EĞİTİM
Tarih Öğretmenlerinden MEB’e Osmanlıca Dersi Çağrısı
“Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Osman! Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!..” Şeyh Edebali böyle nasihat etmişti Osman Gazi'ye...
Milletin ortak kültürüdür yazısı, 622 yıllık koskoca bir geçmişi anlamak ve bilmek onun hatırası ile mümkündür, bugüne kadar bu hatıraya pek sahip çıkamadık doğrusu. Osmanlıcayı öğrenmek öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcudur. Çoğumuzun evinde Osmanlıca eserler mevcuttur ama muhtevasından bihaberiz. Bazen bir çeşme başında, bazen bir üniversite kapısında bazen bir mezar taşında bu tarih saklıdır ama hep bir sır perdesidir. Artık bu sır perdesinin aralanma vakti geldi, Osmanlıca dersi liselerde zorunlu hale getirilmelidir.
Ecdat tarih yazdı çoluk çocuk okumaktan aciz sözü inşallah değişecek ve ecdadımızı daha yakından öğrenebileceğiz. Bu vazife için Tarih öğretmenleri, 4 yıllık üniversite eğitimlerinde gerekli olan donanıma ulaşmış ve görevi üstlenebilecek noktaya erişmiştir. Örneğin; Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bu ders 1. sınıflarda Osmanlı Paleografyası adıyla 2 dönem, 2. sınıflarda Osmanlı Tarihi Metinleri olarak 2 dönem ve 3. Sınıflarda Osmanlı Diplomatikası olarak 1 dönem okutulur ayrıca Osmanlı hukuk metinleri dersi ile mahkeme kayıtları olan şeriyye sicilleri adıyla bir ders de mevcuttur. Bunun yanından 2 yıl Arapça ve Farsça dersleri de mevcuttur. Görüldüğü üzere yeterli donanıma sahip şekilde öğretmen adayları mezun edilmektedir. Osmanlıca dersi ile beraber atama bekleyen yaklaşık 20 bin Tarihçinin yarası biraz olsun sarılmış olacak.
Biz başkalarına benzeyerek yücelemeyiz, öz değerlerimize yabancı kalamayız. İstiklal marşının satırlarında: O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım. Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım; Fışkırır rûh-ı mücerred gibi yerden na'şım; O zaman yükselerek arşa değer belki başım! İşte bizim mayalarımızı oluşturan değerler bunlardır, ne anlattığını hepiniz anlayın! Anlayamadınız değil mi? O halde Osmanlıcanın zorunlu olarak okutulmasına destek olun, biz Tarih öğretmenleri olarak hazırız ve tarihimizle bir gönül köprüsü oluşturmaya hazırız. Allah'ın izniyle bu işin altından kalkacak güce de sahibiz. Gayret bizden tevfik ise her zaman Cenabı Haktandır.
Liselerde Osmanlıca zorunlu ders kapsamına alınması konusunda Milli Eğitim Bakanımız Nabi AVCI’ya ve Müsteşarımız Yusuf TEKİN’e Tarih Öğretmenleri olarak çağrıda bulunuyoruz.
Erdal Koşgin
Atama Bekleyen Tarih Öğretmenleri