GÜNDEM
Yeni 657 Neler Getiriyor? Tasarının Tam Metni
Bakanlar Kurulu tarafından Meclise sevk edilen tasarının 657 sayılı Kanunla ilgili bölümleri incelendiğinde, Devletin, yönetici kadrolarına genç kişileri atamak istediği görülmektedir.
Öncelikle tasarının yasalaşma ihtimali olup olmadığını ele almak istiyoruz: Bakanlar Kurulunun Meclise sevk ettiği her tasarı yasalaşmamaktadır. Tasarılar önce Meclis komisyonlarında daha sonra Genel Kurulda ele alınmaktadır. Bir tasarının hem komisyonda hem de Genel Kurulda değiştirilmesi mümkündür. Bu nedenle tasarıya ilişkin yapacağımız tüm değerlendirmelerin, çıkmış bir kanun üzerinde yapılan değerlendirme olarak görülmemesi sadece çıkacak bir kanuna ilişkin bilgilendirme olarak ele alınması gerekmektedir.
Tasarının 657 ile ilgili bölümleri ele alındığında, hükümetin Devletin üst yönetimini genç kişilerden oluşturmaya yönelik bir yasal düzenleme hazırladığı görülmektedir.
657'nin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, üst düzey kadrolara atanmak için 10 ve 12 yıl hizmet süresine sahip olma şartı aranmıştır. Ancak Meclise sevk edilen tasarıda bu süreler 5 yıla indirilmektedir. Üstelik Genel Müdür ve üstü kadrolarda bu 5 yıllık sürenin kamuda geçirilmiş olması şartı da aranmayacaktır. Tasarının yasalaşması halinde örneğin özel sektörde 5 yıllık tecrübesi olan bir kişinin bir kamu kurumuna Genel Müdür veya Müsteşar olmasımümkün olacaktır. Yine kamuda 5 yıllık hizmeti olan bir memur örneğin ek göstergesi 6400'den daha düşük olan Daire Başkanı gibi bir kadroya atanabilecektir.
Devletin gençleştirilmesine yönelik bir tasarı olarak değerlendirdiğimiz düzenlemede bir diğer göze çarpan hüküm de kariyer meslek mensuplarıyla ilgilidir. Müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör gibi kadrolar kamu kurumlarında özel bir öneme sahiptir. Devletin üst düzey kadrolarının çoğuna bu meslek grubundan atama yapılır. Bu kadrolar bir anlamda Devlete üst düzey bürokrat yetiştiren kadrolardır. Ancak bir kamu kurumunda müfettiş, uzman, denetçi, kontrolör olarak atanabilmek için 3 yıl boyunca yardımcı olarak çalışmak gerekmektedir. Tasarıda bu 3 yıllık süre 2 yıla indirilmektedir. Ayrıca yardımcılıktan sonra uzman, müfettiş, denetçi ve kontrolör gibi kadrolara atanmada biraz daha kolay hale getirilmekte, akademik bir nitelik taşıyan tez kaldırılmakta, yabancı dil zorunluluğu ihtiyari hale getirilmektedir.
Yine göze çarpan bir diğer düzenlemede bazı kurumlardaki kast sisteminin kırılmasına yönelik düzenlemelerdir. Hali hazırda, kanunlarda yer alan hükümler gereğince örneğin Dışişleri Bakanlığındaki Genel, Müsteşar gibi üst düzey kadrolara sadece o kurumdaki meslek memurları atanabilmektedir. Yine Adalet bakanlığındaki üst düzey kadrolara atanabilmek için hakim ve savcı olma şartı aranmaktadır. Tasarıda yer alan hükümle, üst düzey kadrolara atanmada aranan bu tür sınırlamalar kaldırılmaktadır. Bu sayede örneğin Başbakanlıktaki bir uzman, Dışişleri Bakanlığına Genel Müdür, Adalet Bakanlığında ise Daire Başkanı olarak atanabilecektir.
TASARININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ
Nezir Kardoğan/ haber10