EĞİTİM
Üniversitelerde Mobbing Dosyası-1
GAZETEKAMU / ÖZEL DOSYA
Yaşanan
usulsüzlük ve baskıların dur durak bilmediği okulda inanılmaz türden baskılar
yapılıyor.
Ancak MYO yönetimine hesap soran yok.
Tehdit, baskı, hakaret ve usulsüzlük iddialarıyla çalkalanan Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu’nda yaşanan olaylara müdahale etmesi beklenen Üniversite yönetimi ve YÖK’ün iddiaları araştırmaması tepkilere neden oldu. Meslek Yüksekokulu yönetiminin hukuksuzlukları pes dedirtecek türden. İşte sayısız skandal iddialarından bazıları….
Hukuk
fakültelerinde örnek olay olarak okutulacak düzeyde baskı var
Hukuk
Sitemimize 2008 tarihli Yargıtay kararı ile giren mobbing, "işyerinde
çalışanlara üstleri, eşit düzeyde çalışanlar ya da astları tarafından
sistematik biçimde uygulanan her tür kötü muamele, tehdit, şiddet,
aşağılama" şeklinde tanımlanıyor.
Bu tanım Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Meslek Yüksekokulu yöneticilerinin çalışanlarına uyguladıkları baskıyı tarif etmekte adeta yetersiz kalıyor. Hukuk fakültelerinde örnek olay olarak okutulacak türden baskıya maruz kalan öğretim elemanı N.A. yaşananların ardından Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü'ne karşı dava açtı.
Çalışanlar
baskı ve korkuyla sindiriliyor
Adnan Menderes Üniversitesi’nde dersleri kendisinden alınarak döner sermaye işletmesinde görevlendirildiğini söyleyen öğretim görevlisi, yerine açık öğretim mezunu bir temizlikçinin sokulduğunu iddia etti. Skandal iddia ile çalkalanan Aydın Meslek Yüksekokulu’nda gördüğü baskılar sonucu psikolojisi bozulan ve tedavi gören öğretim görevlisinin üniversite hakkında dava açtığı öğrenildi. Makamında, personelinin karşısında sigara içtiği, personeline hakaret, küfür ve tehdit ettiği iddia edilen Yüksekokul Müdürü’nün yönetim ve davranışlarından rahatsız olan bazı çalışanlar konuyla ilgili şikâyette bulunurken çalışanların büyük bir kısmının ise korku ve baskı sonucu susmayı tercih ettiği belirtiliyor.
Öğretim
görevlisine verilmeyen ders temizlik elemanına verildi
İmza
attığı skandal kararlarla dikkatleri üzerine çeken Aydın Meslek Yüksekokulunda,
N.A. gibi eğitimli ve tecrübe sahibi öğretim elemanları alanlarında derse
giremezken yüksekokul dışından ders verdikleri alanda eğitimleri ve tecrübeleri
sorgulanmaksızın bazı kişilere ders verdirildiği iddia ediliyor.
Aydın Meslek Yüksekokulu yöneticileri, kurumlarında görevli akademik ve mesleki yeterliliğe sahip N.A’ya, kişisel husumetleri nedeniyle ders vermeyerek, adeta bu husumet nedeniyle yüksekokulda öğrenim gören öğrencilerin kaderini etkileyecek nitelikte olumsuz neticeler doğuran kararlara imza atıyorlar. Öğretim elemanı N.A.nın, Muhasebe ve Finansman bölümü mezunu ve bu alanda akademik çalışmaları ve mesleki deneyimine rağmen "Muhasebe" dersleri kendisine verilmedi. Alanındaki yeterliliğine rağmen N.A.ya verilmeyen derslerin ise üniversitenin temizlik elemanı kadrosunda yer alan ve Açıköğretim Fakültesi mezunu bir kişi de dahil olmak üzere başkalarına verildi. N.A’nın iddiasına göre yüksekokul idarecileri, uzmanlık alanı içerisinde olan dersleri kendisine vermeyip dışarıdan hoca atayarak, mesleğini ifa etmede başarısız biriymiş izlenimi yaratmaya çalışıyorlar. İddiaya göre Konuyla ilgili şikayet üzerine Sayıştay ve rektörlüğün uyarılarını da dikkate almayan Yüksek Okul yönetimi usulsüz uygulamalarına devam etti.
