EĞİTİM
TEOG için tercih tavsiyeleri
İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG)’un, 11 Haziran’da açıklanacak sonuçlarının ardından 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercih dönemi gerçekleştirilecek. Tercihler öncesi yapılan değişikliklerin sürece kattıklarını anlatan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, veliler ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.
Okulların kontenjanlarını açıklayacağı 4 Temmuz tarihinin önemine dikkat çeken Kösegil, “Sınav sonuçları, 11 Haziran’da açıklanacak. Bunun ardından öğrencilerin hem ortak sınav sonuçlarını hem de yılsonu puanlarını temel alan bir başarı puanı ortaya çıkacak. Okullar ise kontenjanlarını 4 Temmuz’da açıklayacak. Bu sene bazı okulların türü değiştiği için bu okulların kontenjanlarını açıklamaları da öğrenciler ve veliler açısından önem teşkil ediyor. Özellikle Anadolu Öğretmen Liseleri bölgesine göre Fen Lisesi’ne, Anadolu Lisesi’ne veya Sosyal Bilimler Lisesi’ne dönüşecek. Dönüşen okulların kontenjanlarının ise 40’a kadar çıkması bekleniyor. 31 Temmuz’a kadar devam edecek bu sürecin ardından resmi listeler, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) teslim edilecek” dedi.
A VE B GRUBU TERCİH LİSTESİ UYGULANACAK
Yaşanacak sıkıntıları engellemek için A ve B gruplarından oluşan tercih listelerinin uygulanacağını belirten Kösegil, “MEB kontenjan boşluğunun önüne geçmek için A ve B grubu tercih listesi uygulaması başlattı. Öğrencinin, 15 tercihten oluşan A Grubu listesinden herhangi bir tercihine yerleşmemesi durumunda istek sırasına göre B Grubu’ndan boşlukta olan bir okul türüne yerleştirilmek isteyecek. B Grubu listede ise öğrenciler, okul türlerine göre bir istek sıralamasında bulunacak. MEB tarafından Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 6 okul türü belirlendi. Öğrenci, A Grubu listeden herhangi birine yerleşmezse istek sırasına göre boşlukta olan bir okul türüne yerleştirilmek isteyecek. Bu isteği karşısında herhangi bir okula yerleşmezse bu kez MEB, e-Okul’dan, adrese göre otomatik yerleştirme yapacak. A Grubu listede il ve ilçe sınırlaması bulunmuyorken, B Grubu listede ise bir sınırlama söz konusu. Okul türü tercihi ilçeye göre yapılacak. Öğrencinin ilçesinde Fen Lisesi yoksa Fen Lisesi’ne yerleştirilme talebinde bulunamayacak. Dolayısıyla B Grubu liste oluşturulurken ilçedeki okul ve okul türünün dikkate alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
YEDEK KONTENJAN YERİNE NAKİL
Kayıt sürecinin ardından boş kontenjanların geçmiş yıllarda olduğu gibi yedek yerleştirmelerle değil, nakil yoluyla doldurulacağını belirten Nazik Kösegil, “Hem veliler hem de öğrenciler 1 yıl boyunca ciddi şekilde emek verdi. Yıl içindeki koşuşturmaları, tercih döneminde de devam edecek. Geçmiş yıllarda nakillerde puan kıstası vardı ancak bu sene kaldırıldı. Öğrenciler boşluk durumuna göre istediği okula yerleşebilecek. Bu da yüksek puanla girilen bir okula, puanı düşük olan bir öğrencinin de girebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle nakil döneminde velilerin dikkatli olmaları ve hızlı hareket etmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.
Bu yıl tercih döneminde okul puanlarının açıklanmayacağına da belirten Nazik Kösegil, “Tercih listesi oluşturulurken istek durumu baz alınmalı. Veliler okulları iyi araştırmalı, okulun fiziki koşullarını ve sosyal olanaklarını incelemeli ve öğrencilerin mutsuz olacakları okullara yönlendirmeme yapmamalı. Sadece puanı yüksek olduğu için herhangi bir okulu tercih etmek yerine, öğrencinin en mutlu ve başarılı olacağı okulu seçmek gerekir. Önemli olan öğrencinin isteğine göre mutlu olacağı okulu bulabilmek” diye konuştu.