GÜNDEM
Yan Alandan Alan Değişikliği Kesinlikle Uygulanmamalıdır
PEDAGOJİK AÇIDAN YAN ALANDAN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BİR DAHA KESİNLİKLE UYGULANMAMALIDIR
Milli Eğitim Bakanlığı 2012 yıllında 5110 sayılı Talim Terbiye Kurulu mütalaasını gerekçe göstererek yan alandan alan değişikliğine izin vermiştir. 5110 sayılı mütaala sadece 2012 yılı için hazırlanmıştır. Bazı kişiler bakanlıktan 2013 yıllında da yan alandan alan değişikliği yapılmasını talep etmektedir.Oysaki eski bakanımız Sayın Ömer DİNÇER gerek yeni bakanımız Nabi AVCI gerek görsel medyada gerekse yazılı medyada vermiş olduğu beyanlarla Yan alan geçişlerinin bir hata olduğunu bundan gerek Öğrenci velilerinin gerekse Alan değiştiren öğretmenlerin mutsuz ve tepkili olduğunu açıklamış ve bu probleme haziran ayı içinde yapılacak olan iptallerle çözüm bulacaklarını beyan etmişlerdir.Eğer 2013 yıllında da yan alandan alan değişikliği yapılırsa aynı hata ikinci kez tekrarlanacaktı ve bu problem gerek öğretmenlere velilerin bakış açısını olumsuz etkileyecek gerekse eğitim adına buyuk pedagojik sorunlara yol açacaktır.Bu yüzden Meb ikinci bir yan alan uygulanmasından kesinlikle kaçınmalı hatta alanı dışında çalışan öğretmenleri en kısa sürede kendi branşlarına geçirerek eğitimde kalite anlayışı adına bu probleme son vermelidir. Yan alandan alan değişikliğinin yanlış olmasının nedenlerini kısaca özetleyelim.
YAN ALANDAN ALAN DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKİ YÖNDEN PROBLEMLİ OLMASININ NEDENLERİ ;
1) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ' nin Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler başlıklı maddesindeki;
MADDE 44 - (4) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarıyla dersi ya da alanı kaldırılan öğretmenler, mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alana ya da aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine isteklerine bakılmaksızın alan değişikliği yoluyla atanırlar. Hükmü gereğince alanının ya da dersin kaldırılma şartı aranmaktadır. Ancak,
Sınıf öğretmenlerinden İngilizce öğretmenliğine, fen ve teknoloji öğretmenlerinden ilköğretim matematik öğretmenliğine ya da sosyal bilgiler öğretmenlerinden Türkçe öğretmenliğine atananlar alanları kaldırılmadığı halde gerekçesiz şekil de atanmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenliği alanı kaldırılmadığı halde gerekçesiz şekilde bu uygulamaya tabi tutulmuştur.
2) Dersi Kaldırılan veya İstihdam Alanı Daralan Öğretmenler ilgili yönetmelikte yan alandan alan değişikliğinin NEDEN YANLIŞ olduğunun BARİZ KANITI niteliğindedir.
İlgili yönetmeliği incelediğimizde Madde 13 - Dersi ya da alanı kaldırılan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da öğretmenlerin aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine isteklerine bakılmaksızın alan değişikliği yoluyla atanırlar.
İstihdam alanı daralan öğretmenler, ek çizelgede mezuniyeti itibarıyla atanabileceği alana ya da öğretmenlerin aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine istekleri de dikkate alınarak alan değişikliği yoluyla atanırlar. Denmektedir.
Peki bu durum da sormak istiyoruz, norm fazlası olmadığı için istihdam alanı daralmayan sınıf öğretmenleri, fen bilgisi öğretmenleri, Sosyal Bilgiler öğretmenleri
HANGİ GEREKÇEYLE YAN ALANLARINA GEÇMİŞLERDİR?
Bakanlığın kendi yönetmelikleri Yan alandan alan değişikliği için DERSİ KALDIRILMA veya İSTİHDAM ALANI DARALMA şartı koyarken, bakanlık tüm öğretmenlere şartsız koşulsuz yan alana geçme hakkı vermiştir.
3) Yan alandan alan değişikliği binlerce mutsuz öğretmen yaratırken, eğitim sistemine de zarar vermiştir. Yan alan veren üniversitelerin YAN ALAN dersleri arasında bile bütünlük yoktur.
4) Eğitim camiası hem Yüksek Öğretim Kurulunun ilgili yönetmeliği ile çelişen hem de üniversitelerin yönergeleriyle çelişen yan alan ile ilgili Danıştay tarafından ne karar verileceğini merakla bekliyor.
Yan Alan Mağduru Öğretmenler...