GÜNDEM
Vekillerden 23 bin soru, bin araştırma önergesi
Vekillerden 23 bin soru, bin araştırma önergesi
28 Aralık 2013, Cumartesi
Milletvekilleri, geride kalan bir yılda denetim faaliyetlerini yoğun şekilde kullandı. 2013 yılı içinde 22 bin 844 soru önergesi, dolandırıcılıktan atık kağıt işçilerinin sorunları; go-kart pistlerindeki kazalardan polis ve astsubay intiharlarına kadar yaklaşık bin Meclis araştırma önergesi verildi.
Milletvekilleri, 2013'te denetim mekanizmalarına başvurarak, sözlü-yazılı soru önergeleri, Meclis araştırma önergeleri, genel görüşme önergeleri, gensoru önergeleri ve soruşturma önergelerini, TBMM Başkanlığı'na sundu.
Bu yıl içinde 22 bin 844 yazılı ve sözlü soru önergesi verilirken, bunlardan 20 bin 490'ı yazılı, 2 bin 354'ü sözlü oldu.
Sözlü ve yazılı soru önergeleri en fazla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltildi. Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bu yıl içerisinde 3 bin 822 sözlü ve yazılı soru önergesi verildi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na bin 225, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e bin 5, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e 949, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e 904 sözlü ve yazılı soru önergesi yöneltildi.
Genel görüşme talebi
Meclis'te genel görüşme açılması için 5 önerge verildi. CHP'nin, Türkiye'de konuşlandırılması düşünülen patriot füze bataryaları konusunda Hükümet politikaları; Fatih projesinde yaşanan sorunlar; Reyhanlı'daki saldırılar konusunda kamuoyuyla paylaşılan bilgilerin ve Türkiye'nin Suriye politikasının değerlendirilmesi amacıyla üç genel görüşme önergesi işleme alındı.
MHP ise Türkiye'nin Suriye konusundaki dış politikası ile esnaf ve sanatkarların sorunları için genel görüşme talebinde bulundu.
Bu yıl içerisinde 3 Meclis araştırma komisyonu oluşturuldu. Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi, Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ile Son Yıllarda Türk Sporunda Yaşanan Doping Sorunu için Meclis araştırma komisyonları oluşturuldu.
Yaklaşık bin tasarı ve teklif sunuldu
Bu yıl içerisinde TBMM Başkanlığı'na 939 kanun tasarı ve teklifi sunuldu. Aralarında Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik teklifi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, Yargı Hizmetleri ile İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin de bulunduğu 47 teklif ve tasarı yasalaştı.
816 saatlik mesai
TBMM Genel Kurulu, 2013'te 816 saat mesai yaptı; bu mesai tutanaklara 42 bin 768 sayfa olarak yansıdı.
Meclis komisyonları da bin 752 saat çalıştı. Komisyonlarda 43 bin 654 sayfa tutanak tutuldu.