EĞİTİM
Tam Gün-Tam Yıl Eğitim Uygulaması İle İlgili Sorular ve Cevaplar
Tam Gün-Tam Yıl Eğitim Uygulaması İle İlgili Sorular Ve Cevaplar
26 Şubat 2014, Çarşamba
Tam gün tam yıl eğitim uygulaması ile ilgili sorular ve cevaplar:
80. Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulaması ne zaman ve hangi saatler arasında yapılır?
Hafta sonu yarıyıl ve yaz tatilinde 07.00 – 24.00 saatleri arasında yapılır.
(TGTYEUİYÖNERGE Md: 4)
1. Tam Gün Tam Yıl Eğitim uygulamasından kimler yararlandırılır?
a) İlköğrenimini bitirmiş olanlar ile orta öğretim kurumlarına devam etmekte olan veya ara sınıflardan ayrılan öğrencilerden gerekli koşulları taşıyanlar,
b) Herhangi bir nedenle örgün eğitim veya çıraklık eğitimi dışında kalmış, orta öğrenimini tamamlayamamış olanlar,
c) Orta öğrenimini bitirmiş ancak yüksek öğretim kurumlarına girememiş ya da bu eğitimi tamamlamamış olanlar,
d) Yüksek öğrenimini tamamlamış ancak, bir işe girememiş olanlar,
e) Bir meslek edinmek, mesleğini değiştirmek veya bir işte çalışmakta iken
mesleğinde ilerlemek isteyenler yararlandırılır. (TGTYEUİYÖNERGE Md: 6)
2. Tam Gün Tam Yıl Eğitim Kapsamında yürütülecek faaliyetler nelerdir?
Örgün ve yaygın meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki öğretmen ve diğer personel ile derslik, atölye, laboratuvar, spor salonu, makine-teçhizat, araç-gereç ve benzeri kaynaklardan, Tam Gün Tam Yıl Eğitim kapsamında;
a) Hafta içi günlerde çalışma saatleri dışındaki zamanlar ile hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatillerinde eğitim ve öğretim hizmetlerinde,
b) Meslekî ve teknik açık öğretim uygulamalarında, Öğrenci Nakil ve Geçiş
Yönergesi'ne göre meslek liselerine nakledilecek öğrencilere uygulanacak yoğunlaştırılmış telafi eğitim programlarında,
c) Planlı ve programlı bir şekilde yetişkinlerin meslekî ve teknik eğitiminde,
d) 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununun 37. ve 38. maddelerine göre, sürekli olarak düzenlenecek meslek geliştirme ve mesleğe uyum kurslarında,
e) Çıraklık eğitim merkezi bulunmayan yerleşim birimlerinde, kaynakları bu eğitime uygun olan meslekî ve teknik liselerde yapılacak çıraklık ve kalfalık eğitiminde,
f) Döner sermaye işletmesi üretim faaliyetleri artırılarak meslekî ve teknik eğitime destek olunması hizmetlerinde,
g) İlgili mevzuatına göre, mezun olabilmek için staj çalışması yapmakla yükümlü olan Öğrencilerden ilgili meslek alanının uygulamalarına elverişli iş yeri bulamayanların okulda yapacakları staj çalışmalarında yararlanılır. (TGTYEUİYÖNERGE Md: 8)
3. Okul ve kurumlar Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulaması kapsamına nasıl
alınır?
Meslekî ve teknik eğitimi daha ileri boyutlara taşımak ve daha çok insanımızın bu eğitimden yararlanmasına imkan sağlamak üzere örgün ve yaygın okul ve kurum müdürlüklerince; çevrenin meslekî ve teknik eğitim ihtiyacı, fizikî kapasite, öğrenci-kursiyer potansiyeli, çevre koşulları, öğretmen durumu, araç-gereç ve donatım girdileri ile bu kapsamda yapılacak faaliyetin içeriği ve benzeri hususlar dikkate alınarak
yapılacak değerlendirmeye göre okul veya kurumun Tam Gün Tam Yıl Eğitim kapsamına alınması, Ağustos ayının ilk haftası içinde millî eğitim müdürlüklerine teklif edilir. Bu süre içerisinde teklifte bulunmayan okul veya kurumlar, Tam Gün Tam Yıl Eğitim uygulaması kapsamında bir faaliyeti gerçekleştirmeyi planlamaları durumunda, faaliyetin başlangıcından en az bir ay önce millî eğitim müdürlüklerine teklifte bulunurlar.
Bu teklifler, il millî eğitim müdürlüklerince İl Meslekî Eğilim Kurulunun
görüşüne sunulur. Bu kurulca, birinci paragrafta belirtilen hususlar dikkate alınarak teklif edilen okul veya kurumun Tam Gün Tam Yıl Eğitim kapsamına alınıp alınmayacağı yönünde tavsiye kararı alınır.
İl Meslekî Eğitim Kurulunca alınan tavsiye kararı Valinin onayı ile yürürlüğe
konulur ve bu Yönergenin 8. maddesinde belirtilen faaliyetin türüne göre fiilen yapıldığı sürece yürürlükte kalır.
Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulaması kapsamında Sektörle İş Birliği yapılabilir mi?
Tam Gün Tam Yıl Eğitim uygulaması kapsamında, sektörde çalışan iş gücünün mesleklerinde gelişmelerini veya yeni meslek edinmelerini sağlamak üzere okulda, kurumda veya iş yerinde kurslar düzenlenir. Meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının tanıtılması, sektörün bu okul ve kurumlar ile Meslekî ve Teknik Eğitim Fuarı'na katkı ve katılımının sağlanması amacıyla karşılıklı olarak öğretmen, öğrenci, iş veren ve çalışanlara yönelik tanıtım programları düzenlenmesi sağlanır. (TGTYEUİYÖNERGE Md: 10)
4. Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulaması ile Bakanlığa hangi konularda bilgi
verilir? (TGTYEUİYÖNERGE Md: 10)
İl millî eğitim müdürlüklerince; Tam Gün Tam Yıl Eğitim kapsamına alınan okul ve kurumların adı ile bu kapsamda yapılan çalışmaların niteliği EK-2 Form ile kapsama alınma onayını takip eden 15 gün içerisinde, öğrenci/kursiyer sayıları ile ilgili bilgiler dönem/kurs bazında EK-3 Form ile Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüklerine bildirilir.
(TGTYEUİYÖNERGE Md: 13)
5. Tam Gün Tam Yıl Eğitim uygulamasının geliştirilerek yaygınlaştırılması ve kurumsallaştırılmasını sağlamak üzere Yönerge ekinde bulunan rapor EK-4 il millî eğitim müdürlüklerince doldurularak her yıl öğretim yılı sonu itibariyle ilgili Genel Müdürlüğe gönderilir.(TGTYEUİYÖNERGE Md: 16)
6. Okul müdür ve müdür yardımcılarına yönetim görevine bağlı olarak Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulaması kapsamında görev ile ek ders ücreti verilebilir mi?
Yönetim görevlerine bağlı olarak görev ve ek ders ücreti verilemez. Ancak fiilen derse girmeleri ve yönergenin 8 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde fiilen görev yapmaları karşılığında ek ders ücreti alabilirler.
7. Müdür yardımcılarına bu yönerge belirtilen zamanlarda ve sürelerde nöbet görevi verilebilir mi? Verilen bu nöbet görevi karşılığında ek ders ücreti alabilirler mi?
Müdür yardımcılarına Tam Gün Tam Yıl Eğitim Uygulaması kapsamında nöbet görevi verilemez ve ek ders ücreti ödenemez.