DİYANET
Sözleşmeli personel adaylarına sözlü mülakat yolu!
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'nin en büyük personele sahip 3. kurum. 135 binlere yaklaşan bir personeli var.
Personeli fazla olan kurumların alımlarıda fazla olur. Nitekim bunun en bariz örneğini MEB, Emniyet ve DİB personel alımlarıyla gösteriyor. Bizi ilgilendiren taraf Diyanet teşkilatı. Böyle büyük bir kurumun peronel alımı hiç tükenmez. İstatistiklere göre Diyanet teşkilatında her yıl 3 bin kişi farklı sebeblerden dolayı kurumdan ayrılıyor. (Ölüm, emekli, kurum değiştirme, istifa etme ve görevden atılma gibi vs...) Bu da demek oluyor ki Diyanet'e kadro verilmesi durumunda her yıl en az 3 bin kişi alınacak veya alınması gerekiyor.
Başkanlık 2011 ve 2012 yılı içerisinde fahriler hariç 2 tür alımları bol yaptı. Biri kadrolu alımlar diğeri ise sözleşmeli alımlar...
Yeterlik yazılı sınavını kazanan adaylar sözlü mülakat sınavına alındılar. Kazananlar adaylar, devletin vereceği kadro sayısına göre, KPSS puanı yüksek olandan aşağıya doğru atamaları yapıldı.
2011 yılında çıkarılan kanun 2012 yılının 11. ayında uygulanmaya başladı. Bu kanun kadrolu olarak atanacak adayları ilgilendiriyordu.
633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanunda Personel Statüsü Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav...
Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı, Başkanlık, merkez teşkilatı, taşra teşkilatı ve yurt dışı teşkilatından oluşur. Başkanlıkta çalışan personelin hukuki statüsü 633 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir.
Bu kanuna göre;
Başkanlığın Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarına Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağırılacak adaylar arasından Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır.
Geçen sene düzenlen 633 sayılı Kanun yürürlüğe girdi. Kanunun devreye girmesiyle adaylar yeterlik yazılı, yeterlik sözlü ve bu kanunla birlikte açıklanan alımın 3 katı kadar adayın tekrardan sözlü mülakat sınavına çağırılması oldu.
5 bin kadrolu alım yapılacaksa 15 bin kişi sözlü mülakat sınavına girdi. Buraya kadar olan haberi daha önce paylaşmıştık.
Şimdi gelelim sözleşmeli personelin durumuna...
Diyanet, sözleşmeli personel alımında; yeterlik yazılı ve yeterlik sözlü mülakat sınavı yapıyor, kazanan adaylar KPSS başarı sıralamasına göre atamalar yapıyor. Yani kadrolu alımlardaki gibi 2. kez sözlü mülakat sınavı yapmıyor. Kadrolu alımlarla kıyasladığımız zaman büyük bir haksızlık olmuş oluyor görüşü ağırlıkta. 24 Aralık'ta 2580 kişi sözlü mülakat sınavına girmeden kategori ve KPSS puanına göre kura usülü atamaları yapılacak. Belkide bu atama şekli sonkez olacak. Diyanet bundan sonraki sözleşmeli personel alımlarında 2. kez sözlü mülakat sınavı yapacak. Adaylara şimdiden duyuralım. Bu konuyla ilgili haberleri okurlarımıza duyurmaya devam edeceğiz.
Sözleşmeli personel kadroya geçeçek mi?
Bu soruyu bütün okurlarımız bizlere soruyor. Parçalı bulutlu personel rejimi değişmeden önce büyük bir ihtimalle kamu kuruluşlarındaki çalışan sözleşmeli bütün personel kadrolarına geçecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sözleşmelilerin de yer aldığı kamudaki personel rejimi üzerinde çalışma yapıldığını açıkladı. Bakan Çelik, kamudaki kadro çeşitliliğini de Parçalı bulutlu personel rejimi olarak nitelendirerek, düzenlemenin sözleşmeli statüsünde çalışanları kapsadığını daha önce açıklamıştı. Başbakanımızda bu konuda gerekli adımları attıklarını defalarca söylemişti. Kısa bir zaman sonra kadro işlemleri gerçekleşecek. Bekleyelim... Sabretmekten başka care yok...
dinihaberler