DİYANET
Vekil İmamların Gözü Torba Yasada
Geçen yaz Meclis’ten geçen torba yasadan kadro talepleri son anda çıkarılan vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticiler, umutlarını Meclis’e gelmesi beklenen yeni torba yasaya bağladı. Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler getirecek olan torba yasada yer almak isteyen vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri Meclis’i dilekçe yağmuruna tutuyor. Kadrolularla aynı işi yapmalarına rağmen onların yarı maaşından az bir ücretle çalıştıklarını ifade eden vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, Meclis’e getirilecek torba yasa ile özlük haklarının verilerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor.
MECLİS’E BİNLERCE DİLEKÇE VERİLDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu’na kadro verilmesi için binlerce vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticisi dilekçe ile başvuru yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığından yeterlilik belgesi ve KPSS puanları olmalarına rağmen kadroya alınmamalarından şikayetçi olan vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, TBMM Dilekçe Komisyonu’na verilen dilekçelerde, “4/B’liler kadroya geçti. 4/C’lilere ve taşeron çalışanlara kadro kapıda, vekillerde kadroya alındı. Fakat bizim hakkımızda hala hiçbir çalışma yok. Bizler bu kuruma yıllarımızı verdik. Bizimde kadro hakkımız yok mu?” ifadelerine yer verildi.
AYNI İŞE YARIM MAAŞ
Kadrolularla aynı işi yaptıklarını hatırlatan vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, “Birçoğumuz 2-3 vasıta ile işe gidip geliyoruz. Birçoğumuz evli ve ücret olarak kadrolu öğreticilerin maaşının yarsından da az bir maaş alıyoruz. Tatillerde ücret işlemiyor. Vekiller asli görevlinin maaşının yarısını almakta. Sigorta sorunumuz uzun yıllardan beri devam ediyor.” dediler.
AİLELERİNİ GEÇİNDİRMEK İÇİN EK İŞ YAPIYORLAR
Vekil olarak görev yapmalarının aile hayatlarını etkilediğine dikkat çeken vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, “Görevimiz bittikten sonra yeni bir iş arayışı içerisine girmekteyiz ki farklı işlerde çalışarak hayata tutunmaya ve ailelerimizi geçindirmeye çalışmaktayız. Kimi arkadaşlarımızın ödenecek borçları, son derece ciddi hasta çocukları, hasta anne babaları ve kardeşleri bulunmakta. Tedavi ve ilaç masraflarını bile karşılamakta güçlük çekmekteler. Vekillik bittikten sonra hanımından boşanmak üzere olan arkadaşlarımız bile var.” dediler.
ASİL GÖREVLİ NE ZAMAN GELECEK KAYGISI YAŞIYORLAR
Görevde bulundukları zamanlarda kadrolu imam hatip ve müezzin kayyımlarla aynı mesleği icra eden, aynı nitelikleri taşıyan liyakatli kişiler olduklarına vurgu yapan vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, “Buna rağmen aynı özlük haklarına sahip değiliz. Görevlerimizi tam olarak yapabilecek seviyede olduğumuzu da kanıtlamış bulunmaktayız. Fiilen de bu görevleri Türkiye’nin her yerinde taşrada, köyde, mezrada yürütmekteyiz. Fakat vekil imam hatip ve vekil müezzin kayyımlar yarınlarından emin değiller. Asil görevli ne zaman denecek diye vekiller hep kaygı içinde. Kadrolu imamlar dönerse ben ne yaparım’ diye kara kara düşünmekte.” dediler.
MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORLAR
Dilekçelerde fahri Kur’an kursu öğreticileri Kur’an kursu öğreticiliği için lise, ön lisans, lisans mezunları için müezzin, imam Kur’an kursu öğreticiliği kontenjanlarının eşit olarak dağıtıldığı, talepleri karşılayacak düzeyde bir alım talep ettiler. Fahri Kur’an kursu öğreticileri dilekçelerinde “Fedakarca görev yürüten biz fahri din görevlilerinin de atamalarımızın yapılmasını, iş güvencemizin alınmasını, ücret, sigorta ve buna istinaden görev tanımlarımızın, özlük haklarımızın kadrolu arkadaşlarımızda olduğu gibi bizlere de en kısa zamanda verilmesini istiyoruz.” dediler. Taleplerini gerekli kurum ve kişilere ilettiklerini vurgulayan vekil imam, müezzin ve fahri Kur’an kursu öğreticileri, kendilerine uygulanan bu yanlışlığın Meclis’e gelecek yeni torba yasada düzeltilmesini istediler.
Hasan Önal / Akit