EĞİTİM
TBMM'de Müdür Görevlendirmeleri Tartışması
MEB'de okullara yönetici atamada yaşanan adaletsizlik iddiaları dün gece Meclis Genel Kurulunda konuşuldu.
Eğitim kurumlarındaki yöneticilerin görev sürelerinin uzatılması/uzatılmaması ile yeni okul müdürü atanması konusunda yaşanan tartışmalar dün Meclise de yansıdı.
Bakan Avcı, sorunu anlatırken eğitimin esas paydaşlarından değerlendirme aldıklarını belirtirken vekiller sık sık "saflık" vurgusu yaptı.
İşte o görüşmenin zabıtları...
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Tamam.
Şimdi, bu müdür atamaları, müdürlerin görevden alınmalarıyla ilgili bir tashihe ihtiyaç var. Bizim son yaptığımız düzenlemeyle... Dört yılını tamamlamış olan okul yöneticileriyle ilgili bir düzenleme yaptık biliyorsunuz. Bu durumda olan yönetici sayımız, ..Türkiye genelinde toplam 16 bin.
Bunlarla ilgili değerlendirme süreci de öyle komisyonlar marifetiyle yapılmadı. Bu müdürlerin değerlendirmeleri şöyle yapıldı: Her okulda en tecrübeli öğretmen, yani hizmet süresi itibarıyla en kıdemli öğretmen bir, en kıdemsiz öğretmen iki, öğrenci temsilcisi üç, okul aile birliği başkanı dört...
AHMET DURAN BULUT (Balıkesir) - Sayın Bakanım, bunlar yüzde 35.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Bir dakika, devam ediyorum.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Esas mülakat.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - ...ilçe müdürü, bağlı olduğu ilçe müdürü ve şube müdürü.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Bunlar bir komisyon halinde toplanarak değerlendirme yapmadılar. Bir komisyon halinde olurlarsa birbirlerini etkileyebilirler diye düşünerek bunları elektronik ortamda, her birinin ayrı ayrı, kendi bağımsız değerlendirmelerini yapmalarını istedik. Bu değerlendirmelerde de olabildiğince nesnel kriterlere bağlı kalmaları için 100'e yakın kriter belirledik. Bir okul müdüründe aranması gereken, bakılması gereken temel özellikler, beceriler olmak üzere 100'e yakın kriter belirlerdik.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Maşallah, şu Eğitim-Bir-Sen'e nasıl...
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Ve bu değerlendirmeler sonucunda 16 bin müdürümüzün tam yarısı yeniden görevine devam etti. 100 üzerinden 75 ve üzeri alanlar görevlerine devam ettiler. Onun dışında, görevlerine devam etmeyecek olanlarsa ya öğretmenliklerine devam ediyorlar veya yeni müdürlük kadrolarına yani o kurumda değilse bile boş olan diğer kurumlarda görevlendirilmek üzere şimdi müracaatlarını yaptılar. Dolayısıyla, süreç böyle devam etti. Burada sendikal asabiye rol oynadı mı?
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Belli bir sendikaya bağlı mıydı yani?
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - İlçe müdürleri gerçekten çok tanımadıkları, hakkında bir değerlendirme yapacak kadar yakından tanımadıkları müdürler hakkında yanlış değerlendirmeler yapmış olabilirler mi? Olabilirler. Nitelim, bize ulaşan bazı şikayetlerde öğretmenlerin yani en kıdemli öğretmen, en kıdemsiz öğretmen, okul aile birliği başkanı ve öğrenci temsilcisinin verdiği puanların ortalamalarıyla ilçe müdürü ve şube müdürünün verdiği puanların ortalamalarını karşılaştırdığımızda eğer arada çok dramatik bir fark varsa bunlarla ilgili araştırıyoruz yani burada ya kişisel bir husumet veya sendikal bir asabiyet sebebiyle...
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Sayın Bakan, söylediklerinize siz inanıyor musunuz? Yapmayın gözünüzü seveyim.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - ...farklı uygulamalar yapılmış olabilir diye bunları araştırıyoruz, bunların telafisi için de çalışıyoruz.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Bütün müdürler değiştirildi, ilçede hiç tanımadığı öğretmenlere puan verdirttiniz.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Evet, doğru, bazı yerlerde yeni ilçe müdürleri atandı.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Bazı yerlerde değil Sayın Bakan, yüzde 80'inde böyle.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Hayır, hayır, birçok yerde bu tür şeyler olmuş olabilir, bunu biliyoruz ve bunu da araştırıyoruz, gereğini de yapmaya çalışıyoruz.
CELAL DİNÇER (İstanbul) - Sizi kandırıyorlar Sayın Bakan.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Elinizi vicdanınıza koyun, bu sistemin doğru olup olmadığına dair açıkça bir kelime söyleyin. Hep mi EĞİTİM-BİR-SEN'liler burada yüksek puan aldı?
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Zaten tartışma da oradan çıkıyor.
BAŞKAN - Sayın Akar, lütfen, sorularınızı sordunuz, Sayın Bakan cevap verecek, müsaade edin.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Şimdi, gerçekten atanan yöneticilerin içerisinde -sendikal dağılımlarına baktığımız zaman- EĞİTİM-BİR-SEN üyelerinin çok büyük çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bunun bir masum sebebi olabilir.
HALUK EYİDOĞAN (İstanbul) - Olasılık dağılımına aykırı bir durum.
ALİ SARIBAŞ (Çanakkale) - Hep "Olabilir." oluyor Sayın Bakan.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - En büyük sendika EĞİTİM-BİR-SEN sendikası yani kümenin içerisinde zaten EĞİTİM-BİR-SEN'liler daha fazla.
İki: EĞİTİM-BİR-SEN sendikası diğer sendikaların pek yapmadığı bir şeyi yapmış ve yönetici adayı olan bütün mensuplarını ciddi bir eğitimden geçirmiş, hatta burada soru konusu da oldu, onların hazırladığı bir sınava hazırlık kitabı -Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihiyle ilgili bir Atatürk kitabı, sendikanın kendi üyelerini yönetici sınavına hazırlamak için hazırlattığı bir eğitim kitabı- Milli Eğitim Bakanlığının yayınıymış gibi polemik konusu yapıldı hatırlarsanız. İşte o tür materyallerle kendi üyelerini ciddi manada hazırlamış. Şimdi, bir sendikaya da "Sen niye üyelerini yönetici sınavına böyle hazırlıyorsun." deme hakkımız yok.
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Haklısınız Sayın Bakan, çok haklısınız!
YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Hayır, sendikaya geçmesi için baskı da var Sayın Bakan.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NABİ AVCI (Eskişehir) - Ama sendikalar arası rekabetin bu işlerde bir rol oynadığını da biz de görüyoruz.
UĞUR BAYRAKTUTAN (Artvin) - Sayın Bakan, oradan buraya bakınca saf gibi mi gözüküyoruz? Yani öyle mi gözüküyor oradan buraya bakınca?
HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Siz buna inanmıyorsunuz Sayın Bakan, vallahi billahi siz buna inanmıyorsunuz.
KAYNAK:www.memurlar.net