KAMU
Torba Kanun bazılarının torbalarını iyi dolduracak
Bu yazımızın kaleme alındığı anlarda Genel Kurulda görüşülen Torba Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının bazı memurlarına sistemi bozma pahasına mali yönden önemli ayrıcalıklar getiriliyor.
Kamuoyu tarafından eşit işe eşit ücret kanunu olarak bilinen 666 sayılı KHK ile bazı ballı görevlerin ayrıcalıklı hali kaldırılmıştı. Hatırlayacak olursak 666 sayılı KHK öncesinde SGK'nın Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan kadrolara asalaten veya vekâleten atanan ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde fiilen çalışan doktor, diş hekimi ve eczacılara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 700'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilmekteydi. Ancak, 666 sayılı KHK bu düzenlemeyi kaldırmıştı.
İşte Torba Kanunla yapılan değişiklikle sistemi bozma pahasına tekrar eski düzen geri getiriliyor. Diğer kurumların benzer durumda olan personeli için ne yapılacak? Özellikle yönetici personelinin mağduriyetinin önlenmesi için etik dışı formüller (basına yansıdığı kadarıyla) bulmaya çalışan Sağlık Bakanlığı bu işin bu kadar basit olduğunu bilseydi, hiç etik dışı formül arayışına gider miydi? Elbette gitmezdi.
Ancak, 666 sayılı KHK ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının diğer personelinin mali haklarında çok ciddi tırpanlama yapılmıştı. Şimdi bu personelin hakları nasıl iade edilecek? Bunlar talepte bulunurlarsa haklı değiller mi? Mali hakları ellerinden alınmış binlerce SGK çalışanı bir kenarda dururken siz bir avuç personel için sistemi değiştirirseniz gelecek talebe karşı duramazsınız.
Yapılan düzenlemede neler var?
Torba Kanun taslağının 38 inci maddesi şu şekildedir:'16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
'Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan kadrolara asalaten veya vekâleten atanan ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde fiilen çalışan doktor, diş hekimi ve eczacılara en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) % 700'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilir.'
Yapılan düzenlemeyle yönetici kadrolarına atanan doktor ve eczacıların kıyak ek ödemeleri devam edecek. Sağlık Bakanlığındakiler yönetici değil mi? Onlarda doktor ve eczacı kökenli. O zaman onların günahı nedir? Bir avuç personeli memnun etmek için milyonları rahatsız etmek doğru mudur?
Yapılan düzenlemenin mali getirisi
Yapılan düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumunun doktor ve eczacı yöneticilerin maaşları SGK Başkanının ve Müsteşarının maaşını geçecek. Müsteşarın 7694 TL aldığı düşünüldüğünde yapılan düzenlemenin yanlışlığı ortaya çıkacaktır. Yapılan düzenlemeye göre SGK'nın yönetici kadrolarına azami olarak 9500 * 0,076791 * % 700 = 5.106 TL ilave ek ödeme yapılacaktır. Bu ilave ek ödemeyle Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü 6.736 TL (Genel Müdür maaşı) + 5.106 TL (Ek ödeme) = 11.842 TL maaş alabilecektir. Daire Başkanı ise azami 4.650 + 5106 = 9.756 TL alabilecektir.
Kimler bu düzenlemeden yararlanacak?
SGK'nın Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünde bir genel müdür ve sekiz daire başkanı olduğunu düşündüğümüzde toplam dokuz personel için sistem değişikliğine gidilmiş ve 666 sayılı KHK delinmiştir. Bundan sonra da delinebileceği anlamına gelmektedir.
ÇSGB'nin yurt dışı sürekli görevlere atanacak kadroları genişletildi
Yine Torba Kanundan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeline bazı ayrıcalıklar çıkması da eleştirilere konu olabilecek niteliktedir. Birçok personel sorunu yerinde dururken bu tür düzenlemeler yapılması anlaşılır bir şey değildir ve farklı algılara sebep olacak nitelik taşımaktadır.
Yapılan düzenlemeyle Bakanlık merkez teşkilâtında veya bağlı veya ilgili kuruluşlarında daire başkanı ya da daha üst görevlerde bulunanlar ile Bakanlık ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı merkez teşkilâtında mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girmiş olanlardan yeterliklerini aldıktan sonra en az 7 yıl çalışmış olanların çıkarılacak yönetmelikle belirlenen esaslar dâhilinde yurt dışı teşkilatı kadrolarına sürekli görevle atanabilme hakkı getirilmiştir. Daha önce genel müdür ve üstü görevlerde bulunanlara tanınan bu hak yapılan düzenleme ile daire başkanı üstü görevlere tanınarak genişletilmiştir.
Yine daha önce yurt dışı işçi hizmetleri uzmanlarına tanınan yurt dışı sürekli görevlere atanma hakkı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı merkez teşkilâtında mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girmiş olanlardan yeterliklerini aldıktan sonra en az 7 yıl çalışmış olanlara da tanınmaktadır. SGK'nın müfettiş, SGK Uzmanı ve SGK Denetmeni kadrolarında bulunanlar bu haklardan yararlanabileceklerdir.
Kabak tadı vermeye başlayan bir derece ve disiplin affı yine ötelendi
Bu köşeden memurların yıllardan beridir haklı talebi olan ilave bir derece verilmesi ve disiplin affı en ince detaylarına varıncaya kadar açıklandığı için tekrardan kaçınacağız. Ancak, belirtmek isteriz ki bu işin tadı kaçmıştır. Sayın Faruk Çelik Torba Kanunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında çalışan bir avuç personelin haklarını sistemi
bozma pahasına sağlamaya çalışırken maalesef yüzbinlerce personelin haklarını görmezden gelmektedir. Elbette bütün personelimiz hak ettiği ücreti almalıdır. Ancak, milyonlar bir kenarda sorunlarıyla beklerken siz bunların sorunlarını görmezden gelerek telaffuz dahi etmezseniz bu durum rahatsızlık oluşturur. Bu işin kabak tadı verdiğini hatırlatmak istemiştik. Yeni Şafak / Ahmet Ünlü