GÜNDEM
Türkiye artık ILO politikalarında söz sahibi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçilmesine ilişkin, "Bundan sonra çalışma hayatı ile ilgili ILO'nun politikaları üzerinde ülkemiz artık söz sahibidir, etki gücünü burada gösterecek" dedi.
Uluslararası Çalışma Konferansı'nın 103. oturumuna katılan Etyemez, Cenevre'deki temaslarını ve Türkiye'nin ILO Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçilmesini, AA'ya değerlendirdi.
Uluslararası Çalışma Konferansı'nda dün Türkiye adına konuşma yaptığını anımsatan Etyemez, konferansın bu yılki konularının, göç, kayıt dışı ile mücadele ve zorla çalışmayı engelleme olduğunu ifade etti.
Bu konularla ilgili Türkiye'nin yapmış olduğu çalışmaları ILO konferansında paylaştıklarını ve Türkiye'nin geldiği noktayı ifade ettiklerini vurgulayan Etyemez, özellikle göçle ilgili Türkiye'nin yaşamış olduğu sorunları ve bu sorunlar için ortaya koyduğu çözümleri anlattıklarını söyledi.
Kayıt dışı ile mücadeledeki başarıları, zorla çalıştırma ve çocuk işçiliği konusundaki çalışmaları, alınan tedbirleri ve ulaşılan başarıyı dile getirdiklerini belirten Etyemez ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder ile ikili bir görüşme yaptıklarını bildirdi.
Etyemez, Ryder ile yaptıkları görüşmede birlikte çalışma ortamını ve bundan sonra yapacakları çalışmaları değerlendirdiklerini kaydetti.
"Büyük bir başarı"
Türkiye'nin, ILO Yönetim Kurulu seçiminde kullanılan geçerli 255 oydan 242'sini alarak ILO Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçilmesinin büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Etyemez, emeği geçen Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı'ya, bakanlık bürokratlarına, müşavirine ve yöneticilerine teşekkür etti.
Etyemez, "Uluslararası arenada ülkemizin her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da bu dünya örgütünün içerisinde yönetim kuruluna girmiş olması, ülkemiz adına çok sevindirici. Üç yıllığına yönetim kuruluna seçildi ülkemiz. Bundan sonra çalışma hayatı ile ilgili ILO'nun politikaları üzerinde ülkemiz artık söz sahibidir, etki gücünü burada gösterecek. Bu, aynı zamanda, ülkemizdeki çalışma hayatı ile ilgili çalışmaların ve başarıların da bir göstergesidir" diye konuştu.
Türkiye'nin yıllarca aplikasyon komitesine alınıp sorgulanan bir ülke olduğunu ifade eden Etyemez, Türkiye'nin bu yıl aplikasyon komitesine de alınmadığına işaret etti.
Etyemez, bu gelişmelerde, iç hukuk çerçevesinde çalışma hayatı ile ilgili hükümetin ortaya koymuş olduğu iradenin, çabanın, iyi niyetin ve yapmış olduğu düzenlemelerin son derece önemli etkisi olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Çalışma hayatında özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik sayesinde, sosyal politika, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik açısından önemli çalışmalar ortaya konulduğunu vurgulayan Etyemez, bunun hem içeride hem de uluslararası düzeyde faydasını gördüklerini ifade etti.
Ayrıca, kasım ayında G20 ülkeleri dönem başkanlığı ve toplantılarının Türkiye tarafından Avustralya'dan devralınacağını bildiren Etyemez, bu dönem başkanlığının bir yıl süreceğini belirtti.
Dönem başkanlığının da önemli bir başarı ve çalışma olduğunu dile getiren Etyemez, G20 ülkelerinin ekonomi bakanları ile çalışma bakanlarının birlikte toplandığını ve sosyal politika, ekonomi ve istihdamı bütüncül bir çerçevede değerlendirdiklerini kaydetti.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün yapısının da devlet, işveren ve işçi temsilcilerinden oluştuğuna dikkati çeken Etyemez, bu üçlü yapının birlikte çalışmasının, sorunların çözümünde başarı sağladığına işaret etti.