GÜNDEM
STK'lar terör finansmanı yasası karşısında birleşti
Sivil Toplum Kuruluşları, TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilerek yasalaşan 'Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Kanun Tasarısı'nın olumsuz sonuçlar doğuracağını açıkladı.
Fatih Reşadiye Oteli'nde bir araya gelerek bir basın toplantısı yapan ve aralarında Akabe Vakfı, AKDAV, Araştırma ve Kültür Vakfı, Anadolu Platformu, ASDER, Deniz Feneri Derneği, Fatih Akıncıları, Garip-Der, Hikmet Vakfı, İHH, İMKANDER, İnsan ve Medeniyet Hareketi, MAZLUMDER, Özgür-Der, Sadakataşı Derneği, TGTV, Uluslararası Hukukçular Birliği ve Yardımeli Derneği'nin de bulunduğu çeşitli STK'lar kanunun bir akıl tutulması olduğu yönünde birleşti.
Toplantıda ilk olarak MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar söz konusu kanunun bir akıl tutulması olduğunu ifade etti. Sarıyaşar, "Umuyoruz bu toplantı dün kabul edilen kanunun yeniden ele alınması ve iptali için bir vesile olur. BM Güvenlik Konseyini oluşturan çetenin oluşturduğu küresel istikbara karşı duyarlı olmak hepimizin sorumluluğu" diyerek ortak basın açıklaması metnini okudu.
Basın açıklaması metninin okunmasının ardından ise MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal şunları söyledi:
"Özü itibariyle siyasi bir bakış açısını gerektiren terörizm kavramını dünya egemenlerinin tanımlayarak tüm dünyaya dayatmaları egemenlik sisteminin yeniden inşası anlamına geliyor. Konu ile ilgili çekincelerimizi yetkili kurumlara ileterek bu kanunun yeniden ele alınmasını talep ediyoruz".
Uluslararası Hukukçular Birliği Başkanı Necati Ceylan, özellikle insani yardım faaliyetleri yapan kurumların önünün kesilmek istendiğini, yasanın iptal edilmesi için kamuoyu oluşturulması gerektiğini belirterek "Bu yasa, Allah'ın bize verdiği temel hak ve hürriyetlerin özüne dokunmadır" dedi.
AKV adına Şemsettin Özdemir ise konuşmasında "Bu yasa çıkmamalıydı. Kimse biz uzun zaman daha buradayız nasıl olsa diye düşünmemeli. Umarız bu hatadan dönülür" ifadelerini kullandı.
İnsan ve Medeniyet Hareketi'nden Yusuf Bayram Karaboyun, dünya üstünde terör estiren egemenlerin tehdit olarak algıladıkları kişi ve kurumları, terörü finanse ediyor suçlamasıyla bertaraf ettiklerini ifade ederek "Bu yasa 11 Eylül ve 28 Şubat'ı aratmayacak bir yasadır" dedi.
Akabe Vakfı'ndan Fethi Güngör de konuşmasında söz konusu yasanın İslam'ın sesinin kısılması, Siyonizmin kaleyi içten fethetme çalışması olduğunu belirterek "Yasanın tekrar gündeme getirilerek kaldırılmasını istiyoruz. Biz bu filmleri her zaman seyretmeye duçar kalıyoruz. Bundan sonra daha iradeli, daha şuurlu davranmalıyız" dedi.
İHH'dan İzzet Şahin de bir konuşma yaparak "Bizler yardım kuruluşları olarak gittiğimiz bölgelere yardım götürmekle kalmıyor orada egemen güçlerin yarattığı krizleri, ihlalleri raporlar hazırlayıp kamuoyuna sunuyoruz. Egemen güçler bundan rahatsız oldular. Mağdurların yalnız kalacak olması da büyük bir endişedir bizim için. Biz Gazze'de bir çocuğa yardım götürdüğümüzde bunun adı terör oluyor, ama İsrail'e açık bir şekilde silah yardımı yapan kurumların yaptığı normal görülüyorsa bu yasa daha da anlaşılmaz, kabul edilmesi inanılmaz bir olaydır. Bu hatanın telafi edileceğini ümit ediyoruz" dedi.
Yardımeli Derneği'nden Osman İlhan da bir konuşma yaparak şunları söyledi:
"Bu yasa, küresel hegemonik güçlerin yine küresel güçler tarafından mağdur bırakılan toplumlara yardım eden, küresel şefkat hareketi gerçekleştiren çalışmalara darbesi olacaktır".
Toplantıda son olarak Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, "Türkiye'de bulunan sivil toplum kuruluşları, henüz Türkiye'nin büyükelçisinin bile olmadığı birçok ülkeye yardımda bulunuyorlar. Bu durum, yasanın dayatılarak çıkarılma sebebini bize açıklıyor" dedi.
dünyabülteni