EĞİTİM
Tekin'den Önemli Açıklamalar
Tekin, 8’inci sınıf öğrencilerinin bu yıl girdiği ortak sınav sonuçlarına göre yapılacak yerleştirmeler için tercihlerinin 31 Temmuz'da başlayacağını ve 8 Ağustos'ta sona ereceğini anımsattı.
Tercih ve yerleştirme süreçleri için herhangi bir olumsuzluk öngörmediklerini anlatan Tekin, herşeyin takvime uygun olarak ilerlediğini söyledi.
Sınava yönelik yürütmeyi durdurma kararı alındığını anımsatan Tekin, şöyle dedi:
"Karardan sonra nasıl yürüyeceğimize dair yol haritası çizdik. Yargılamanın ilerleyen safahatındaki haklarımızdan feragat ettik. Yürütmeyi durdurma kararına göre sonuçları değerlendirdik, çocuklarımıza duyurduk. Önümüzdeki hafta kısmet olursa tercih süreci başlayacak zaten. İnşallah sağlıklı şekilde tamamlayacağız."
Ortak sınavlarda ilk sınavın kasım ikinci sınavın ise nisan ayında yapıldığını hatırlatan Tekin, bu süreci başlatırken öğretmenlerden öğrencilere velilerden akademisyenlere, il yöneticilerinden özel okul yöneticilerine kadar her kesimle görüştüklerini dile getirdi.
Bütün sürecin ince ayrıntısına kadar değerlendirildiğini belirten Tekin, sınavların ardından Haziran ayından itibaren 12 ilde çalıştaylar düzenledikleri söyledi. Tekin, sahada öğrencilerde, öğretmenlerde ve velilerde sınavlara yönelik memnuniyet bulunduğunu bildirdi.
Kesinlikle planlamamızda yok
Çocukların sınav stresinden uzaklaştığının, okulun ve öğretmenin daha değerli hale geldiğinin kendilerine anlatıldığını aktaran Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla bu noktadan sonra herhangi bir geri adım, herhangi bir farklılaştırma söz konusu değil. Bunu şunun için söylüyorum. Bir kaç gündür gazetelerde 6 ders yerine 3 dersten sınav olacağı gibi radikal değişiklikler olacağı yazıldı. Bizim kesinlikle böyle bir değişiklik planlamamız, tasarımımız yok. Biz geçtiğimiz yıl yaz aylarında bu toplantıları yaparken sektör temsilcilerine bunu bahsetmiştik, söylemiştik. Demiştik ki 'her türlü aksayan her şeyi düzeltmeyi vaat ediyoruz, taahhüt ediyoruz'. Bu kapsamda, yine konuştuk, herhangi bir değişiklik yapmamızı gerektiren bir durum yok. Dolayısıyla özellikle bu yıl 8’inci sınıfa geçen çocuklarımız rahat olsunlar, bu yıl 9'a başlayan çocuklarımız hangi yöntemle sınava dahil oldularsa liseye yerleştirildilerse kendileri de aynı şekilde yerleşecekler. Dolayısıyla kafaları karıştırmaya, tedirgin etmeye gerek yok. Öyle bir şey kesinlikle planlamamız dahilinde yok. İnşallah hepsi için hayırlı sonuçlar doğuracak bir süreç olur. Bakanlık olarak bütün öğrencilerimize, bütün velilerimize başarılı hayırlı bir tercih süreci diliyoruz."
Din kültürü ve ahlak bilgisi dersine yönelik de bazı eleştiriler bulunduğunu dile getiren Tekin, "Ama bu anayasa'nın okutulmasını zorunlu olarak tanımladığı derslerden bir tanesi. Dolayısıyla sınav kapsamı dışına çıkartılması düşüncemiz kesinlikle yok ama bu yönde eleştiriler ve şikayetler oldu. Bu zaten Türkiye ile ilgili olarak AİHM'de yürüyen bir davanın da konusu idi. Bizim öyle bir planlamamız yok şu anda" dedi.
Bütün çalışmaları tamamladık
Yerleştirmelerde nakil sürecinin ilk defa bu yıl uygulanacağını belirten Tekin, bu yıl yerleştirmelerin kesin kayıt olarak yapılacağını söyledi.
Nakillerin MEB kontrolünde elektronik ortamda yapılacağını belirten Tekin, "Velilerimiz, çocuklarımız rahat olsunlar. Arzumuz temennimiz şu, her çocuk kendi yeteneklerine ve arzusuna en uygun olarak ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırsın. Bunu sağlayabilmek için gerekli bütün tedbirleri aldık. Bütün fedakarlıkları, bütün çalışmaları tamamladık. İnşallah bu da sağlıklı bir şekilde sonuçlanacak" şeklinde konuştu.
Dershanelerin dönüşümü çerçevesinde takviye kursları açılacağını hatırlatan Tekin, takviye kursların çocukların okuldaki derslerinin tekrarı niteliğinde olacağını anlattı.
Çocuklarının takviye ihtiyacını gidermek için Bakanlık olarak tedbirler aldıklarını belirten Tekin, yeni eğitim öğretim yılı başladığında bu tedbirlerin kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi. Tekin, bazı okulların bu konuda çalışmalarına başladıklarını da aktardı.
MEB ders ücretini bütçesinden karşılayacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda velilerden herhangi bir ücret alınmayacağını vurgulayan Tekin, "Ücretsiz bir biçimde yapılacak. MEB oradaki öğretmenlerin ders ücretlerini, bütçesinden karşılayacak" şeklinde konuştu.
Öğretmene rotasyon uygulamasının da Meclis gündeminde olduğunu anımsatan Tekin, Bakanlığın 800 binin üzerinde personeli olduğunu, geçen yıl 120 bin çalışanın yer değiştirme talebinde bulunduğunu söyledi.
Bu kişilerin yer değiştirme talebini yerine getirmenin kolay olmadığını ifade eden Tekin, özellikle şehir merkezindeki okullarda yerleşik kadroların oluştuğunu, onlarca yıl aynı okulda çalışan öğretmenlerin bulunduğunu ifade etti.
Taşradan merkeze gelmek isteyen, eş durumundan, sağlık ve öğrenim dolayısıyla yer değiştirmek isteyenlerin olduğunu hatırlatan Tekin, bu taleplerinin sağlanması için rotasyonu gündeme getirdiklerine işaret etti.
Rotasyon il içi olacak
MEB bünyesindeki öğretmenlerin hizmet süresine bağlı olarak yer değiştirme işlemlerinin yapacaklarını vurgulan Tekin, şunları kaydetti:
"Bizim kimseyi rahatsız, tedirgin etmek gibi bir kaygımız yok. Ama bu insani talepleri yerine getirmek için kendimize bir alan açmak istiyoruz. Kimseyi bulunduğu şehirden başka bir şehirde öğretmenlik yapmaya zorlamıyoruz. Bulunduğu ilde, başka bir okulda öğretmenlik yapmasını istiyoruz. Henüz süreyi netleştirmedik ama 10 ya da 12 yıl aynı okulda çalışan bir öğretmen arkadaşımızın başka bir okulda çalışmasını isteyeceğiz. Bunlar tamamen elektronik ortamda olacak. MEB'in tüm personelinin yerleştirme işlemleri elektronik ortamda puanlamayla oluyor. Öğretmenlerimizin yerine elektronik ortamda puanlama esasına göre yeni kadrolar oluşacak. Öğretmenlerimizin bu konuda herhangi bir tedirginlik yaşamalarına gerek yok. Kesinlikle il içi, aynı ilde olacak ve 10-12 yıllık bir süre öngörüyoruz."