KAMU
Toplu Sözleşmede Neler Oluyor?
Memur ve emeklilerin büyük umutlarla beklediği toplu sözleşmede sürecin bir bölümü tamamlanmak üzere. Gelinen noktayı özetleyecek olursak, hükümetin zam teklifi beklentilerin üzerine çıkmadı. Yıllık enflasyonun 8,886 olarak açıklandığı gün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2014 ve 2015 yıllarına her 6 aylık dilim için 3+3 zam önerdi. İşçilerle 3+3’e imza atan hükümetin bu teklifi konfederasyon ve sendikaların beklentisini karşılamadı. Geçen yıl öğretmenlere alınamayan ek ödeme teklifi ise 40+40 TL olarak yapıldı. 4/C’lilere yönelik de aile yardımı alma hakları ve brüt 150 TL iyileştirme, Faruk Çelik’in açıkladığı teklifler arasındaydı.
Olaya sendikalar boyutuyla bakarsak yetkili konfederasyon Memur-Sen teklifin meydanlara davet niteliği taşıdığını açıkladı. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, çifte bayram yapmak isteyen memur ve emeklilerin sevinçlerinin kursaklarında kaldığını söyledi. Kamu-Sen ve KESK de yapılan teklifleri eleştirdi ve gerçekçi bulmadı.
Ancak, hükümet kanadı toplu sözleşmeyi bayramdan önce bitirmek istiyor. Bunun, Başbakan Erdoğan’ın isteği olduğu belirtiliyor. Hükümetin tekliflerini güncellememesi halinde, bu rakamlara imza atılamayacağı açık.
Gelelim hizmet kolu sözleşmelerine. Sendikalar, geçen yıla oranla hayal kırıklığı yaşadı. Özellikle maliye tarafı, sendikaların taleplerinin neredeyse tamamını kırptı. Geçen yıl, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ndan çıkan sonuçları aynen sürdürmenin yanında yeni bir gelişme olmadı desek, yalan söylemiş olmayız. Sendikalar ise, taleplerini kazanıma dönüştürmek için kararlı görünüyor.
Toplu Sözleşme Masası’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, adaletsizlik ve eşitsizlikleri giderme yönündeki çabaları, maliye bürokrasisinin ayak diremesiyle karşılaştı. Bir hizmet kolundaki haksızlığı giderme, talebi karşılamanın diğer memurlar için de uygulanması ihtimali, Maliye tarafını huzursuz etti.
Memurlar arasındaki eşitsizliği gidermekten kaçan ve hakkını vermemek için uğraşan maliye kanadının bu çabasını anlamak mümkün değil. Her şey, bütçe disiplini demek değil. Başbakan Erdoğan’ın da toplu sözleşmeyi uzatmadan imzalanması arzusu, maliye kanadının tutumu yüzünden gerçekleşmeyecek gibi görünüyor.
Neler olabilir? Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan Erdoğan ile görüşüp hükümetin tekliflerini revize ettirebilir. Ancak hizmet kollarının taleplerinde bir iyileştirme olmaması ve önemli taleplerin karşılanmaması, genel toplu sözleşmede uzlaşma sağlansa bile sendikaları memnun etmeyecektir.
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.