GÜNDEM
TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?
Meclis, yılı yoğun bir gündemle kapatacak.
Meclis'i yarın yoğun bir gündem bekliyor. 17 Ekim'de başlayan 2015 yılı bütçe maratonu, yarın Genel Kurul'da yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak. Ayrıca Dört eski Bakan ile ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu da kararını açıklayacak.
TBMM Genel Kurulu'nu yarın Meclis Başkanı Cemil Çiçek yönetecek. Saat 13.00'de toplanacak Genel Kurul'da sırayla AK PARTİ, MHP, CHP, HDP ve Hükümet adına birer saat süreyle son konuşmalar yapılacak.
Bütçenin ilk günündeki konuşmaların aksine, son günde liderler yerini parti temsilcilerine bırakacak. AK Parti adına Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber, MHP adına Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, CHP adına Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, HDP adına grup başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken konuşacak. Ayrıca; AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi lehte, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay aleyhte kişisel söz haklarını kullanacak. Hükümet adına ise Başbakan Yardımısı Ali Babacan'ın konuşması bekleniyor.
Konuşmaların ardından 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın açık oya sunulmasıyla, yaklaşık iki aydır süren bütçe maratonu tamamlanmış olacak. Meclis, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, daha önce alınan karar gereği 6 Ocak'a kadar tatile girecek.
Eski bakanların Yüce Divan oylaması
Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, yarınki son toplantısında eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilip edilmemesi oylamasını gerçekleştirecek.
Yarın saat 14.00'de AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanacak Komisyon, önce oylamanın nasıl yapılacağına karar verecek. Çağlayan, Bağış, Güler ve Bayraktar için ayrı ayrı oylama yapacak olan Komisyon, Soruşturma Önergesi'nde yer alan dört eski Bakan ile ilgili yer verilen suç isnatları için ayrı ayrı oylama yapılıp yapılmayacağını da karara bağlayacak. 15 kişiden oluşan Komisyon'da açık oylama yapılacak. Soruşturma Komisyonu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar veriyor.
Yüce Divan oylamasıyla çalışmalarını tamamlayacak olan Komisyon, daha sonra raporunu yazıp TBMMBaşkanlığı'na teslim edecek. Komisyon'un raporunu 10 Ocak'a kadar vermesi planlanıyor.
Anayasa ve İçtüzük uyarınca, Rapor, TBMM Başkanlığı'na verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde dağıtılıp, dağıtımından itibaren 10 gün içinde görüşülmesi gerekiyor. Bu durumda, Soruşturma Komisyonu Raporu Ocak ayı sonlarına doğru Genel Kurul'da görüşülecek.
Dört eski Bakan ile ilgili nihai kararı TBMM Genel Kurul'u verecek. Genel Kurul'un Yüce Divana sevk etmeme kararı vermesi halinde de bunun aksini içeren önerge verilebiliyor. Genel Kurul'da; eski bakanların Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) gizli oyuyla alınabiliyor. Meclis'teki siyasi parti gruplarında, Meclis soruşturması ile ilgili görüşme yapılamıyor, karar alınamıyor.