DİYANET
Kur’an Kursu öğreticilerine süt izni var mıdır?
D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.
Bu da demektir ki doğum yapan bir kadın memur doğum izninin bitiminden sonra ilk 6 ay günlük 3 saat çocuğunu emzirme iznini kullanabilecektir. İkinci 6 ay için ise günlük 1,5 saat emzirme iznini devlet memurları kanunu düzenlemiştir. Yani bu çalışanın hakkı ve hiç kimse kısıtlayamaz. Daha da önemlisi burada süt iznini kullanacak olan anneye büyük imkan tanınmış, hangi saatlerde süt izninin kullanılacağı annenin insiyatifinebırakılmışdır.
Fakat Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinde "Öğretici izinleri" başlıklı 12. maddesinde "(1) Kur'an kursu öğreticileri yıllık izinlerini, kurslarda eğitim-öğretime ara verildiği tarihlerde kullanırlar. Yaz Kur'an Kurslarında görev verilen öğreticiler ise eğitimi aksatmayacak şekilde izin kullanabilirler.
(2) Hafızlık eğitiminde görevli öğreticiler yıllık izinlerini, uygun zamanlarda kullanırlar.
(3) Süt iznini kullanmak isteyen öğreticilerin, fiili olarak derse giremediği ders saatleri gün içerisinde tamamlattırılır." denilerek adeta süt izninin ortadan kalkmasına yol açmıştır.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre süt izni kaçınılmazdır, hiç kimse engelleyemez ve hiç kimse kendi kafasına göre düzenleyemez. Bunu“ancak süt emzirecek olan anne düzenler”dediği halde, Diyanet İşleri Başkanlığı Yönergesin de; “ fiili olarak derse girmediği ders saatleri gün içerisinde tamamlattırlır” denilerek süt iznini bir yerde ortadan kaldırmıştır.
Kur’an Kursu öğreticileride 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olması münasebetiyle bu düzenleme nin yeniden ele alınıp yapılması yerinde olacaktır. Çünkü süt izni yasal bir haktır ve sadece kadın’ın düzenleyip idareye sunacağı bir zaman dilimidir. Keyfi bir uygulama değildir. 633 sayılı Kanununda süt izni kullanılmasına ilişkin farklı bir düzenleme yer almamaktadır.
Kanun gereği Diyanet’te çalışan Kur’an Kursu öğreticileri’ninmağduriyetleri’ningiderilmesi ve çocukların sütlerini bir sıkıntı olmadan almaları gerekmektedir.
Nail ÇELİK
İzmir Diyanet-Sen
Diyanet-Sen 2 Nolu Şube Başkanı