GÜNDEM
Yeni anayasa için kritik hafta
AK Parti, komisyonun anayasa yapma imkanının kalmadığını belirterek çalışmanın sonlandırılmasını istiyor. Muhalefet ise devamdan yana. Gözler Cemil Çiçek'te
Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında kritik haftaya giriliyor. 5 Temmuz'da tatile girecek olan TBMM kapanmadan önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında bir karar verilecek. Muhalefet çalışmaların devam etmesinden yana. Ancak AK Parti komisyonun uzlaşıyla yeni anayasayı yapma imkanı bulunmadığı düşüncesinde. Bu nedenle de 5 Temmuz tarihinde komisyonun sonlandırılmasını istiyor.
Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti 12 Haziran genel seçimleri öncesi halka yeni anayasa vaadinde bulundu. 19 Ekim 2011 tarihinde başlanılan yeni anaya çalışmalarında yaklaşık 21 ay geride kaldı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa maddelerini 2 kez komisyon üyeleri ile bir kere de danışman kadro olmak üzere 3 defa müzakere etti. Ancak 174 maddeden oluşması beklenen yeni anayasada sadece 48 madde üzerinde mutabakat sağlanabildi.
GÖZLER CEMİL ÇİÇEK'TE
AK Parti Meclis Başkanlığı için yeniden aday göstermesi ile başkanlığına kesin gözüyle bakılan Cemil Çiçek'in Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında nasıl bir karar vereceği merak konusu. Son dönemde yaptığı konuşmalarda komisyonun ortaya istenilen neticeyi çıkaramadığına ve komisyonun sınırsız süre ile çalışmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Çiçek'in çalışmaları sonlandırması bekleniyor.
DÜNYA ORTALAMASI 16 AY
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Uzlaşma Komisyonu Üyesi Mustafa Şentop, dünya ortalamasında bir anayasanın 16 ayda yapıldığına işaret etti. Komisyonun bu ortalamayı geçtiğini belirtti. Maddelerin üzerinden 3 defa geçildiğini anlatan Şentop, anayasanın 3'te birinde bile uzlaşılamadığını hatırlattı.
KOMİSYON FAZLASINI YAPAMAZ
Meclis Başkanının komisyonun yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan tabloyu kamuoyuna açıklaması gerektiğini dile getiren Şentop, "Demelidir ki biz bu kadar zaman kullandık, bu kadar toplantı yaptık. Mutabakat sağlanan madde sayısı şudur. Bunu liderler turu ile liderlere sunmalıdır. Liderler bu çok iyi bir sayıdır bunu artırabilirsiniz çalışın derlerse çalışılabilir. Ama görünen tablo bu komisyonun bundan daha fazlasını yapabilecek bir performansa sahip olmadığıdır" dedi.
Başkanlıkla ilgili 20 madde var
Muhalefet partilerinin Başkanlık sisteminin yeni anayasa çalışmalarını tıkadığı eleştirilerine katılmadığını da dile getiren Şentop, "Başkanlıkla ilgili madde sayısı 20 civarında. Muhalefetin iddia ettiği gibi 40 olsun. 174 maddeyi müzakere ediyoruz. 40 madde dursun diğerlerinde anlaşalım bu yok. Temel Hak ve Hürriyetler başkanlıkla alakalı değil. Burada bile 65 maddenin 32-33'ünde uzlaşabildik. Başkanlık tıkıyor demek gerçeğe aykırıdır" ifadelerini kullandı.
Komisyon anayasa için tek yol değil
Bu komisyonun sivil anayasa yapmanın en iyi yolu olduğunu ancak tek yolu olmadığının altını çizen AK Partili Mustafa Şentop, komisyonun yeni anayasa yapmak için kurulduğunu yapamıyorsa bırakması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki yıl seçim döneminin başladığını ve böyle bir ortamda komisyonun çalışabilme imkanı bulunmadığını kaydetti.
ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK DİYEMEYİZ
Muhalefet partilerinin anayasa yapmak için bu komisyondan başka şansı bulunmadığına da dikkat çeken Mustafa Şentop, şunları söyledi: "AK Parti'nin kendi teklifini verebilecek gücü var. AK Parti millete verdiği taahhüdü yerine getirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık diyebilmelidir. Bu komisyonun bitişi ile elimizden gelenin hepsini yaptık diyemeyiz. Komisyondan diğer partilerin biri ikisi ile uzlaşma olabilir mi, olmadığı takdirde kendi başımıza bir metin hazırlayarak meclise sunduğumuzda buna destek bulabiliriyiz bunları müzakere edeceğiz"
BİZİM ÇALIŞMAMIZ HAZIR
AK Parti'nin bir anayasa metni bulunduğunu da anlatan Şentop, komisyonla ilgili nihai karar verildikten sonra yaz aylarında çalışarak metin üzerinde gerekli düzenlemelerin yapılacağını kaydetti. Ortaya çıkacak metnin Eylül veya Ekim ayı gibi kamuoyu ile paylaşılabileceğini ifade eden Şentop, yeni anayasa olmazsa mini bir paketle anayasa değişikliği yapılması seçeneğine de acilen ihtiyaç bulunmadığını söyledi. (Bugün)