EĞİTİM
Şube Müdürü Atamaları İptal edilecek mi?
Danıştay 2. Dairesinin MEB Şube Müdürlerinin Atanmasına dayanak olan MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 21. maddesinin 1. Fıkrasını YD Kararı Vermesi ile Şube müdürü atamaları iptal olacak mı?Bundan sonraki süreçte gerek yazılı sınavları kazanıp mülakatlara katılan gerekse sözlü mülakatlara göre atamaları yapılan arkadaşların akıbeti merak ediliyor.Bu karar sonrası adeta soru bombardımanına maruz bırakan arkadaşların meraklarını bir nebze de olsa gidermeye çalışacağım.
Öncelikle bazıları,zaten görevde yükselme yönetmeliğine YD kararı önceden gelmemişmiydi neden aynı haberler ısıtılıp ısıtılıp kamoyuna sunuluyor diyebilir fakat Danıştay 2. Dairenin vermiş olduğu kararın yeni bir sonuç olduğunu hatırlatmak isterim.Önceki kararlar 5. Danıştay dairesi tarafından; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğe verilen YD kararı idi,Şimdi TES’in açmış olduğu davada ise 2.Danıştay dairesi tarafından; MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğe verilen YD kararıdır.Yani 5. Dairenin kararı Tüm kamu ve kuruluşların görevde yükselme atama şartlarına dayanak olan başbakanlık tarafından çıkarılmış yönetmeliğe kısmi YD kararı,2. Daire ise MEB Şube müdürlerinin atanmasına dayanak olan 21. Maddenin 1. Fıkrasına YD kararı verdi.Doğrusunu söylemek gerekirse 5. Daire kararı sonucu zaten MEB görevde yükselme yönetmeliğinin sözlü mülakatlara göre atamaya dayanak olan maddeler ortadan kalktığı için 2. Danıştay dairesinin de YD kararı vermesi bekleniyordu.
Peki Danıştay 2. Dairesi hangi maddeye Yürütmeyi durdurma kararı verdi ve bu maddenin anlamı neydi bir göz atalım.2. Danıştay dairesi MEB Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 21. maddesinin 1. Fıkrasına YD kararı verdi
12 Ekim 2013 CUMARTESİ |
Resmî Gazete |
Sayı : 28793 |
YÖNETMELİK |
Millî Eğitim Bakanlığından:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİNİN GÖREVDE YÜKSELME, UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Atamaya İlişkin Hükümler
Atama
MADDE 21 − (1) Bu Yönetmelikte belirtilen görevlere ilişkin boş kadrolara; şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürleri bakımından sözlü sınav, diğer görevler bakımından yazılı sınav sonuçları esas alınarak oluşturulan başarı listeleri üzerinden, tercihler de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılır. Eşitlik hâlinde şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürü bakımından sırasıyla yazılı sınav puanı yüksek olana, daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana; diğer kadrolar bakımından ise sırasıyla daha üst öğrenimi bitirmiş olana, hizmet süresi fazla olana öncelik verilir.
Yukarıdaki hüküm incelendiğinde atamaların şekline yorum getiriyordu ve şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürleri bakımından görevde yükselmeye bağlı atamaların sadece sözlü mülakat sonuçlarına göre atanmalarına dayanak oluşturuyordu. Bu madde için verilen kararının gerekçesinde “Sözlü sınav, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte, bilgi ve liyakati ölçmek, adayın mesleğe uygun yeteneğe ve kültürel birikime sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu çerçevede, sözlü sınavın temel amacı, yazılı sınav yapılmak suretiyle nesnel bir biçimde tespit edilenler arasından en başarılı adaydan başlayarak en uygun olanların seçilmesidir. Diğer tüm idari işlemlerin yargısal denetiminde olduğu gibi sözlü sınavın da yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetiminin yapılabilmesi esas olmalıdır. Bu nedenle, dava konusu Yönetmeliğin 21. maddesinin 1. fıkrası hükmü, yazılı sınavı tamamlayıcı nitelikte olması gereken sözlü sınavın, seçimin tek belirleyicisi olarak düzenlenmesi, bu haliyle somut olarak değerlendirilebilecek ve adaylar arasında objektifliği sağlayabilecek nesnel bir değerlendirme ölçütü olan yazılı sınavdaki başarı puanının değerlendirme dışı bırakılarak, başarı sıralamasının tek başına sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulması, Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen Hukuk Devleti ilkesiyle bağdaşacak şekilde etkin yargısal denetiminin yapılmasının engellenmesi nedeniyle hukuka aykırıdır.” Denilmiştir.Ayrıca karardayazılı puandan yüksek puan alanın atanmayarak düşük puan alanın atanmasına sebep olmasına vurgu yaparak objektiflkten uzaklaşan düzenlemenin liyakat ilkesine uyuşmadığından bahsedilmiştir.
Burada bir önemli durumun da altını çizmek istiyorum.Danıştay yapılan sözlü mülakatları iptal etmedi,karar gereği sadece sözlü mülakatlara göre atamaları sağlayan maddeyi iptal etti,yani sözlü mülakatlar ne yeniden yapılır ne de sözlü mülakat puanları yeniden değerlendirilir.
Sonuç Olarak;
1) Şube müdürlerinin sözlü mülakat puanlarına dayalı olarak atanmasına dayanak olan MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 21(1) maddesinin yürütmesi durdurulduğu için gerekli hukuki süreçler ile beraber ilk işlem olarak Şube müdürü atamaları iptal edilecek.
2)Ortadan kalkan 21. Maddenin 1. Fıkrasına şube müdürlerinin atanmasına dayanak olacak yeni bir madde hazırlanması gerekiyor.Bu madde hazırlanırken 2. Danıştay dairesinin bahsettiği hususlar dikkate alınarak sözlü mülakatın belirleyici olmadı objektif bir atama şekline olanak sağlayan madde oluşturulmalı
Örneğin ; % 70 Yazılı sınav puan + %20 Mülakat +% 10 yöneticilik değerlendirme formuna göre yapılan bir atama şekli olabilir.
Büyük ihtimal ise diğer bakanlıklardaki gibi bir atama şekline olanak veren madde değişikliğine gidilecek.Diğer bakanlıkların şube müdürü atama hüküm değişikliği şu şekilde idi;” (1) Gorevde yukselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı,şube muduru kadrolarına atanacaklar icin yazılı ve sozlu sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadrolara atanacaklar icin yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.
3) Sözlü mülakatlara atamaları yapılanlardan göreve başlayanların atamaları iptal edildiğinde yerlerine birileri atanana kadar görevlendirme şeklinde şube müdürü kadrolarına bakabilirler.Eğiti yönetim işlerinin aksamaması için.
4) Şube müdürlüğü atama yazılı sonuçlarından başarılı olan 5913 kişiden sözlü mülakatlarda 70 puan barajını geçen 3287 kişinin atamaya esas puanları yeni hazırlanacak hükme göre tekrar değerlendirilip,açık bulunan 1709 şube müdürü kadrolarına yeniden atamalar yapılacak.
Danıştay 2. Dairesinin vermiş olduğu YD kararı sonrası daha fazla karışıklık olmaması ve şube müdürlerinin önlerini görmesi adına bu işlemlerinin bir an evvel başlatılması gerekiyor.
Saygılarımla,
Sedat DEGER/ Eğitimci Yazar
https://twitter.com/sedatdeger09
Mebpersonel.Com