakültelerde puan yükselmelerine neden olmuştu. Ancak bu yıl tekrar bu programlarının açılması gençlerin eğitim fakültelerine yönelmelerine yol açacak. Bu yönelme de fen ve edebiyat fakültelerinde puan düşmesine neden olabilecek. Ancak unutmayın bazı "gözde" üniversitelere gençler sadece diplomaları için de yöneliyor ve hangi program olursa olsun puanları tutarsa tercih ediyor. Bu üniversitelerde puan düşüşlerinin olmasını beklememek gerekiyor.
İlahiyatta artış yüzde 27.5 oldu
BU yıl bazı fakültelerde kontenjan artışı olurken bazıların da düşüşler görüldü. Kontenjanı artan fakültelerin başında ise yeni açılanların da eklenmesiyle ilahiyat fakülteleri geliyor. Bu fakültelerin kontenjanı geçen yıla göre yüzde 27.5 oranında arttı ve 14 bin 937'e ulaştı.
3 ayrı üniversiteye bağlı olan açık öğretim programlarının kontenjanları geçen yıl 40 bin726 iken bu yıl 17 bin 676 azalışla 53 bin 47'ye düştü.
Yeniden öğrenci alacak öğretmenliklerin kontenjanı
Matematik: 273
Fizik: 273
Kimya: 273
Biyoloji: 231
Tarih: 147
Coğrafya: 147
Türk Dili ve Ed: 147
Felsefe Grubu: 42
REKTÖRLERDEN TERCİH TAVSİYELERİ
Klasik meslekler her zaman geçerliliğini koruyacak
Prof. Dr. Ethem Tolga - Galatasaray Üniversitesi Rektörü
ADAYLARIN tercih edecekleri bölümlere ilişkin mesleklerin sürekliliğine ve sürdürülebilirliğine dikkat etmelerini öneririm. Üniversite ve meslek temelinde, iyi araştırma ve inceleme yapmadan tercih yapmaları, sonradan hayal kırıklığı yaşamalarına sebep olabilir. Klasik mesleklerin her zamanki gibi geçerliliğini sürdüreceğini düşünüyorum. Geleceğin mesleklerinde uzmanlaşma alanları yüksek lisans düzeyinde olacaktır. Dolayısıyla hangi bölümü seçerlerse seçsinler, lisansüstü eğitimle belirli bir alanda yoğunlaşmak, onlara iş yaşamlarında öne çıkma fırsatı sunacaktır.
Tüm adaylarımızı şimdiden tebrik ediyor, ileride severek yapacakları bir meslek alanında öğrenim görebilmelerini diliyorum.
BÖLÜMLERİ TANIYALIM
ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ (MYO)/ YGS-1
Bu bölümün amacı beyinde bilişsel ve davranışsal fonksiyonların analizi ve bu fonksiyonların bozulmasıyla ortaya çıkan hastalıkların tespiti için gerekli olan nörofizyolojik yöntemlerin kullanılmasında uzman hekimlerin denetiminde çalışabilecek elektronörofizyoloji teknisyenlerinin yetiştirilmesidir. Nöroloji, kulak, boğaz, burun, psikiyatri, çocuk, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde resmi yada özel hastane ve polikliniklerinin eletroensefalografi, uyarılma potansiyelleri ve uyku ünitelerinde görev yaparlar.
En yüksek puan: Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, 462.10000
En düşük puan: Üsküdar Üniversitesi (Ücretli) 159.80727
319 sayfalık kılavuzu inceleyin
ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan 2014 ÖSYS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nu tercihlerinizde kullanacaksınız. Ancak bu kılavuz basılmayacak ve dağıtılmayacak, yalnızca internet ortamında olacak. 319 sayfadan oluşan bu kılavuzu internetten indirebilirsiniz.
Habertürk