GÜNDEM
Üniversite mezunu işsizler rekor sayıya ulaştı!
2 milyon 541 işsizin 587 bini üniversite diploması sahibi. 360 bin İİBF, 20bin ziraat mühendisi, 25 bin gıda mühendisi, 15 bin sosyoloji mezunuatama kuyruğunda...Radikal gazetesinin haberine göre niversiteden mezun sayısıyla özellikle kamudaistihdam edilenlerin sayısı arasındaki uçurum işsizler ordusu yarattı. 350 bin iktisadi veidari bilimler, 20 bin ziraat mühendisi, 25 bin gıda mühendisi, 15 bin sosyoloji mezunuatama kuyruğunda.Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre üniversite mezunu işsiz sayısı ülke tarihininen yüksek seviyelerine ulaştı. 2 milyon 541 işsizin tam 587 bini diplomalı. Üniversitemezunları arasında işsizlik oranı yüzde 11.1. İşsizlik oranında birincilik yüzde 22.1leGazetecilikte. Türkiyede pek çok bölümde arz talep dengesizliği var. Başta iseöğrencilerin en çok yazdığı iktisadi ve idari bilimler fakültesi geliyor.
SOSYOLOGLAR UCUZ İŞ GÜCÜ
Sosyoloji: Yeniden Sosyoloji Koordinatörü Ali Köse anlatıyor: 2012 KPSSye girensosyoloji mezunu sayısı 12 bin 500. KPSS yapılmasının ardından Cumhuriyet tarihindeilk defa Adalet BakanlığıCezaevleri Genel Müdürlüğü bünyesine 370 sosyolog alımıgerçekleştirdi. 1850 kişi başvurdu ve mülakata alındı. Ancak mülakatta kayırma oldu.Sağlık Bakanlığında ihdası yapılan 330 sosyolog kadrosu beklemede. Yine Gençlik veSpor Bakanlığına 180 sosyolog kadrosu verileli iki yıl oldu ama henüz alım olmadı. Aileve Sosyal Politikalar Bakanlığı sosyolog istihdamı için büyük fırsat. Ancak 2011verilerine göre bakanlıkta 86 sosyolog çalışıyor. İçişleri Bakanlığına çalışma sunduk.Neden emniyet ve çocuk şube müdürlüklerinde olmayalım? Milli Eğitim Bakanlığındaokul sosyoloğu kadrosu açılmalı. Sosyologların yüzde 70i dershanelerde rehberöğretmen olarak asgari ücretle çalışıyor.
350 BİN MEZUN, 722 KADRO
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İİBF Mücadele Grubundan Serkan Bakırhan,2010da 300 bin İİBF mezununun KPSSye girdiğini, iki sene sonra bu rakamın 350 binolduğunu vurguluyor. 350 bine karşılık en son atanan İİBFli sayısı ise 722:Çoğumuz fabrikalarda çalışarak KPSSye hazırlanıyoruz. 2010da mezun oldum.Konunun uzmanı olmam bir işe yaramıyor. Belediyelere alınan personel sınav yerineçoğu zaman referansla seçiliyor.
2 HAFTADA GIDA MÜHENDİSİ
Gıda mühendisliği: 25 bin gıda mühendisi de kamuya atanmamaktan ve özel sektördede işçi gibi çalıştırılmaktan yakınıyor. Kasım 2012de yapılan atamalarda Gıda ve TarımBakanlığına 58 gıda mühendisi alındı. Bakanlıktaki 4 bin 732 gıda denetçisinden 915igıda mühendisi, kalanı iki haftalık kurslarla bu işi yapanlar. Bakanlıktaki toplam gıdamühendisi sayısı ise 1301. Tüm bunlara rağmen üniversitelere bu bölümler açılmayadevam ediyor. Gıda mühendisliği mezunları, bu yıl 3 bin 700 kişinin bu bölümeyerleştiğini söylüyor: KPSSden 85 gibi yüksek puanlar alıp gıda denetmenliğineatanamazken diğer meslek grupları 55-60 puanla atanabiliyor.Ziraat mühendisliği: Tarım Geliştirme projesiyle 10 bin kişi istihdam edildiğini ancak 5bininin ziraat mühendisi olmamasına karşın tamamının ziraat mühendisiymiş gibianlatıldığını söyleyen mühendis Yelda Yaşar, 10 aydır iş arıyorum. Bakanlık özelsektörde tüm çalışma alanlarımızı sertifikalaştırdı diyor."
DERSANEDEN 800 LİRA VERDİLER
"Ferhat Yolcu iki yıl önce sosyoloji bölümünü bitirmiş. Formasyonu var, öğretmenolabilmek için KPSSye hazırlanıyor. Dershanelere de felsefe grubu öğretmenliği içinbaşvurduğunu anlatan Yolcu, 800 TL veriyorlardı dershanede. Çok düşük ücret olduğuiçin başlamadım. KPSSye hazırlanmaya başlamadan önce de aşçı yardımcılığı yaptım.Bölümü severek okudum. Türkiyenin sosyologlara ihtiyacı var ama mesleğimiziyapamıyoruz.
MÜHENDİS 8 YILDIR İŞİNİ YAPAMADI
Önder Sarı, 2005 yılında ziraat mühendisliğinden mezun olmuş. Henüz işini yapabilmişdeğil:Sektör dışı olarak altı yıl baraj inşaatında çalıştım, evlendiğimin 3. ayı işsiz kaldım. EşimKPSSye hazırlanmam için destek oldu. Ben ders çalışırken o asgari ücretle evimizigeçindirdi. Temmuz ayında sınava girdik. Bakan, geçen sene yıl sonuna kadar 2500personel istihdam edileceğini duyurdu. Ancak alımın sadece 944ü ziraat mühendisioldu.