EĞİTİM
Yazmanlık Sadece Türkçe Öğretmenlerinin mi Görevidir?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER- ZEKİ KARA
Yönetmelik Değişti!
Yürürlükten kaldırılan İlköğretim yönetmeliğine göre “ Öğretmenler kurulu toplantılarında alınan kararlar, kurulca seçilen iki yazman tarafından bir tutanağa yazılır ve imzalanır.” denilmekteydi.
Yeni Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ise şöyle belirtilmiştir:
Öğretmenler kurulu: MADDE 34 –c) Kurul toplantılarında belirtilen görüşler ve alınan kararlar, kurulca seçilen yazman tarafından tutanak altına alınır ve imzalanır.
YORUM: Yazmanlık görevini alacak öğretmenin branşı belirtilmediği için bu görev tüm öğretmenlere verilmiştir. Yeni yönetmeliğe göre yazmanın iki tane olacağı belirtilmemiştir. Tek yazman da görevlendirilebilir.
Türkçe Öğretmenleri Şikayetçi!
Türkçe ve Edebiyat öğretmenleri, yıl içerisinde törenler, programlar, sunumlar vb. tüm görevlerde kendilerine görev verildiğini ifade ederek okuldaki tüm iş ve işlemlerin tüm öğretmenler tarafından yapılmasını istemektedirler. Yazmanlık ve tören işlerinin belli branşların sorumluluğuna bırakmanın adil olmadığının, sene başı öğretmenler kurul toplantısında bütün öğretmenlere görev verilmesi gerektiğinin altını çizen Türkçe Öğretmenleri, kendilerine haksız bir yük bindirildiğini söylemektedirler.
Bir Türkçe Öğretmeninin sitemi: “ Okulda 5 yıldır yazmanlığı ben yapıyorum, yönetmeliğe göre benim yapmam zorunlu değil. Okul öncesi ve ilkokulda Türkçe öğretmeni yok, o okullarda yazmanlığı kimler yapıyor? Diğer öğretmenler yapmıyor mu? Ortaokulda Türkçe branşı var diye bütün işler sürekli bize yükleniyor. Adaletli bir uygulama değil bu!”
Başka bir öğretmenimiz:” Herkes Türkçe öğretmenlerine iş yıkmak istiyor. Okul Müdürümüz, Fen Bilgisi öğretmenimize bu sefer sen tutanağı yaz diyor , hocamız oradan diyor ki: Türkçeci varken ben niye yazıyorum! Başka öğretmen Türkçe yazmayı bilmiyor mu? Bu nasıl iş?”
Bir başka öğretmenimizin cümleleri:” Okulumda tören ve kutlamaları sürekli biz hazırlıyoruz. Gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım sadece Türkçe öğretmenini mi ilgilendiriyor? Bu değerler hepimizin ortak değeri değil midir?”
12 yıllık Türkçe Öğretmenimiz: “ Okulda önemli gün ve haftaları genelde ben hazırlıyorum, kimse yapmak istemediği için mecburen yapıyorum. Tören sırasında ben güzel bir etkinlik yapmak için uğraşırken diğer öğretmenler sınıfının başında bile olmuyor, sessizliği kimse sağlamıyor, okul idarecilerinin bazıları törene bile katılmıyor. Buna en çok üzülüyorum.”
Bir Lise Öğretmenimiz: ”Yapılan iş angarya olarak görüldüğü için kimse görev almak istemiyor. Kurul katipliğini mutlaka edebiyat öğretmeni yapmalıdır diye yaygın bir anlayış var. Ama bir şeyin yaygın olması onun doğru olduğunu göstermemelidir.”
Bir başkası: “Bugüne kadar yazmanlık sürekli Türkçe Öğretmenlerine verildi. Bizler toplantılarda fikirlerimizi ifade edemedik, hem yazıp hem konuşmak çok zor oluyor. Bu haksızlığın önlenmesi gerekir.”
Sorunun Çözümü Çok Basit!
Tüm okullarda ayrım yapmadan tüm öğretmenlere tüm görevler verilmelidir. Okullardaki yazmanlık görevini herkes yapmalıdır.Yeni yönetmeliğe göre iki yazman olacak diye bir kural yoktur, okulun durumuna göre tek yazman da görevlendirmek yeterli olacaktır. Tören ve kutlamalarda da tüm öğretmenlere eşit ve adil şekilde görev verilmelidir.Yeni görevlendirilen veya görevlendirilecek okul müdürlerimize bu konuda büyük görevler düşmektedir.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.