EĞİTİM
'Şubat Atamalarına ilişkin AKİM Cevabı'
Sayın SEDAT GÜLER AK Parti İletişim Merkezi'ne yapmış olduğunuz 131209-1425 numaralı başvurunuz, Milli Eğitim Bakanlığı; 'na iletilmiştir. Bakanlıktan gelen cevaplar aşağıda yer almaktadır. İlgili Mercilerin Cevabı:
22 Aralık 2013, Pazar
Müfredatta yer alan ve zorunlu olarak okutulan hiçbir ders önemsiz değildir. Öğretmen atamalarında payına düşen kadro sayısı mutlaka verilir. Teknik liselerde Elektrik ve Elektronik branşların önemsenmemesi düşünülebilir mi?
28 Şubat döneminde meslek ve teknik okullara vurulan acımasız darbenin tüm kalıntılarının silinmesi için yapılması gereken her şey yapılmıştır. Bu bağlı olarak son on yıldır Meslek ve Mesleki Teknik Eğitime verilen önem, başka hiçbir dönemde verilmemiştir. Hiç kimse bunu inkâr edemez. Eğer Mesleki Tekniğe verilen önemi öğretmen atama sayısı ile değerlendirilecekse, Elektrik, Elektronik, El Sanatları, Döküm, Makine, Motor vs. branşlara bir Türkçe veya bir Matematik kadar atama yapılması hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. Meslek liselerinde yukarıda sayılan ve sayılmayan meslek dersleri bölüm dersleridir. Yanı sadece bir bölümde olan derslerdir. Türkçe, Matematik, İngilizce, Beden, Resim, Müzik vs. gibi dersler genel derslerdir. Ortak derslerdir. Türkçe 5.sınıftan 8. sınıfa kadar, Matematik 5. Sınıftan 12 sınıfa kadar tüm sınıflardan haftalık 4, 5 veya 6 saat olarak okutulan derslerdir. Türkçeyi okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 7 milyon, Matematiği okuyan öğrenci sayısı 11 milyon civarındadır. Döküm bölümünü okuyan öğrenci sayısı 15-20 bin, Elektronik bölümünü okuyan öğrenci sayısı 200 bini geçmez. Meslek Lisesi öğrenci sayısı 3'e katlansa dahi hiçbir branşına Türkçe kadar atama yapılamaz. Şimdi Örnek verilen bu branşlara aynı sayıda atama yapılması mümkün mü? Ancak bu Mesleki tekniğe gerekli önem verilmiyor anlamına gelmez.
Branşların kontenjan tespitinde birçok kriter göz önüne alınmaktadır. En önemli iki kriterinden biri branşların öğretmen açığı oranı, ikincisi ise bazı okullardan bölüm olduğu halde o bölümde hiç öğretmenin olmayışıdır. Örneğin; (A) ve (B) branşlarında öğretmen açığı sayısının aynı olduğunu varsayarak atama için kontenjan sayısını tespit etmeye çalışalım. (A) bölümü olan okulların hepsinde (A) branşından öğretmen vardır. Ancak haftalık ders sayısına göre (A) branşından toplam 100 öğretmen açığı bulunmaktadır. (B) bölümünün bulunduğu okulların 10'unda (B) branşından hiç öğretmen yoksa her iki branşın öğretmeni açığı toplamda aynı olmasına rağmen atama döneminde (B) branşına verilecek kontenjan sayısı (A) branşında fazla olacaktır. Çünkü ilkönce hiç öğretmeni olmayan on okula birer kontenjan verilecek kalan kadro sayısı okulların norm açığına göre dağılımı yapılacaktır.
Ayrıca, Teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama hakkı verilen 3795 sayılı yasanın uzun yıllardan sonra bu dönemde işletilmesi Teknik branşlara verilen önemin en bariz ifadesidir. Bu çok güzel bir gelişmedir.
Bilindiği üzere Bakanlığımız önümüzde ki üç yıl içinde öğretmen açığını tamamen kapatmaya çalışmaktadır. Okullarımızda öğretmen açığı devam ettiği sürece Halk Eğitim Merkezlerince açılan üç aylık, beş aylık kurslar için kadrolu öğretmen ataması sayısı doğal olarak az olur. Öğretmen açığı tamamen kapandıktan sonra elbette Halk Eğitim Merkezlerine de ihtiyaç oranında atama yapılacaktır.
Bilindiği üzere Şubatta on bin öğretmen ataması yapılacaktır. Bu atamada; atama sayısının ve branş kontenjanlarının artırılması konusunda gelen talepler makama rapor edilmek üzere not alınmaktadır. Ancak branş kontenjanları her atama döneminde olduğu gibi bu atama döneminde de atama yapılacak kadro sayısı öğretmen açığının yüzde kaçını karşılıyorsa istisnalar hariç her branşa o oranda kontenjan verilecektir. Öğretmen açığı olmayan veya çok az olan branşlara kontenjan verilmeyecektir. İyi günler dileriz.
Milli Eğitim Bakanlığı