GÜNDEM
Tunceli'de 'günde 15 vakit ezan'ın belgeseli!
Her tarafa cami dikince bize de camiye gitme şartı koştular. Cem yapamaz hale geldik. Sonunda çocukları nöbetçi koyup gizlice cem tutmaya başladık. Dede sazını çıkarıp Ya Hızır der demez, asker köyü bastı. Dede hemen şarkıyı değiştirip Yaylalar Yaylalar türküsünü okumaya başladı.
Mehmet Karakuş köylerinde 12 Eylül sonrası yasaklanan cem törenini böyle anlatıyor.
Tunceli ye Vali Kenan Güvenin atanmasının ardından bölgede yürütülen asimilasyon politikalarını konu alan Olağan Haller belgeseli, dönemin tanıklarıyla yaşananları anlatıyor. Özgür Fındıkın Dersimde 1938de yaşanan katliamı konu alan Kara Vagon döneminde ortaya çıkan projesi, bir yıllık çalışmanın ürünü. Fındık süreci şöyle özetliyor:
1937-38i herkes biliyor ama Dersimde yaşanan kültürel asimilasyonu kimse bilmiyor. 38deki tanıklara daha rahat ulaştık, onlar bizimle daha rahat konuştu. 12 Eylülde yaşananları kimse anlatmıyor. İmam hatiplere 3000e yakın çocuk gitmiş. Kimseyle konuşamadık. Ancak 10una ulaştık. Aileler Unutun gitsin, biz bir halt yedik, siz niye teşhir ediyorsunuz? diyor. Giden çocuklardan Hizbullahçı olan bile var ama yüzdeliğe vurunca politika başarılı olamamış.
Bıyık enflasyonu var
Tanık anlatımlarında öne çıkan isim Vali Kenan Güven. Dönemin Pülümür Kaymakamı Dr. Celal Dinçer, valinin uygulamalarını o zamanlar anlamadıklarını söyleyip bir anısını anlatıyor:
Bir gün Vali Kenan Güven toplantıda Bu ilde bıyık enflasyonu var. Biz kamu görevlileri bıyıklarımızı keselim ki vatandaşa örnek olalım dedi. Anlamadık. İtiraz ettik biraz ama Kenan Evren ziyarete gelecek, hepimiz bir örnek karşılayalım deyince kabul ettik. Kenan Evren gelince hepimiz bıyıklarımızı kestik. Sonra Güven hepimizden kamu görevlileri içinde Tunceli kökenli olanların listesini istedi, verdik. Öğrendik ki, hepsini sürgün için istemiş. O dönem çok fazla kamu görevlisinin çeşitli yerlere tayini çıktı.
Git, yoksa biz yollarız
Dinçerin anlattığı sürgünü yaşayan Mehmet Aslana, Ya kendi isteğinle git ya bizim istediğimiz yere gideceksin denmiş. Aslan Erzuruma gidenlerden:
38 sürgününden sonra en büyük sürgünlerden biri yaşandı. Bütün Dersim kökenli memurları şehir dışına gönderdiler. Ben Ovacıkta öğretmendim, payıma Erzurum düştü. Orada da sınıf vermediler.
O dönem astsubay olan gazeteci Ümit Zileli, Vali Güveni 12 Eylül zihniyetinin yansıması olarak niteliyor. Zileli insan hakları ihlali olarak, yaşadığı bir olayı örnek gösteriyor: Bir kadın getirdiler, eşi dağdaymış. Kadın doğum muayene etsin, eğer yakın biriyle ilişkiye girmişse eşiyle görüşüyordur diye düşünmüşler. Kimse kadının insan hakkını düşünmüyor tabii.
Tuncelinin inanç haritasını değiştirmek de dönemin politikası. Kente o dönem 82 cami yapılmış, şu an hepsi atıl. Askerlerin ilçeleri, köyleri denetleyip halka dini sorular sorması da sıkça yaşanmış. Yanıt veremeyenlerin sonu falaka. Muzaffer İnce, köyünde yaşadığı olayı anlatıyor:
Çok olursa makbule geçer
Gelip Ezan okunuyor mu? dediler. Muhtar da Günde 15 kere okunuyor dedi. Çok olursa makbule geçer diye düşünmüş. Burada kimse Sünni kültürünü bilmez. Köylüye sorsan kaç vakit namaz kılınacak, bilmez.
Devletin çağrısıyla İstanbul a imam hatip liselerine gönderilen çocukların sayısı 3000lerde. Çocukların çoğu kendisini neyin beklediğini bilmeden, evden bir tabak eksilir diye gönderilmiş. Bir kısmı kaçmış, bir kısmı yaşadığı işkencelerden içine kapanmış. İmam hatibe gönderilen Fethi Bakırayın hikâyesi şöyle:
Her şeyi devlet karşılıyor diye gittik imam hatibe. Okuyacaksak namaz da kılarız diye düşündük. Ama o okullarda arkadaşlarımız çok eziyet çekti. O dönem giden 3000-4000 öğrenci var. Bazıları dönünce Alevinin eli sıkılmaz diye ailesinin yanına gitmedi. Hz. Alinin resimlerini yırtın demişler.
Yaşanan travmayı en iyi özetleyen yine yönetmen Fındıkın sözleri:
İnsanlara gidince konuşmadılar. Herkes bize Şimdi siz gittikten sonra gelip bizi gözaltına almayacakları ne malum diyordu.
(Radikal)