EĞİTİM
Veliler de Sınav Kağıdına İtiraz Edebilecek!
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre sınav kağıdına öğrencinin dışında veli de itiraz edebilecek. Veli itirazı kurulacak komisyon tarafından değerlendirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle öğrencilerin sınav kağıtlarına yaptıkları itiraza düzenleme getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre öğrenci sınav kağıdına itiraz ettiğinde öğretmeniyle bilikte kağıdı inceleyecek.
Bunun dışında veliler de çocuklarının notlarına, projelerine ya da çalışmalarına verilen notlarla ilgili itirazda bulunabilecek. Velinin itirazı komisyon tarafından değerlendirilecek ve 5 iş günü içinde sonuçlandırılacak.
'Nedenlerini belirtecek'
Gazetemiz yazarlarından eğitim uzmanı Sadık Gültekin, yapılan değişikliği şöyle yorumladı: "Daha önce öğrencinin yaptığı itiraz tamamen öğretmenin insafına kalıyordu. Öğretmen öğrenciye 'İnceledim' deyip aynı sonucu bildirebiliyordu. Şimdi değişen yönetmelikle beraber öğretmen öğrenciye nedenleri belirtmek zorunda. Bunun yanında itaraz sonucunu tek bir kişi değerlendirmeyecek. Okul yönetiminden farklı görüşe sahip öğretmenler olacak isterse veli komisyona dahil olabilecek. Bu tarafsız değerlendirme açısından olumlu bir gelişme. Bu komisyonlarda incelenen itiraz sonucunda öğrenci ve velinin kafasındaki soru işaretleri ortadan kalkacaktır. Tabi burada ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konu var. Komisyonda bulunan öğretmenlerin farklı derslerden olması çok önemli. Hatta ilçe bazında okullardan seçilen öğretmenlerin oluşturduğu bir komisyon olabilir ama bunun için gerekli zemin henüz oluşmadı.
Öğrenci üzerindeki baskı azalacak
VATAN, yönetmeliğin getirdiği düzenlemeleri eğitim uzmanlarına sordu. İşte yanıtlar:
- Eğitim uzmanı Turgay Polat: Proje ve performans ödevlerinin çoğu kağıt üzerinde veya veliler tarafından yapılıyordu. Sınav sonuçlarına yapılan itirazlarda Ortaöğretim Kurumları'nda öğrenci bir birey olarak kabul edilmediği için fazla önemsenmiyordu. Şimdi farklı görüşlerden oluşan bir komisyon kurulduğunda itiraz tüm yönleri ile ele alınacak bu öğrenci üzerindeki baskının azalmasına sebeb olacak.
- Reberlik uzmanı Canan Görmez: Komisyonda mutlaka faklı branşlardan öğretmenler olmalı. Ölçme değerlendirme uzmanlarına danışmak gerekiyor. Önceden hazırlanmış cevap anahtarı ile öğrencinin sınav kağıdında yazan cevaplar uyuşmasa bile öğrencinin cevabı doğru olabilir. Öğretmenlerin kendilerini doğru ifade etmesi gerek. Derste söylediği bir kelimeyi bir kavramı sınav kağıdında görmek isteyebilir. Öğrenci öğretmenin bunları anlatmadığını müfredatta olmadığı iddia edebilir. Komisyonun bunlara cevap verebilecek yeterlilikte olması gerekiyor. (VATAN)