EĞİTİM
Ücretli Öğretmenlere Kadro
Eğitim ve Fen-Edebiyat Fakültelerinden mezun olan öğretmen adaylarından bazıları KPSS engeline takıldıkları için veya kadro sıkıntısı yüzünden MEB’e öğretmen olarak atanamamaktadır. Dershane öğretmenlerinin kadroya geçirilecek olmasının ardından ücretli öğretmenler de kadro müjdesi beklemeye başlamıştır.
Ücretli Öğretmenler Tecrübeli!
Atama bekleyen öğretmen adaylarının birçoğu bir yandan ücretli öğretmenlik yaparken diğer yandan KPSS’ye hazırlanmaktadırlar. KPSS engelini aşamayan ücretli öğretmenler, kadrolu öğretmenler gibi derse girmektedir, yıllık plan hazırlamaktadırlar, nöbet tutmaktadırlar, e-okul’a not girmektedirler, toplantı ve kurullara katılmaktadırlar. Ücretli öğretmenler, atanmış öğretmenlerle aynı işi yapmaktadır. Tek farkları kadrolarının olmaması ve maaşlarının az olmasıdır.
5 Yıl Ücretli Öğretmenlik Yapanlar Kadroya Geçirilmelidir!
Dershanelerin, 1 Eylül 2015 tarihinde kapanacak olmasıyla dershane öğretmenlerinin işsiz kalmaması için yaz ayında öğretmenler kadroya geçirilecek. Aynı uygulamanın bir benzeri ücretli öğretmenlere de uygulanabilir. Bazı genel ve özel şartlarla mağdur olmuş ücretli öğretmenlere müjde verilebilir. Kesintili veya kesintisiz MEB’de en az 5 yıl ücretli öğretmenlik hizmeti olanlara kadro verilmelidir. Eğitim-öğretim dönemi 1 yıl olarak kabul edilmelidir. 900 gün ücretli öğretmenlik hizmeti olanlar sözlü sınavla kadroya geçirilmelidir. Zaten ücretli öğretmenlikte geçirilen süreler daha sonra hem hizmet puanında değerlendirilmektedir hem de hizmet yılında değerlendirilmektedir.
Ücretli Öğretmenler, Devletin Öğretmenleridir!Dershane öğretmenlerine verilen hakkın devlette ücretli olarak çalışan öğretmenlere de verilmesinden daha doğal bir şey olamaz. Ücretli öğretmenler, devletin normal öğretmenleridir. Yani devletin okullarında mesai yapmaktadırlar. Bu öğretmenlerin belli bir ölçüte göre kadroya geçirilmesi faydalı olacaktır. Daha önce sözleşmeli öğretmenler kadroya nasıl geçirildiyse ücretli öğretmenler de kadroya geçirilebilir. Özellikle aile kurmuş, çoluk çocuk sahibi olmuş, belli bir yaşa gelmiş ancak atanamamış ücretli öğretmenlerin kadroya kavuşturulması sosyal devlet açısından büyük önem taşımaktadır.
SONUÇ: Okul yöneticiliği görevlendirmeleri ve dershane öğretmenlerinin kadroya geçirilmesi son iki yılın en önemli adımları olarak göze çarpmaktadır. 7 Haziran’da yapılacak Genel Seçimlerden sonra ücretli öğretmenlik konusu MEB’in masasına gelecektir. Ücretli öğretmenlerin kadroya geçtiği günleri de göreceğimize inanıyorum. MEB, ücretli öğretmenlere de sahip çıkacaktır.
Zeki KARA
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.