EĞİTİM
Teknik Öğretmene Koordinatörlük Görevi Yok!
Teknik Öğretmene Koordinatörlük Görevi Yok!
17 Aralık 2013, Salı
MEB de son yıllarda yaygınlaşan Özel Eğitim Mesleki Eğitim okullarında ; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin;71.maddesinin 2.fıkrasında İş yerinde çalışan öğrencileri izlemek amacıyla öğretmenler arasından iş yeri koordinatör öğretmenlerini belirlemek, ifadesinde branş belirtilmediğinden (müzik,din kültürü,beden eğitimi,sınıf öğretmeni vb.) tüm branştaki öğretmenlere görev verilebilmektedir.Atölye öğretmenine verilmesi ise insiyatife bırakılmıştır. Koordinatörlük insiyatife bırakılıp atölye öğretmenine verilmeyecek ise atölye öğretmeni bu kurumlarda neden var? 4 yıl boyunca haftada bir gün okulda, kültür derslerini alan öğrencinin ;kurumdaki atölye ve meslek dersi öğretmenin yüzünü bile görmeden 24 saatlik işletmelerde mesleki eğitimini, okul idaresinin belirleyeceği herhangi bir branştaki öğretmenden alarak diğer mesleki ortaöğretim kurumları mezunlarıyla aynı özlük haklarına (yüksek öğretime geçiş hariç) sahip olarak mezun olmaktadır.
İlgili yönetmeliğin 61. maddesi yorumlanarak ; koordinatör öğretmen haftada 6 saat derse girip maaş karşılığını doldurmadan 4 gün boyunca işletmede görevlendirilerek ders dışı hazırlık dahil alabileceği maksimum ücreti almaktadır.Bu uygulamalarla, ek ders yönetmeliğinin 5. ve 15. maddelerine zıt düşülmektedir.Bu kurumlarda,koordinatörlük görevi karşılığı ders dışı hazırlık ücreti veriliyorsa; diğer mesleki eğitim kurumlarındaki öğretmenlere neden verilmemektedir?
Bu kurumlarda ki belirsizlikler sebebiyle farklı illerde bulunan bu tür okulların bir çok konuda (örneğin; şubeler 1: çalışmayan -çalışmayanlar 2: çalışabilecekler-çalışamayacaklar 3: her ikisi de bulunan şubeler ) uygulama farklılıkları bulunmaktadır.Bu belirsizliklerden dolayı uygulamalar tek çizgiden çıkarak okul idarecilerinin yorumlarına bırakılmıştır.Oysa ki;
Yönetmelikler uygulama birliği açısından var olup uygulamanın tüm okullarda aynı olması için; Özel Eğitim Genel Müdürlüğü?nün işletmelerde mesleki eğitimi: 3308 sayılı mesleki eğitim kanununa uygun olarak atölye ve laboratuar öğretmenlerine verilmesi gerektiğini ve diğer uygulamalardaki yanlışlıkları düzelterek tüm Özel Eğitim Mesleki Eğitim okullarına bir genelge ile duyurmalı ya da yönetmelikteki bu boşlukları düzelterek uygulama birliğini sağlamalıdır.