GÜNDEM
Terör saldırısında 36 kişi hayatını kaybetti
Saldırının ayrıntıları netleşiyor. 3 terörist önce uzun namlulu silahlarla sivillere ve polislere kurşun yağdırdıardında da üzerlerindeki bombayı patlattı. Hain saldırıda 36 kişi hayatını kaybetti, 147 kişi yaralandı. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada "Teröristler bir ticari taksiyle havalimanına gelmiş ve bilahare eylemlerini gerçekleştirmişlerdir." dedi.
Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırısından yaklaşık 5 saat sonra, terminallerdeki işleyiş normale dönmeye başladı. Havalimanı otoparkındaki şüpheli araçlar çekiciyle götürüldü.
Son dakika: Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı sonrasında olay yeri inceleme ekiplerinin başlattığı çalışmalar tamamlandı. Ekipler, saldırının gerçekleştirildiği alanları inceledi, delil sayılabilecek unsurları topladı. Saldırının meydana geldiği terminalin bir bölümü paravanla kapatıldı. Polis ekiplerinin bölgedeki güvenlik önlemleri sürüyor. Park halindeki şüpheli bazı araçlar çekiciyle havalimanından götürüldü. Havalimanına gelen araçlar da kontrol edilerek içeri alınıyor. Aramalara polis köpekleri de katılıyor. Bu sabah havalimanındaki bilet satış gişeleri açıldı, pasaport kontrolleri de başladı. Belediye ekipleri de havalimanındaki temizlik çalışmalarını tamamladı.
NELER YAŞANDI?
ÖNCE KALAŞNİKOF'LA TARADI
Havalimanı dış hatlar geliş terminaline gelen üç saldırgandan biri, dışarıda yolculara ve karşılamaya gelenlere ateş açtıktan sonra üzerindeki bombayı patlattı. Patlama sonrasında meydana gelen kargaşadan yararlanan diğer iki silahlı terörist terminalin içine sızdı. Teröristler önce otomatik tüfeklerle çevreye ateş açtı, ardından üzerlerinde bulunan bombaları patlattı. Ortalık kan gölüne dönerken büyük panik yaşandı.
HAVALİMANI KAPATILDI
Saldırının ardından Adalet Bakanı Bozdağ, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, ilk bulgulara göre saldırının hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiğinin bilindiğini ancak bilgilerin teyide muhtaç olduğunu açıkladı.
Havalimanına girişlere izin verilmedi. Havalimanına giden yollar araç trafiğine kapatıldı. Havalimanına, yalnızca polis ve sağlık ekipleri ile görevlilerin girişine izin verildi. Metro seferleri de Yenibosna istasyonuna kadar yapılabildi. Yakınlarına ulaşmaya çalışanlar nedeniyle, yollar kilitlendi.
Sağlık ekipleri, havalimanındaki yaralıları hastaneye kaldırırken, olay yerine özel harekat ve bomba imha ekibi sevk edildi. Yaralıların kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile çevredeki diğer hastanelerde, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Polis helikopteri de havalimanı üzerinde uçuş yaptı.
ŞOK GÖRÜNTÜLER
İlk terör saldırısından çok kısa süre sonra kaydedilen görüntülerde yaralandıkları için ya da şok geçirdikleri için yerde yatanlar görüldü. Çevredekilerin yardım için bu kişilerin yanına koştuğu sırada bir patlama sesi daha duyuluyor. Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının en kritik görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı
OLAY ANINI ANLATTI
Görgü tanıklarından Ercan Ceyhan, CNNTürk'ün yaptığı canlı telefon bağlantısında, önce 10 el silah sesi duyduklarını, hemen ardından büyük bir patlama sesi geldiğini, 10-15 saniye kadar sonra ikinci patlama sesinin geldiğini söyledi. Çok sayıda kanamalı yaralı gördüğünü, ilk anda Dış hatlar terminali gelen yolcu bölümüne sevk edilen 20 ambulansın yanı sıra bazı taksilerin de yaralı taşıdığını belirtti.
VALİ ŞAHİN: 3 CANLI BOMBA
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Atatürk Havalimanı Giriş Kapısı önünde terör saldırısına ilişkin, basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı: "Dış Hatlar Terminali geliş katı yolcu karşılama salonu girişinde sayısını 3 olarak değerlendirdiğimiz canlı bomba intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti. 60'a yakın yaralı hastanelerimize intikal ettirilmiştir."
''TÜM İNSANLIK EL ELE VERMELİYİZ''
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yayınladı: "Terör örgütleri için İstanbul ile Londra'nın, Ankara ile Berlin'in, İzmir ile Şikago'nun, Antalya ile Roma'nın bir farkı yoktur. Şayet, tüm devletler, tüm insanlık olarak el ele verip terör örgütlerine karşı ortak mücadele yürütmezsek, bugün aklımıza getirmekten dahi korktuğumuz ihtimallerin hepsi de birer birer gerçekleşecektir. Atatürk Havalimanı saldırısının, Batı ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada terör örgütlerine karşı verilecek ortak mücadele için bir milat, bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.
İstanbul'da bu yılki 4'üncü terör saldırısı
- 12 Ocak 2016: Sultanahmet Meydanı'nda canlı bomba saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti.
- 19 Mart 2016: İstiklal Caddesi'nde bir saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada 5 sivil öldü.
- 7 Haziran 2016: Fatih Vezneciler'de bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Kürdistan Özgürlük Şahinleri'nin (TAK) üstlendiği saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.