Aynı
derslikte aynı saatte gösterilen derslere usulsüz ücret tahakkuk ettirildi
Yıl boyu hiç derse girmediği halde ücret aldığı iddia edilen Meslek Yüksekokul yöneticilerinin derse girmediğine bölümde okuyan öğrencilerin de tanıklık ettikleri belirtiliyor. Ücretini aldıkları derslere danışmanlığını yaptıkları yüksek lisans öğrencilerinin girmesini sağlayan yöneticilerinin, bu usulsüzlüklerini yapılan ders programlarında görmek mümkün. Yapılan programlarda aynı dersliğe aynı saat için farklı sınıfların dersini koymak suretiyle fiilen birleştiren yöneticiler, derse girmedikleri halde kendilerine ücret tahakkuk ettirdikleri iddialar arasında.
Alanı
dışına görevlendirme
Yaşanan
skandal görevlendirmelerle yetinmeyen Yüksekokul yönetimi, N.A.'ya mesleki
deneyime sahip olduğu alanda ders vermediği gibi herhangi bir deneyime sahip
olmadığı alanda, staj sorumlusu olarak görev verdi.
2547 sayılı Kanun hükümlerine göre ders dağılımı konusunda yetkinin Yüksekokul Yönetim Kurulunun yetkisinde olduğu; bu yetkinin keyfi olarak kullanıldığı iddiasıyla Yüksekokul Müdürlüğü ve Rektörlük nezdinde itirazlarda bulunan N.A., başvurularına tatminkâr bir yanıt alamadı.
Sen
misin hakkını arayan!
İtiraz ve şikayetlerine verilen yanıtlarla tatmin olmayan N.A., sonunda BİMER üzerinden konuyu Başbakanlığa taşımak zorunda kaldı. BİMER’e sorununu ileten N.A.’yı başka bir sürpriz bekliyordu. Yüksekokul yönetimi, adeta “sen misin bizi şikâyet eden” dercesine diğer öğretim elemanı arkadaşlarının görev süresi 2 yıl daha uzatılırken, N.A.'nın görev süresi 1 yıl uzattı.
Öğretim
görevlisine döner sermaye işletmesinde görev verildi
Üniversitede öğrencilerine faydalı olma çabası içindeki bir öğretim görevlisi üzerinde, kararlarıyla büyük bir baskı kuran Yüksekokul yönetimi, sonrasında ise öğretim elemanı olmasına rağmen idari bir görev olan Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünde görevlendirdi. Ancak Rektörlük yaptığı hatayı anlamış olacak ki N.A. daha sonrasında Aydın İktisat Fakültesinde görevlendirdi. Fakat garip uygulamaları ile gündem yaratan üniversitenin N.A’yı görevlendirdiği Aydın İktisat Fakültesinin tek bir öğrencisi dahi olmadığı için N.A. atıl bir halde öğrenci bekliyor. İddiaya göre N.A’ya önemsiz işler verilerek, işinden uzaklaştırılması amaçlandı.
Başvurularının
işleme alınmaması direktifi verildi
Yüksekokul Müdürü tarafından, N.A.’nın resmi kanaldan yazmış olduğu yazıların, memurlar ve ilgililer tarafından kabul edilmemesi gerektiği yönünde direktifler de verildiği ve bu şekilde suçlamalar ile davacının işlem yapmasının önüne geçildiği de iddialar arasında.
Gözler
YÖK’te
2012
yılının başından beri mobbing ile karşı karşıya kaldığı ve bu durumun sonucunda
psikolojisinin bozulduğu ve tedavi görmek zorunda kaldığını iddia eden N.A’nın
yüksekokul yönetimi ve rektörlük hakkında açtığı dava devam ederken, YÖK’ün
üniversitelerde başına buyruk hukuksuzluklara imza atan yöneticilerle ilgili
herhangi bir işlem yapmaması ise tepkilere neden oluyor.
Not: Yaşanan mobbing olaylarını belgeleri ile birlikte [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.