GÜNDEM
Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü anılıyor
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı anma törenine, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin de katılması bekleniyor.
Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık dramında hayatını kaybedenlerin anılacağı törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç katılacak.
Bugün toplu mezarlardan çıkarılan ve DNA testiyle kimlikleri belirlenen 136 Bosnalı, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Dün yaklaşık 10 bin kişi, geleneksel olarak her yıl düzenlenen 'barış yürüyüşü' kapsamında, Bosnalı Müslümanların, Sırpların denetimi ele geçirdiği Srebrenitsa'dan kaçmak için kullandıkları yollardan yürüdü.
SREBRENİTSA'DA NE OLMUŞTU Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.
SREBRENİTSA’DA SOYKIRIM CEZASI ONANDI
Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hâlâ ulaşılamadı.
Srebrenitsa Soykırımı'nın sorumlularından Ordu Komutanı Ratko Mladic, işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı 16 yıl aranmıştı. Sırbistan'da olduğuna dair ciddi kanıtlar olmasına rağmen korunan Mladiç en sonunda 16 Mayıs 2011'de yakalandı.
Sırp lider Radovan Karadzic hakkında da yine aynı suçlardan dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Karadzic ise 21 Temmuz 2008'de yakalandı.