EĞİTİM
Yeni okul müdürü ve yardımcıları nasıl atanacak?
Bu haftanın en çok konuşulan konularından biri, meclis tarafından kabul edilen yeni “MEB Temel Kanunu” ve bu kanun içerisinde yer alan yönetici atamaları bölümüdür. MEB’deki yönetici atamalarının nasıl olacağı, özellikle de keyfi atamaların yapılacağı üzerine hemen her ortamda bir takım senaryolar üretilmekte idi. Bununla beraber seçim sath-ı mahallinde kulislerde de bir hayli hareketli günler yaşandığını söylesek yanılmış olmayız. Kulislerde çok değişik listelerin dolaştığı, listelere adını yazdıran veya yazdırmaya çalışanların olduğu da hemen herkes gibi bizim de kulağımıza gelmiyor değil.
Fakat asıl olan baştan beri söyleyip yazdığımız kanunla birlikte yönetici atama konusunda bir yönetmelik hazırlanması gerekliliği ve atamaların bu yönetmeliğe göre yapılması gerektiğidir. Bu konuda MEB üst yönetimi açıklama yapmaktan kaçınsa da görüşmelerden kamuoyuna yansımaya başlayan bilgiler, konuyu yavaş yavaş aydınlatmaya başlamaktadır.
Kanuna karşı tepkilerini yaptıkları eylemlerle gösteren eğitim sendikalarından Türk Eğitim-Sen genel başkanı İsmail Koncuk, MEB müsteşarı Yusuf Tekin ile yaptıkları görüşme sonrasında sendikanın internet sitesinde şu açıklamalarda bulunmuştur.
MEB müsteşarı Yusuf Tekin; okul müdürlerini yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına göre atayacaklarını, sınavlarda başarı sağlayamamış kişileri okul müdürü olarak atamayacaklarını, dolayısıyla mevcut yönetmeliğin devam edeceğini söylediğini bildirmiştir.
Mevcut yönetmeliğin aynen geçerli olacağını belirten Türk Eğitim-Sen başkanı İsmail Koncuk, “Tabi bu yönetmelik eksik kalacaktır, birtakım düzenlemelerin de yapılması gerekmektedir.” dedi.
Koncuk, Müsteşar Sayın Yusuf Tekin’in okul müdür yardımcılarının da sınavı kazananlar arasından okul müdürleri tarafından seçilip, teklif edileceğini açıkladığını kaydederek, “Bu açıklamalar Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’e ait açıklamalardır. Tekin, ‘Bunlar bizim sözümüzdür, sözümüzün arkasındayız’ demiştir” diye konuştu.
“Kimse, kafasına göre ‘Seni müdür yardımcısı yaptım’ diyemeyecek” şeklinde konuşan Koncuk, Türk Eğitim-Sen’in bu işi çok yakından takip edeceğini bildirdi. Koncuk, “Demek ki okul yöneticiliğinde keyfi bir atama değil, yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına göre atama söz konusu olacaktır.” dedi.
Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi yönetici atamada sayı olarak en büyük kesimi oluşturan okul kurum müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılığına atamalarda öyle sil baştan keyfi bir atama yapılması pek mümkün görünmemektedir. Buradaki en büyük değişiklik okul yöneticilerinin 4 yıllığına görevlendirme olarak atanmalarıdır. Ayrıca bu zamana kadar okul yöneticiliğinde bulunanların kazanılmış olan haklarının göz ardı edilmesidir.
Artık bir okula müdür veya müdür yardımcısı olarak atanan kişi 4 yıl sonra tekrar yönetici olabilmek için sınavlara girip aynı yöntemlerden tekrar geçmek durumunda olacaktır. Bir defa yönetici olan eğitim çalışanı istese de emekli olana kadar yönetici olarak kalma şansına sahip olamayacaktır.
Bu konu hakkında daha çok fazla konuşulacak konu var. Fakat yönetmelik yayınlanmadığı için bundan fazla konularda konuşmak havanda su dövmekten farksız olacaktır. Bu konuya doneler geldikçe devam edeceğiz.
Ekrem Baytar - memurhaber